Alles over de zelfstandigenaftrek in 2015

Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor zzp'ers

Maak jij al gebruik van aftrekposten? Een eigen bedrijf starten vraagt vaak de nodige financiële investeringen. Gelukkig bestaan er een aantal handige fiscale voordelen, waarmee je als startende zzp'er (mits je aan de voorwaarden voldoet) je voordeel kunt doen.

Heeft elke zzp'er recht op aftrekposten?

Niet iedere ondernemer of zzp'er heeft automatisch recht op de verschillende aftrekposten. Het idee dat een inschrijving bij de Kamer van Koophandel of het voldoen aan het jaarlijkse urencriterium hiervoor volstaat, berust op een misverstand.

Of de Belastingdienst jouw bedrijfsactiviteiten daadwerkelijk beschouwt als 'winst uit onderneming', ligt namelijk iets ingewikkelder.

Ondernemer voor de Belastingdienst?

Weten of jij aan de eisen van de fiscus voldoet? Check in dit artikel of je ondernemer bent voor de Belastingdienst. 

Belangrijkste aftrekposten

Als je in aanmerking komt voor belastingaftrek, bekijk dan hieronder om welke aftrekposten het (meestal) gaat:

 1. Zelfstandigenaftrek
 2. Startersaftrek
 3. MKB-winstaftrek
 4. Investeringsaftrek
 5. Meewerkaftrek
 6. Fiscale oudedagsreserve (FOR)
 7. Willekeurige afschrijving

1. Zelfstandigenaftrek

Als ondernemer kun je aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek, waardoor het uiteindelijke bedrag waarover je belasting moet betalen aanzienlijk lager uitvalt.

Zelfstandigenaftrek 2021

Als je voldoet aan het urencriterium (1.225 gewerkte uren als ondernemer) mocht je tot en met 2019 jaarlijks een vast bedrag van € 7.280 aftrekken.

Verlaging zelfstandigenaftrek

De hoogte van de zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren gefaseerd afgebouwd. In 2021 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 6.670. Bekijk de onderstaande tabel voor een overzicht van de bedragen per jaar.

Jaar: Zelfstandigenaftrek:
2020 € 7.030
2021 € 6.670
2022 € 6.310
2023 € 5.950
2024 € 5.590
2025 € 5.230
2026 € 4.870
2027 € 4.510
2028 € 4.120

Let op: Na 2028 gaat  de zelfstandigenaftrek jaarlijks met € 110 omlaag, tot de aftrek in 2036 nog € 3.240 bedraagt.

2. Startersaftrek

Voor startende ondernemers is er ook de startersaftrek, die bovenop de zelfstandigenaftrek komt.

Starters kunnen in de eerste vijf jaar van hun onderneming in totaal drie keer een extra bedrag (€ 2.123) van hun winst aftrekken.

Voorwaarden startersaftrek

Hiervoor moet je wel aan drie voorwaarden voldoen:

 1. Je hebt recht op zelfstandigenaftrek
 2. In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar heb je niet vaker dan twee keer van de zelfstandigenaftrek gebruikgemaakt
 3. In diezelfde periode was je minstens een jaar geen ondernemer

3. MKB-winstvrijstelling

De Mkb-winstvrijstelling is van toepassing op alle ondernemers die winst maken uit hun onderneming. Het is sinds 2011 niet meer nodig om te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur om in aanmerking te komen voor deze regeling.

De vrijstelling is voor 2020 en 2021 vastgesteld op 14% van de winst, nadat je deze hebt verminderd met de ondernemersaftrek. 

4. Investeringsaftrek

Wie een nieuw bedrijf begint, moet investeren. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een computer, printer of bedrijfswagen. Dit is vooral belangrijk als je werkt aan de schaalbaarheid van je bedrijf.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De fiscus houdt tot op bepaalde hoogte rekening met het feit dat je moet investeren. Als je in een boekjaar hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, maak je mogelijk aanspraak op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Het gaat in dit geval om ondernemers die tussen de € 2.401 en € 323.544 in bedrijfsmiddelen hebben geïnvesteerd.

Voorwaarden KIA

De KIA is een percentage van alle investeringen, waarbij de hoogte afhangt van het geïnvesteerde bedrag. Uiteraard zijn er wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen:

 1. Je bedrijf moet gevestigd zijn in Nederland
 2. Je bent belastingplichtig voor de inkomstenbelasting
 3. Je hebt deze periode in bepaalde bedrijfsmiddelen geïnvesteerd

5. Meewerkaftrek

Heb je een fiscale partner die je regelmatig helpt met je bedrijf? Dan kan het zijn dat je aanspraak maakt op de zogenaamde meewerkaftrek, waardoor je minder belasting over de uiteindelijke winst hoeft te betalen.

Voorwaarden meewerkaftrek

De hoogte van het bedrag hangt af van de winst en het aantal uren dat jouw fiscale partner in de onderneming heeft gewerkt. Voorwaarden om van deze regeling gebruik te kunnen maken zijn er ook:

 • Je moet aan het urencriterium voldoen
 • Je fiscale partner werkt minstens 525 uur per jaar in de onderneming, met een maximale vergoeding van € 5.000
 • Je fiscale partner mag niet bij je in loondienst zijn en mag er door de Belastingdienst geen fictief dienstverband worden geconstateerd.

6. Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Omdat je als zelfstandige niet automatisch pensioen opbouwt, mogen ondernemers jaarlijks een deel van de winst reserveren voor hun oudedagsvoorziening.

Dat gereserveerde deel heet de fiscale oudedagsreserve, vaak afgekort tot FOR. Over dit bedrag hoef je niet direct belasting te betalen: je krijgt uitstel van betaling.

Voorwaarden fiscale oudedagsreserve

Het bedrag dat je opzij mag zetten, is aan een maximum gebonden. In 2021 is dit 9,44% van de winst, met een maximumbedrag van € 9.395.

Het is mogelijk om een deel van je fiscale oudedagsreserve om te zetten in lijfrente. De uiteindelijke premie wordt daardoor namelijk fiscaal aftrekbaar.

Om aanspraak te kunnen maken op de FOR ben je verplicht om minimaal 1.225 uur per jaar in de onderneming te steken. Ook moet je aan het begin van het desbetreffende belastingjaar de AOW-leeftijd (in 2021: 66 jaar en 4 maanden) nog niet bereikt hebben.

7. Willekeurige afschrijving

Startende ondernemers kunnen de aanschafkosten van bedrijfsmiddelen 'willekeurig afschrijven'. Oftewel: je bepaalt zelf hoeveel je wanneer afschrijft. Deze flexibiliteit kan voor starters veel voordelen hebben.

De regeling geldt niet voor alle rechtsvormen, maar alleen voor ondernemers met een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of maatschap die recht hebben op startersaftrek.

Bijgewerkt op: 13-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

x353

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting voor zzp'ers

Iedere zzp'er betaalt belasting. Ook zzp’ers komen niet onder hun fiscale verplichting uit.

Hieronder vind je actuele en uitgebreide informatie over de belastingen voor zelfstandige professionals, maar lees je ook meer over handige aftrekposten waarvan je als startende zzp'er gebruik kunt maken.

Daarbij kun je denken aan:

Extra starterstip: houd er rekening mee dat je als ondernemer vaak meerdere keren per jaar aangifte voor de omzetbelasting moet doen. Hoe je dat precies aanpakt, lees je in de checklist: btw-aangifte doen. En lees hier alle aftrekposten voor zzp'ers.

Wet DBA wordt uitgesteld

Belangrijk nieuws over de modelovereenkomst/wet DBA: 'geen' boetes tot 2021. Er komt een vervanger in de vorm van een webmodule. Daarnaast komt er een minimumuurtarief. Lees hier alles over de laatste ontwikkelingen rond de wet DBA.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.