Starten als freelance webdesigner: zo doe je dat

Bijgewerkt op 22 september 2022
7 min  leestijd
421
Image
freelance web developer

Is het je droom om je eigen bedrijf te starten als freelance webdesigner? In dit artikel vind je belangrijke antwoorden op vragen over hoe je kunt beginnen met freelance design.

Starten als freelance webdesigner: volg deze stappen

Ben je klaar om de sprong te wagen en te starten als freelance designer? Met dit stappenplan maak je een succesvolle start. Benieuwd naar een specifiek onderdeel? Klik op de link en ga direct naar die informatie:

 1. Schrijf een ondernemingsplan

 2. Inschrijving KvK en Belastingdienst

 3. Zet een administratie op

 4. Vind klanten en maak een marketingplan

 5. Bouw aan contacten

1. Schrijf een ondernemingsplan

Als je voor jezelf wilt beginnen als freelance webdesigner, dan komen daar veel zaken bij kijken. Elk nieuw bedrijf begint met een goed ondernemingsplan. Daarin onderzoek je de haalbaarheid van jouw plannen en de markt waarin je wil starten.

Bepaal voor jezelf wie je bent als ondernemer en welke werkzaamheden je wilt doen. Wil je als freelance web developer aan de slag voor kleinere bedrijven en organisaties of wil je misschien grotere webshops bouwen? Baken dat voor jezelf af.

Krijg overzicht van de markt

Een goed overzicht van de markt voor freelance web developers is belangrijk om in kaart te krijgen hoe het zit met vraag en aanbod, welke diensten veel gevraagd worden, wat de tarieven zijn, et cetera. Beschrijf in je ondernemingsplan je mogelijkheden en de risico’s die je loopt.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

Maak een financieel plan

Maak ook een financieel plan. Aan welk uur- of dagtarief denk je, hoeveel verwacht je om te zetten, welke kosten moet je maken, bijvoorbeeld voor aanschaf van apparatuur), welke bedrijfsverzekering heb je nodig, enzovoort.

Bepaal een rechtsvorm

Als je een onderneming start, kun je kiezen uit een reeks rechtsvormen. Je keuze heeft onder meer gevolgen voor de manier waarop je belasting betaalt en je aansprakelijkheid rondom je onderneming.

Bedenk een goede merknaam

Heb je de kansen, risico’s en potentiële klanten in kaart, zorg dan voor een goede, pakkende bedrijfsnaam die bij jou en je werkzaamheden past. Leg je merknaam vast. Registratie is belangrijk zodat anderen geen inbreuk op je merkrechten kunnen maken.

Ondernemer Marieke Kuit koos Marieke Webdesign als naam voor haar bedrijf. “Kies voor een bedrijfsnaam die meteen vertelt wat je doet. Ik zou aanvankelijk starten als 'WebArt', maar dat kunnen mensen ook associëren met een schilder of kunstenaar”, vertelt Marieke.

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

2. Inschrijving KvK en Belastingdienst

Ga je echt beginnen als freelance webdesigner, kies dan een rechtsvorm die daarbij past. Bijvoorbeeld een eenmanszaak of besloten vennootschap (bv). Vervolgens schrijf je je in bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Dat wordt automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je krijgt een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer voor je btw-aangifte.

3. Zet een administratie op

Iedere onderneming is verplicht om een boekhouding bij te houden voor belasting– en btw-aangifte. Een goede administratie geeft jou daarnaast inzicht in de financiële situatie van je eigen webdesign bedrijf.

Wat gaat eruit en wat komt er binnen? Welke facturen staan er uit en welke kosten maak je? Als je het liever uit handen geeft, zorg dan voor een goede boekhouder of boekhoudapp. 

Zakelijke rekening

Bij een eigen bedrijf als freelance web developer hoort een zakelijke rekening. Zo heb je in één scherm overzicht over je inkomsten, omzet en uitgaven en houd je meteen vanaf het begin onderscheid tussen je privé en zakelijke transacties. 

4. Vind klanten en maak een marketingplan

Je hebt tijdens het proces naar je start in freelance design al nagedacht over hoe je klanten en opdrachten wilt proberen aan te trekken. Maak voor jezelf vooraf een marketingplan: hoe ga ik mezelf presenteren?

Zorg dat je gezien wordt met SEO en social media

Je kunt je inschrijven bij vraag- en aanbodsites voor freelance webdesigners. Zelf kun je met zoekmachine optimalisatie (SEO) met je merknaam proberen hoog in de zoekresultaten van Google te komen. Presenteer jezelf ook op sociale media en laat daar je werk zien.

Maak een website met jouw portfolio

Een van de betere manieren is een eigen website bouwen met jouw portfolio. Je bent immers freelance website developer, dus kun je met de site die je zelf gemaakt hebt én je portfolio dat je daar toont goed laten zien wat je kunt. Dat is meteen een sterk visitekaartje waar je potentiële klanten altijd op kunt wijzen.

Marieke schrijft blogs op haar site

Marieke Kuit koos als freelance webdesigner voor een eigen site waarop ze regelmatig blogt. "Je moet als ondernemer laten zien dat je bestaat en dat doe je onder meer door het delen van kennis. Er zijn al meerdere opdrachtgevers binnengekomen via mijn blogs.”

5. Bouw aan contacten

Goede contacten zijn als startende ondernemer altijd een goed begin. Kom je uit een vast dienstverband en start je in freelance webdesign dan kun je misschien een klant die tevreden is over jouw werk meenemen. Door goed te netwerken kun je een vliegende start maken.

Bezoek evenementen rond webdesign, sluit je aan bij een branchevereniging zoals NLGW en laat familie en vrienden weten wat je doet. 

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Starten als freelance webdesigner: de meest gestelde vragen

 • Hoe begin ik als freelance webdesigner?
  Elk nieuw bedrijf begint met een goed ondernemingsplan waarin je de haalbaarheid van jouw plannen onderzoekt en de mogelijkheden en risico’s van het bedrijf dat je wil starten op een rij zet. Lees de 6 stappen voor een succesvolle start als freelance web developer
 • Wat heb je nodig als freelance webdesigner?
  Zorg voor een goed ondernemings- en financieel plan, een sterke merknaam en goede apparatuur om mee te werken. Download een gratis voorbeeld ondernemingsplan!
 • Hoe haal ik als freelance webdesigner opdrachtgevers binnen?
  Zorg voor zichtbaarheid met je eigen website, SEO en updates op social media. Lees meer over klanten en opdrachtgevers vinden!

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten