Hoe start ik mijn eigen bouwbedrijf?

Bijgewerkt op 26 mei 2020
5 min  leestijd
2.418
Eigen onderneming in de bouw

Wil jij een onderneming starten in de bouw? Of je nu als zzp'er start of met een compagnon gaat werken aan een groot bedrijf, dit artikel helpt je op weg.

Een eigen bouwbedrijf, waar begin je?

Yes, je wilt voor jezelf gaan beginnen! Misschien wel als aannemer, schilder of installateur in de electrotechniek. De bouw is enorm breed, toch starten de meeste ondernemers in de bouw logischerwijs met het vak waar ze voor in loondienst waren.

Waar je ook in start, het is altijd slim om een ondernemingsplan te maken. Hierin beschrijf je precies wat je van plan bent voor je onderneming.

Regels en voorschriften

Als je een bedrijf start in de bouw, moet je je houden aan een aantal regels. De belangrijkste is het Bouwbesluit 2012. Hierin staan alle bouwtechnische eisen voor bouwwerken in ons land. Ook moet je je houden aan de bouwverordening van de gemeente waar je gaat bouwen.

Daarnaast moet vaak een omgevingsvergunning geregeld worden. Controleer bij je opdrachtgever wie dit regelt.

Onderneming starten in de bouw: zzp of groot bedrijf?

Er zijn direct een aantal keuzes die je moet gaan maken. Begin je in je eentje, of start je samen met een compagnon, zoals een oude collega of vriend?

Wil je graag losse klussen aannemen als eenpitter, of een groot bedrijf opzetten? In het laatste geval moet je ook personeel gaan aannemen. In de praktijk beginnen veel starters als zzp'er en nemen pas personeel aan wanneer dit nodig is.

Rechtsvorm kiezen bouw

Nu je een idee hebt van hoe je bedrijf eruit komt te zien, is het tijd om een rechtsvorm te kiezen. Deze heb je nodig voor je inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Hier moet je ook meteen een bedrijfsnaam en een inschatting van je aankomende omzet opgeven.

De meest gangbare rechtsvormen in de bouw zijn:

Naast deze drie zijn er nog zes andere rechtsvormen, misschien passen die juist beter bij jouw bedrijf.

Voorbeeldplan bouwbedrijf nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor je bouwbedrijf eruit.

Download gratis voorbeeld 

De start van: Westerweel Bouw en timmerwerken

Timmerman Stefan Westerweel begon in loondienst, maar waagde op zijn 34e de sprong naar het ondernemerschap. Hij heeft er nog geen moment spijt van gehad:

“Ik doe alle soorten werkzaamheden in de bouw. Dat gaat van een dorpel vernieuwen, tot grote verbouwingen en aanbouw. Korte en lange klussen, maar ik vind vooral de afwisseling heerlijk.”

Hoe kom je aan klussen als zzp'er in de bouw?

Veel mensen die een onderneming starten in de bouw, maken zich zorgen of ze wel genoeg werk krijgen. 

Stefan vertelt: “Ik diende mijn ontslag in en in de maanden dat ik in mijn opzegtermijn zat, werd dit ook wel bekend in de regio. Ik woon in een dorp, de mensen kwamen al naar me toe: ‘ik moet verbouwen, kunnen we eens praten’. 

"Er komen veel opdrachten binnen via mond-tot-mondreclame.  Zo kwam ik aan het werk. Dan ga je een busje kopen, de machines en het gereedschap had ik grotendeels al.”

Online werk vinden als zzp'er in de bouw

Niet iedereen heeft het geluk om direct te worden gevonden door de mensen uit de buurt. Hoe kom je dan aan klussen? Online zijn veel tussenpersonen te vinden waar je je kunt inschrijven. Een bekend voorbeeld is Werkspot. Houd er rekening mee dat je voor sommige varianten moet betalen.

Denk ook na over je marketing. Heb je al een logo en huisstijl in gedachten? Investeer daarnaast aan je visitekaartjes en website. Deze kun je laten bouwen door een professional, of zelf opzetten. Als je SEO op een goede manier toepast, kun je hoger in zoekmachines naar voren komen.

Verzekeringen bouw

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker in de bouw. Gelukkig zijn er verschillende verzekeringen voor je bedrijf, jou als ondernemer en je personeel. Belangrijke voorbeelden zijn:

Uurtarief bepalen in de bouw

Wat ga je vragen voor je diensten? Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen, maar ook niet te laag inzetten. De gulden middenweg is vaak maar moeilijk te vinden.

Luister je liever een podcast over je uurtarief? Die vind je hier:

Soundcloud

Een redelijke prijs hangt af van jouw ervaring én van de markt. Deze uurtarieven zijn gangbaar voor een onderneming in de bouw:

  • Hoog: € 45
  • Gemiddeld: € 38
  • Laag: € 30

Deze prijzen zijn exclusief btw. Het is gangbaar om dit wel bij de prijs op te tellen als je voor particulieren werkt. Anders kan de eindprijs een nare verrassing zijn.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

Schijnzelfstandigheid: wanneer loop jij risico?
Wat kost het om een bedrijf te starten?
Bedenk een bedrijfsnaam in 6 stappen

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten