marieke

Interview l 'Vertrouw op uw intuïtie'

Over de rol van geld bij ondernemerschap bestaan volgens ondernemer Arko van Brakel veel misverstanden. "Denk niet: oh, ik laat nu geld liggen, als er geen klik is met een investeerder."

Arko van Brakel onderneemt met hart en ziel. Wie hem spreekt, kan rekenen op een stortvloed aan visie op ondernemerschap, waar het heen gaat met de BV Nederland en vooral: veel goede raad.

Wat is uw allerbeste advies voor starters?

"Maak van geld niet uw doel. Geld is een middel; een betaalmiddel, een rekenmiddel. Kijk maar in het woordenboek. Als ondernemer heft u een doel, en geld is een middel om dat doel te bereiken. Geld geeft namelijk geen richting, terwijl u dat juist nodig hebt om uw droom te realiseren. Joop van den Ende wil dat iedereen de avond van zijn leven beleeft bij zijn musicals. Dat is dus een richtinggevend doel. Ik wil dat Nederland het meest ondernemende land wordt. Misschien bereik ik dat doel nooit, maar het geeft me wel richting in de keuzes die ik maak."

Als wij zeggen: ik heb geld nodig om te groeien, maar weet niet waar en hoe ik het ophaal… Wat zegt u dan?

"Denk ook eens aan een launching customer! Klanten als investeerder worden nogal eens vergeten. Ondernemers denken vaak alleen aan investeerders en banken. Onterecht. Bij die partijen kan veel tijd verloren gaan om uw idee uit leggen. Dat hoeft bij een klant niet. De condities zijn ook vaak heel gunstig: het gaat niet om een lening en geen overdacht van aandelen. Een launching customer kan ook veel effectiever zijn."

Waar moet een starter aan denken als hij/zij op zoek gaat naar een investeerder?

"Er zijn nu bijna geen investeerders die geld steken in startups. U moet ook niet overschatten hoezeer u een investeerder nodig hebt. Wat me wel eens opvalt aan starters, is dat ze eigenlijk een investeerder zoeken die hun salaris wil betalen. Ja, dát kunt u niet vragen als ondernemer. U moet uw zaken goed hebben doordacht en zelf risico nemen, anders heeft u gewoon geen goed idee. Dan moet u terug naar de tekentafel. Hoe kunt u als ondernemer niet borg willen staan voor uw eigen idee, maar dat wel van anderen vragen?"

Hoe vind je een goede geldschieter?

"Geldschieters zijn er in allerlei soorten. Pas op voor types die u een paraplu geven bij mooi weer en 'm wegtrekken als het regent. Zoek er één die bij u en uw doel past. Geld is mooi, maar kijk of er een klik is. Let op de omgang. Is er echte aandacht? Blijft er twijfel, dan gelooft hij of zij er niet in. Loop dan weg. Denk dan niet: oh, ik laat nu geld liggen. Als u bij uzelf blijft, laat u nooit geld liggen. Vertrouw op uw intuïtie."

Gepubliceerd op:
13-06-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

Opstellen ondernemersplan

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten over het opstellen van een ondernemingsplan:

Ondernemingsplan maken: de meest gestelde vragen

  • Wat is een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan wordt ook wel businessplan, bedrijfsplan of ondernemersplan genoemd. In het ondernemingsplan beschrijf je onder meer je doelen, de markt, hoe je de marketing aanpakt en maak je een financieel plan.
  • Hoe ziet een ondernemingsplan eruit? Het ondernemingsplan bestaat uit 7 onderdelen, waaronder het marketingplan en het financieel plan. Je beschrijft hierin je plan van aanpak om je onderneming tot een succes te maken. Download de verschillende voorbeeldplannen per branche die je verder helpen.
  • Waarom een ondernemingsplan schrijven? Voor startende ondernemers die financiering nodig hebben is het noodzakelijk een ondernemingsplan te schrijven. Ook als je geen directe financieringsbehoefte hebt, is het schrijven van een ondernemersplan belangrijk. Het geeft je inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming
  • Is een ondernemingsplan verplicht? Een ondernemingsplan opstellen is niet verplicht. Als je startkapitaal nodig hebt voor je onderneming, is het wel noodzakelijk een ondernemersplan te schrijven. Zonder een goed onderbouwd financieel plan kom je niet in aanmerking voor financiering.
  • Hoe maak ik een ondernemingsplan? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een ondernemersplan opstellen. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een ondernemingsplan schrijft.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.