marieke

'Starters kunnen het best klein beginnen'

De overlevingskans van een startup neemt toe wanneer de startende ondernemer klein begint en in eerste instantie geen direct personeel in dienst neemt. Dat schreef het Financieele Dagblad vorige week woensdag op basis van een recent onderzoek van Panteia/EIM (in samenwerking met de universiteiten van Cranfield (Engeland) en Huelva (Spanje)).

Doordat technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is het tegenwoordig veel moeilijker dan vroeger om op voorhand te voorspellen of een nieuw product of dienst zal aanslaan bij consumenten of investeerders. EIM stelt dat starters die klein zijn begonnen de marktvraag met minder risico kunnen aanzien, om pas in een later stadium zwaar te investeren. Daarnaast zouden kleine bedrijven flexibeler zijn, aldus de onderzoekers.

Loondienst

Uit het onderzoek, dat alleen betrekking heeft op ondernemers met personeel, kwam verder naar voren dat startende ondernemers er verstandig aan doen om eerst een tijdje in loondienst te gaan. Ondernemerschapervaring draagt namelijk positief bij aan de prestaties van ondernemers met personeel in dienst.

Lees het oorspronkelijke artikel op FD.nl.

Gepubliceerd op:
03-09-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.