marieke

Ook bedrijf ZZP'er is verkoopbaar

Ook de onderneming van een ZZP'er neemt in de loop der jaren in waarde toe en is daarmee in veel gevallen ook goed verkoopbaar. Starters zouden vaker de overname van een ZZP-bedrijf moeten overwegen in plaats van zelf een bedrijf van de grond af op te bouwen. Dat zegt directeur Piet Regnerus van 2Excell BV (bedrijfsovernamekeurmerk.nl) en ANY Concept BV (oa. Omzetbeurs.nl en Totaalduurzaam.nl) op de website NuZakelijk.nl.

Het algemeen heersend beeld is volgens Regnerus dat ZZP-bedrijven solo opereren en daarom per definitie niet overdraagbaar zijn omdat de gehele bedrijfsvoering afhankelijk is van de ondernemer en zijn of haar kennis. Hij vraagt zich hardop af of dit beeld wel klopt. Zelfstandigen Zonder Personeel worden vaak als buitenbeentje beschouwd in ondernemersland, zo stelt Regnerus.

Kennis
"Het zijn veelal bedrijven die hun bestaansrecht ontlenen aan de kennis en kunde van de eigenaar. Omdat er geen personeel in dienst is, is het bestaansrecht van het bedrijf volledig afhankelijk van de eigenaar. Alle kennis, al is deze nog zo uniek en waardevol, in het hoofd van de ondernemer zelf is moeilijk overdraagbaar en voor potentiële kopers weinig waard. De algemene indruk is dan ook dat ZZP-bedrijven vrijwel onverkoopbaar zijn."

Kosten
Regnerus constateert dat het overgrote deel van de startende ondernemers tegenwoordig ZZP'er is. Daarnaast ziet hij dat bijna elke ZZP'er zijn of haar bedrijf vanaf de grond af wil opbouwen. "De achterliggende gedachte hierbij is dat starten bij nul veel minder geld kost dan een (gedeelte van een) bedrijf overnemen. Ondernemers houden er vaak geen rekening mee dat het opbouwen van een bedrijf met bestaansrecht, continuïteit en dus een acceptabel inkomen, drie tot vijf jaren in beslag neemt. Dit betekent dat deze jaren het inkomen en alle andere bedrijfs- en marketingkosten uit eigen middelen moeten worden gefinancierd."

Overnameprijs
Startende ZZP'ers doen er daarom volgens Regnerus verstandig aan om een (gedeeltelijke) bedrijfsovername te overwegen in plaats van te starten bij nul. "De kosten die de eerste jaren na de start (uit eigen middelen) gefinancierd moeten worden, lopen al snel in de papieren. De overnameprijs, van een kleiner bedrijf of een gedeelte van een groter bedrijf, ligt over het algemeen niet veel hoger dan de kosten die gemaakt worden bij het opzetten van een compleet nieuw bedrijf. Het grote voordeel van een bedrijfsovername is dat de ondernemer als het ware op een rijdende trein springt en profiteert van de aanwezige omzet, kennis, kunde etc."

De complete blog van Piet Regnerus over de waarde van een ZZP-bedrijf vindt u hier.

Wilt u zelf een bedrijf starten of overnemen als ZZP'er, kijk dan hier.
 

Gepubliceerd op:
02-02-2010

ZZP

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als Zelfstandige Zonder Personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als ZZP'er:

 1. schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de modelovereenkomsten/wet DBA
 6. lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende ZZP'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor ZZP'ers.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Gratis PDF's voor starters

Gratis whitepapers voor startende ondernemers

Alle informatie die je nodig hebt in één PDF: met deze whitepapers ga je goed voorbereid van start met je bedrijf:

 • Ondernemingsplan in 10 stappen
 • Bedenk de perfecte bedrijfsnaam
 • Bereken je uurtarief
 • Een administratie opzetten doe je zo
   

Download gratis PDF

Ondernemerstalent

6 kenmerkende eigenschappen van ondernemers

Beschik jij over de competenties om het maken als zelfstandig ondernemer? 

Hoe succesvol word jij?

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.