marieke

Fiscus gaat aangifte ondernemers strenger controleren

De Belastingdienst heeft aangegeven de aangiftes van ondernemers strenger te zullen gaan controleren op aftrekposten. Het gaat de fiscus vooral om ondernemers die onterecht privékosten aftrekken van de gemaakte winst. Uit een pilot onder 360 ondernemers blijkt dat de aftrekposten in aangiftes niet altijd stroken met de werkelijkheid.

De fiscus laat weten dat zij bij de pilotgroep in totaal voor 1,3 miljoen euro aan kosten heeft moeten corrigeren. Sommige ondernemers maken het bonter dan anderen. Zo boekte iemand een keuken ter waarde van 35.000 euro af op de zaak, terwijl een andere ondernemer een familiebezoek naar de sauna van de winst aftrok.

Navordering

De Belastingdienst benadrukt dat het voor ondernemers alleen is toegestaan om zakelijke kosten van de winst af te trekken, zoals zakelijke kilometers met de auto van de zaak of investeringen in bedrijfsmiddelen. Wanneer ondernemers hierbij ook privéuitgaven meetellen, zal de gemaakte winst lager uitvallen dan deze in werkelijkheid is. Het gevolg is dat zij minder belasting hoeven te betalen en dat is concurrentievervalsing, aldus de fiscus. Ondernemers die straks betrapt worden op het aftrekken van privékosten, lopen het risico op een navordering.

Lees het oorspronkelijke artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
06-12-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
  2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
  3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
  4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.