marieke

Acquisitie blijft lastig voor veel ZZP'ers

Het plegen van acquisitie speelt een belangrijke rol in het succes van een (klein) bedrijf. Dat geldt ook zeker voor Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers), al blijkt uit recent onderzoek van Freelancenetwork.be dat deze groep die taak lastig vindt. Bijna de helft van de zelfstandige professionals (44 procent) geeft aan problemen te ondervinden bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten.

Het onderzoek van Freelancenetwork.be werd uitgevoerd onder 488 freelancers. De respondenten geven aan dat zij vaak moeilijk aan adressen van potentiële opdrachtgevers komen en onvoldoende tijd investeren in acquisitie wanneer zij eenmaal een klus aan uit het uitvoeren zijn. Daarnaast weten ZZP'ers niet hoe ze hun netwerk kunnen uitbreiden om hun naamsbekendheid te vergroten.

Zichzelf verkopen

Ook na het eerste contactmoment met een potentiële opdrachtgever verloopt niet alles even soepel. Acht procent van de deelnemende ZZP'ers laat weten dat zij het lastig vinden om een eerlijke of correcte prijs voor te stellen. Vier procent heeft moeite om zichzelf te 'verkopen' en acht procent geeft aan veel tijd te moeten steken in het overtuigen van bedrijven om een freelancer in te huren.

Lees het oorspronkelijke artikel op Briskmagazine.nl.

Gepubliceerd op:
12-08-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Klanten en acquisitie

Als pas gestarte ondernemer of zzp'er sta je vast te trappelen om aan de slag te gaan. Maar heb je al uitzicht op genoeg opdrachten om een vliegende start met jouw bedrijf te maken? Zonder klanten en opdrachtgevers kom je namelijk niet ver.

Een potentiële klant vinden is één ding, de klus ook daadwerkelijk binnenhalen is een ander verhaal. Op deze pagina's lees je onder andere tips over het vinden van klanten, het plegen van acquisitie en wat je wel (of juist niet) moet doen tijdens een pitch of verkoopgesprek.​

  1. Hoe bepaal je de juiste doelgroep?
  2. Checklist: klanten vinden doe je zo
  3. Cold calling eng? Zo kom je wel goed voor de dag (aan de telefoon)
  4. De grootste netwerkvalkuilen voor starters

Tip: krijg je een keer te maken met een ontevreden klant of opdrachtgever? Lees hier hoe je dit oplost.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.