Business model canvas voorbeeld

Business Model Canvas voor starters: download gratis voorbeeld

Met het Business Model Canvas breng je aan de hand van 9 bouwstenen jouw bedrijf volledig (en visueel) in kaart. Hieronder leggen we uit waar elke bouwsteen voor staat. Ook kun je in dit artikel een gratis voorbeeld PDF downloaden om deze methode in de praktijk te brengen.

Wat kun je met het Business Model Canvas? 

Als je bezig bent met het schrijven van een ondernemingsplan, is het Business Model Canvas een ideaal hulpmiddel om hierbij te gebruiken. Dit businessmodel brengt op een visuele manier alle aspecten van jouw bedrijf in kaart.

Negen bouwstenen

Aan de hand van 9 bouwstenen beschrijf je jouw organisatie, de doelgroep, de klanten, de leveranciers en het verdienmodel.

De negen bouwstenen van het het invulschema kun je in vier onderdelen splitsen: 

 1. Klanten (drie blokken aan de rechterkant)
 2. Waardepropositie (centrale kolom)
 3. Infrastructuur (drie blokken aan de linkerkant)
 4. Financieel plaatje (onderste twee blokken)

Voorbeeld Business Model Canvas PDF

Klik op het plaatje of de oranje button hieronder om het business model canvas voorbeeld in het groot te bekijken (dit bestand opent in PDF).

Download gratis voorbeeld

Voorbeeldmodel Business Model Canvas PDF

1. Waardepropositie

In dit artikel nemen wij regelmatig een sapjesbar als uitgangspunt en geven aan de hand daarvan voorbeelden, zodat je vervolgens de begrippen uit dit businessmodel zelf in de praktijk kunt brengen.

Laten we beginnen met het middelpunt van het Business Model Canvas: Value Propositions die je kunt vertalen naar een waardepropositie. 

Hoe je je onderscheidt van de concurrent

Oftewel: wat is de toegevoegde waarde voor de klant? De kern van jouw bedrijf, waarin jij je onderscheidt ten opzichte van de concurrentie. Beschrijf jouw unique selling point.

Waardepropositie

De waardepropositie is eigenlijk een verzameling componenten waarmee jij de klant voor je probeert te winnen.  

Als eigenaar van een sapjesbar kun je je onderscheiden met de soorten vurchtendrankjes die je aanbiedt. Of de biologische vruchten en fruitsoorten die je hiervoor gebruikt. Maar bijvoorbeeld ook door de kennis van het personeel of de service die je biedt. 

Denk aan de marketingmix: product, prijs, plaats, promotie en personeel. Maar ook het gevoel dat jouw dienst of product oproept:

 • Het moet functioneel zijn (dorstlessen).
 • Klanten moeten er gelukkig van worden (heerlijke smaak).
 • En (als het even kan) ook een symbolische waarde hebben (gezonde trend).

Klanten

Het blok aan de rechterkant van het voorbeeldschema is gereserveerd voor jouw klanten. De afnemers van jouw product. De blokken zijn onderverdeeld in:

 • Customer Segments (doelgroep)
 • Customer Relationships (klantcontact)
 • Channels (verkoopkanalen)

2. Doelgroep

Een onderneming valt of staat met het bereiken van de juiste doelgroep, in het schema verwoord als Customer Segments

Als er te weinig vraag is naar producten - hoe mooi of goed ze ook zijn - zal er weinig tot niets van verkocht worden. Zodra jij hebt bepaald waar de behoefte ligt van potentiële klanten, kun je hier jouw product of dienst op aanpassen.

Advertorial geld nodig - financieren

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters een aantal mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Financiering voor starters 

Breng je toekomstige klanten in kaart

Daarom is het bij het starten van een bedrijf ontzettend belangrijk om jouw toekomstige klanten goed in kaart te brengen. Je onderzoekt voor wie je het product maakt of aan wie je een bepaalde dienst aanbiedt. Dit is het segmenteren van de markt, omdat je de markt opdeelt in herkenbare groepen.

Je kunt daarbij denken aan opleiding, woonplaats, geloof en sociaal-economische achtergrond.

In ons geval van de biologische sapjesbar zijn dit voornamelijk millennials uit een grote stad die graag gezonde en verantwoorde producten tot zich nemen. Vaak hoogopgeleide young professionals, met name vrouwelijke carrièremakers, die in de lunchpauze een gezond sapje willen halen. 

3. Klantcontact

In het blok Customer Relationships beschrijf je jouw relatie met de klant. De basis voor klantenbinding is de tevredenheid van de klant, oftewel de waardering en beoordeling van jouw dienst of product.

Koester daarom tevreden klanten, aangezien zij jouw (online) ambassadeurs kunnen worden. Tevreden consumenten zorgen immers voor:

 • Herhaalaankopen (en dus meer omzet)
 • Mond-tot-mondreclame
 • Positieve referenties
 • Aanbevelingen via social media
 • Groter netwerk

Service is een cruciale factor die bijdraagt aan klanttevredenheid.

Ondernemers die klantvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan, goed bereikbaar zijn, snelle levertijden hebben en problemen adequaat oplossen, kunnen op veel loyaliteit rekenen. 

Online aanbevelingen

Als we terugkomen op de sapjesbar: online aanbevelingen via Instagram of Facebook zijn goud waard. Als iemand op verjaardagen of in de lunchpauze jouw naam laten vallen, kun je waarschijnlijk nieuwe klanten verwelkomen. Om deze nieuwe aanwas óók te behouden, is vervolgens aan jou.

4. Verkoopkanalen

In het blok Channels vul je de verkoopkanalen in die je voor jouw bedrijf wilt gebruiken. Via deze kanalen bereik je de klanten. Dit is zowel offline als online mogelijk, maar in de meeste gevallen zul je dit waarschijnlijk gaan combineren. 

De customer journey, oftewel: de weg die een klant van begin tot eind aflegt naar een aankoop, begint tegenwoordig vrijwel altijd online.

Grote kans dus dat, voordat de klant jouw sapjesbar binnenloopt, hij eerst via social media van jouw bedrijf gehoord heeft.

Marketingstrategie

Verder beschrijf je in dit invulveld de marketingstrategie. Hoe houd je de doelgroep op de hoogte van het aanbod?

Op welke manier komen zij aan die informatie, is een vraag die je moet beantwoorden.

 • Zien ze dat op een uithangbord in de zaak staan?
 • Ontvangen zij een nieuwsbrief met de laatste aanbiedingen en nieuwe sappen?

In een sapjesbar komen er natuurlijk ook klanten spontaan naar jouw winkel, maar je kunt later ook gaan uitbreiden met het bezorgen van lunches bij bedrijven of door deel te nemen aan een foodtruckfestival

Infrastructuur

Met infrastructuur wordt hier bedoeld: de voorzieningen waardoor jouw bedrijf goed kan functioneren. Dat begint met een beschrijving van de Key Activities (kernactiviteiten), aangevuld met Key Resources (mensen en middelen) én Key Partners (partners) die iets voor jouw bedrijf kunnen betekenen. 

5. Kernactiviteiten

Om succes met je bedrijf te behalen is het van groot belang om de focus op jouw Key Activities, oftewel kernactiviteiten te behouden.

Dit is één van de belangrijkste onderdelen om de waardepropositie (het centrum van het businessmodel) te creëren. Wie teveel afwijkt van de kernactiviteiten verliest zijn focus en dit gaat ten koste van de kwaliteit.

En die kwaliteit van het product is nu juist jouw toegevoegde waarde ten opzichte van de concurrentie. Daaromheen voeg je extra waarde toe, zoals service en personeel

Om succes met je bedrijf te behalen is het belangrijk om te blijven focussen op jouw kernactiviteiten.

Winkel en producten op orde hebben

Vertaald naar de sapjesbar: eerst moet je de winkel en de producten goed op orde hebben. Hoogwaardige sapjes, met kwaliteitsfruit en -vruchten. En dus niet tussentijds de focus verleggen naar glutenvrije gebakjes en daardoor de sapjes verwaarlozen. 

Wees verder servicegericht en investeer daarmee in de relatie met de klanten (zie hierboven). Niet alleen het werven van nieuwe klanten (acquisitie) is belangrijk, het behouden van bestaande klanten is dat net zo goed.

6. Partners

Het blok Key Partners is bedoeld om de relatie met jouw strategische partners te beschrijven. Het kan zijn dat dit blokje niet op jouw bedrijf van toepassing is, maar veel starters kunnen voordeel halen uit samenwerkingen. 

Beschrijf in dit deel van het model welke partnerships belangrijk zijn om succesvol te zijn en om te kunnen groeien en concurrerend te zijn. Besteed zaken uit om jouw bedrijf te versterken.

Als je niet goed bent in administratie of er geen tijd voor hebt (focus op de belangrijkste zaken), huur dan een boekhouder of accountant in. 

Biologische bakker

De sapjesbar kan bijvoorbeeld in eerste instantie samenwerken met een biologische bakker die gezonde lunchhapjes verzorgt.

Zo behoud jij de focus op de sapjes, maar kun je toch extra producten aanbieden. Als de zaak later eenmaal goed loopt, kun je dit eventueel zelf gaan doen. 

7. Middelen en mensen

Het blokje Key Resources, kun je vertalen als hulpbronnen en dat komt in de praktijk neer op het inschakelen van middelen en mensen. Denk aan bedrijfsmiddelen die nodig zijn om jouw bedrijf draaiende te houden én te versterken.

Welke bedrijfsmiddelen heb je nodig om jouw bedrijf tot een succes te maken?

Soorten bedijfsmiddelen

Bedrijfsmiddelen heb je in meerdere soorten en maten:

 • Fysieke middelen (bedrijfsapparatuur zoals een geavanceerde kassa of persmachine voor de sapjesbar).
 • Intellectuele middelen (een patent of een merk).
 • Menselijke middelen (personeel).

Dit vereist uiteraard bepaalde investeringen die we hieronder bij financiën zullen bespreken. Want het onderste deel van het Business Model Canvas is geserveerd voor de financiën: oftwel de inkomsten en de uitgaven.

8. Verdienmodel

Als we bij de inkomsten beginnen, staat in het blok Revenue Streams het verdienmodel centraal. In een verdienmodel zet je uiteen hoe jij met jouw onderneming geld gaat verdienen.

Soorten verdienmodellen

Er bestaan uiteenlopende verdienmodellen: 

 1. Handelsmodel > je verkoopt een product of dienst
 2. Abonnement > elke periode zelfde product voor dezelfde prijs
 3. Uurtje factuurtje > verdien geld voor de uren die je maakt
 4. Advertenties > verdien geld door het vertonen van advertenties
 5. Freemium > product is eerst gratis, extra features kosten geld

Het verdienmodel wordt nog weleens verward met een businessmodel, maar is dit daar juist een onderdeel van.  Je maakt hierin duidelijk waar jouw inkomsten vandaan komen en hoe je dit gaat bereiken. Nu en in de toekomst.

Geef antwoord op vragen als:

 • Hoeveel klanten heb je minimaal nodig?
 • Hoe groot moet je omzet zijn om winst te maken?
 • Hoe ga je geld verdienen aan klanten?
 • Hanteer je de juiste (kost)prijzen?

9. Kostenstructuur

Bij de start van je bedrijf is het belangrijk om vooraf in het ondernemingsplan een inschatting te maken van de verwachte kosten. De uitgaven verschillen uiteraard per beroepsgroep of branche, maar er zijn vaste kosten waarmee vrijwel iedere ondernemer te maken krijgt.

Als je dit Business Model Canvas model hebt ingevuld, kun je de balans gaan opmaken met de Cost Structure (de kosten van jouw onderneming). Je kunt tegen die tijd goed bepalen welke kosten je hebt aan bijvoorbeeld inkoop, inventaris, personeel en marketing.

En dan weet je dus ook hoeveel inkomsten en (externe) financiering je nodig hebt om van jouw bedrijf een succes te maken, of het verstandiger is om die exclusieve fruitmixer te leasen dan deze zelf aan te schaffen etc. 

Ook belangrijk: maak onderscheid tussen vaste bedrijfskosten (bedrijfspand, machines) en variable kosten (inkoop van producten).

Bekijk welke bedrijfsmiddelen kostbaar zijn en waar er nog (schaal)voordeel te behalen valt, of waar eventuele besparingen mogelijk zijn.

Gratis Business Model Canvas-voorbeeld nodig?

Wil je de opgedane kennis in de praktijk brengen en aan de hand van een Business Model Canvas een goede start met jouw bedrijf te maken? Download dan hier een gratis voorbeeldmodel van Business Model Canvas in PDF.

Bijgewerkt op: 28-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

x47
x22

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan voorbeelden

Hoe schrijf je een ondernemingsplan? Dit plan is één van de belangrijkste documenten van de start van je bedrijf. Op deze pagina vind je tips voor een sterk businessplan en voorbeelden van ondernemingsplannen per branche.

Gratis ondernemingsplan voorbeelden downloaden (PDF)

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis. Veel starters zijn je al voorgegaan.

Download voorbeeld ondernemingsplan

Geen sector of branche is hetzelfde. Laat je inspireren door de voorbeeld ondernemersplannen voor jouw branche:

 1. Zzp
 2. Zakelijke dienstverlening (Nieuw!) 
 3. Persoonlijke dienstverlening
 4. Detailhandel en webwinkel
 5. Bouw (Nieuw!)
 6. Horeca
 7. Zorg (Nieuw!)

Voorbeeld ondernemingsplan aanvragen

Wil je eerst kijken of deze plannen iets voor jou zijn? Bekijk hier dan eerst een preview van het: 

Template (invulmodel in Word)

Vind je het nog lastig om een goede start te maken met je ondernemersplan? Dan is dit gratis template misschien wel iets voor jou. Als je alle onderdelen invult, is je plan straks helemaal compleet.

Business Model Canvas

Veel starters vinden het best een uitdaging om een ondernemingsplan op papier te zetten. Het is tenslotte een behoorlijke hoeveelheid tekst. Klinkt dat herkenbaar? 

Misschien is het Business Model Canvas dan iets voor jou. Het is een schematische weergave van je bedrijf met bijvoorbeeld je doelgroep, verdienmodel en bedrijfsmiddelen. Steeds meer starters gebruiken dit schema.

Ondernemingsplan voorbeelden: de meest gestelde vragen

 • Waar vind ik een gratis ondernemingsplan voorbeeld? Op onze website vind je gratis voorbeelden van ondernemingsplannen. Bekijk hier onder meer een preview van het zzp voorbeeldplan en een horeca voorbeeldplan.
 • Hoe kan ik een voorbeeld ondernemersplan downloaden? Je kunt de voorbeeld ondernemingsplannen gratis downloaden op de website van de Rabobank. Deze bijlage wordt geopend als een PDF-bestand.
 • Wat staat er in een voorbeeld ondernemingsplan? In het voorbeeld ondernemingsplan staan zeven hoofdstukken over onder meer jouw kansen op succes, de concurrentie, klanten en financiering.
 • Waar vind ik meer antwoorden op vragen over een ondernemersplan? Op onze website beantwoorden we alle vragen over het ondernemersplan. Van hoe je een bedrijfsplan schrijft tot het verkrijgen van financiering en voorbeelden van een businessplan.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.