Urencriterium 2022: zo zit het

Bijgewerkt op 20 april 2022
5 min  leestijd
0
Image
urencriterium 2022

Als ondernemer moet je voldoen aan het urencriterium om in aanmerking te komen voor aantrekkelijke aftrekposten. Dat betekent dat je per jaar minstens 1.225 uur aan je bedrijf moet besteden. In 2021 is deze regeling tijdelijk aangepast vanwege de coronacrisis. Maar hoe zit met het urencriterium in 2022, is er iets veranderd?

Urencriterium zzp

De Belastingdienst heeft bepaalde belastingvoordelen voor zzp’ers en freelancers in het leven geroepen met het doel om zelfstandig ondernemerschap te stimuleren. Om in aanmerking te komen voor deze belastingvoordelen, heeft de Belastingdienst een voorwaarde gecreëerd: je moet voldoen aan het urencriterium.

Iedereen mag zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar dat betekent voor de Belastingdienst nog niet dat je ook daadwerkelijk ondernemer bent. Door een voorwaarde te stellen, wil de Belastingdienst voorkomen dat iedereen kan profiteren van deze belastingvoordelen. Daar moet je dus iets voor doen.

Voorwaarde urencriterium 2022

De voorwaarde van het urencriterium 2022 is dat je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf moet besteden. Dat komt ongeveer neer op 24 uur per week. De regel geldt per kalenderjaar, van januari tot en met december.

Start je in juni met je bedrijf? Dan moet je dus nog steeds voldoen aan de eis van 1.225 uur om recht te hebben op belastingvoordelen. En óók als je parttime onderneemt, geldt deze regel.

Urencriterium 2020 en 2021

Vanwege de coronacrisis is het urencriterium in 2020 en 2021 versoepeld. Wat betekent dat voor jou als zzp’er of freelancer? De Belastingdienst gaat ervan uit dat je van 1 maart tot en met 30 september 2020 minstens 24 uur per week in je onderneming hebt gestoken.

Voor 2021 geldt dat je van 1 januari tot en met 30 juni 24 uur per week voor je bedrijf mag noteren, ook al heb je dit niet daadwerkelijk gedaan. Voor het kalenderjaar 2021 mag je dus al de helft van het urencriterium registreren, namelijk 613 uur. Dat is mooi meegenomen, toch?

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Urencriterium 2022

Verandert er ook iets aan de eisen voor het urencriterium 2022? Nee, de versoepeling voor het urencriterium is per 1 juli 2021 gestopt. In 2022 zijn er geen uitzonderingen, er gelden dus weer de ‘gewone’ regels. Maar wat waren die regels ook alweer?

Om als zzp’er of freelancer in aanmerking te komen voor bepaalde aftrekposten, moet je voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar. Daarnaast moet je ook meer tijd aan je bedrijf besteden dan aan andere werkzaamheden.

Werk je bijvoorbeeld ook in loondienst? Dan moet je dus meer tijd aan je onderneming besteden dan dat je in loondienst werkt. Je bedrijf moet je prioriteit zijn. Er is een uitzondering: was je in de afgelopen 5 jaren 1 jaar geen ondernemer? Dan hoef je niet aan deze voorwaarde te voldoen.

Belangrijke aftrekposten 2022

De Belastingdienst heeft belastingvoordelen in het leven geroepen om ondernemen aantrekkelijker te maken voor zzp’ers. Maar welke belastingvoordelen heb je eigenlijk als je voldoet aan het urencriterium? Je komt in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek én de startersaftrek.

Startersaftrek 2022

Het woord zegt het al: deze fiscale aftrekpost is speciaal voor startende ondernemers. Het starten van je eigen bedrijf brengt risico’s met zich mee. De startersaftrek is een extra belastingvoordeel waar je als zzp’er maximaal 3 keer gebruik van mag maken. In 2022 bedraagt de startersaftrek € 2.123.

Zelfstandigenaftrek 2022

Als je voldoet aan het urencriterium, kun je als ondernemer ook in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Dat betekent dat je een vast bedrag van je winst mag aftrekken. En daardoor betaal je minder belasting en houd je meer geld over. In 2022 is de zelfstandigenaftrek € 6.310.

Helaas bouwt de overheid de hoogte van de zelfstandigenaftrek langzaam af. Zo was de zelfstandigenaftrek in 2021 nog € 6.670. Volgend jaar, in 2023, is de aftrek nog iets lager, namelijk € 5.950.

Urencriterium 2022: overige aftrekposten

Voldoe je aan het urencriterium 2022? Naast de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek kun je dan gebruik maken van deze aftrekposten: 

Welke uren mag je meerekenen?

Maak je je zorgen of je als startende ondernemer wel kunt voldoen aan het urencriterium? Ook in 2022 geldt dat je zowel direct gewerkte uren als indirecte uren mag meetellen. Directe uren zijn declarabele uren, na deze gewerkte uren kun je facturen versturen naar de klant of opdrachtgever zodat je omzet groeit.

Indirecte uren zijn uren die je wel in je bedrijf investeert, maar waarvoor je niet direct geld ontvangt. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van je administratie, reistijd om je klant te bezoeken, een workshop volgen om je kennis up-to-date te houden, het bijhouden van je website, lezen van vakliteratuur of jezelf op de kaart zetten door social media te gebruiken.

Bijhouden uren

Om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen, moet je natuurlijk wel kunnen aantonen dat je ook daadwerkelijk 1.225 uur aan je bedrijf gewerkt hebt. Dat kun je doen door je uren netjes bij te houden. Hoe je dat doet, mag je helemaal zelf weten.

Je kunt bijvoorbeeld je uren registreren door simpelweg je gewerkte uren in je agenda bij te houden. Maar je kunt ook gebruik maken van Excel of een digitale agenda. Of maak gebruik van een speciale app voor urenregistratie zoals Nanda of Toggl.

Hoe je jouw uren registreert, maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je kunt aantonen dat je voldoet aan het urencriterium 2022. Je moet inzichtelijk kunnen maken dat je bijvoorbeeld voor bepaalde klanten en opdrachten hebt gewerkt.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

 

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten