Zzp'er in de beveiliging worden in 7 stappen

Bijgewerkt op 06 mei 2024
6 min  leestijd
8.270
Auteur: Redactie
zzp beveiliging

Wil je als zzp’er starten in de beveiliging maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Met behulp van het stappenplan kun je jezelf beter voorbereiden. In dit artikel lees je wat je moet weten als je aan de slag wilt gaan als zzp beveiliger.

In dit artikel vind je een stappenplan voor het starten van een eigen bedrijf in de beveiliging. Ben je benieuwd naar een specifiek thema? Klik dan op de stappen hieronder om direct naar het onderwerp te gaan.

 1. Beroepseisen in de beveiliging 
 2. Inschrijven KvK en Belastingdienst
 3. Ondernemingsplan schrijven
 4. Administratie opzetten
 5. Verzekeringen afsluiten
 6. Uurtarief beveiliging
 7. Klanten vinden

1. Beroepseisen voor een zzp'er in de beveiliging 

Om in de beveiligingsbranche te werken als ondernemer, moet je voldoen aan bepaalde opleidingseisen. Zo moet je in het bezit zijn van een diploma beveiliger van de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPD).

De juiste opleiding

Daarnaast hangt het ook af van de beroepsgroep waarin je werkzaam bent als beveiliger of je nog aanvullende diploma’s nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld horecaportier, persoonsbeveiliger, winkelbeveiliger of zorgbeveiliger (zzp) zijn. En om het nog iets ingewikkelder te maken: voor elke specifieke beroepsgroep gelden andere opleidingseisen.

Meer weten? Bekijk aan welke opleidingseisen je moet voldoen om als beveiliger aan de slag te kunnen gaan.

Vergunning aanvragen

Zodra je aan de opleidingseisen voldoet, kun je een vergunning aanvragen via de screeningsautoriteit Justis, een onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het verkrijgen van deze vergunning is een belangrijke stap in je carrière als beveiliger. Houd er rekening mee dat vergunningen een kostprijs van 600 euro met zich meebrengen en maximaal vijf jaar geldig zijn.

Wil je leiding geven? Dan heb je naast een vergunning, toestemming nodig om leiding te mogen geven. Dit kost €92,- per leidinggevende. Zodra Justis de betaling van de tarieven heeft ontvangen, krijgt u de vergunning en de toestemming toegestuurd.

De grijze pas

Daarna moet je de grijze beveilingspas aanvragen. Met de grijze pas verkrijgt men de bevoegdheid om verschillende particuliere beveiligingstaken uit te voeren, zoals pandbewaking, patrouilles, surveillance en beveiliging van evenementen.

De kosten voor het aanvragen van de beveiliging pas bedragen € 135,- inclusief BTW en afgiftekosten. Voor uitgebreidere informatie over de aanvraagprocedure: kijk op de website van de Politie.

2. Inschrijven KvK en Belastingdienst

Voordat je aan de slag kunt gaan als zzp beveiliger, ben je ook verplicht om je bedrijf in te schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat kost je eenmalig € 80,10.

Na je inschrijving bij de KvK worden je bedrijfsgegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je ontvangt een btw-nummer en een KvK-nummer zodat je in de praktijk zaken kunt doen.

3. Ondernemingsplan schrijven

Voldoe je aan de gewenste opleidingseisen om aan de slag te gaan als zzp’er in de beveiliging? Dan ben je klaar voor de volgende stap: een ondernemingsplan schrijven. Je brengt voor jezelf in kaart wat je kansen zijn, wie je concurrenten zijn en wat de risico’s kunnen zijn. Je onderzoekt je doelgroep en de markt zodat je een succesvolle start kunt maken.

Aantal zzp-beveiligingbedrijven hard gegroeid 

Het ondernemingsplan is dé manier om jezelf als ondernemer te onderscheiden, iets dat in de beveiligingsbranche van belang is. In de afgelopen vijf jaar is het aantal beveiligingsbedrijven namelijk hard gegroeid, volgens statistieken van de KVK. In 2018 stonden er nog 2.511 zzp'ers ingeschreven met een beveiligingsbedrijf. In 2023 is dat getal gegroeid naar 8.613. 

 • Meer weten over het schrijven van een ondernemingsplan? In dit artikel lees je er meer over.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

 • Vergroot je kansen op een succesvolle start
 • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

4. Administratie opzetten

Je ontkomt er helaas niet aan als ondernemer: je administratie opzetten. Pak het dus vanaf het begin goed aan om het zo makkelijk mogelijk te maken voor jezelf. Maak een duidelijk overzicht van alle inkomsten en uitgaven en zet voldoende geld opzij voor je btw- en inkomstenbelasting.

 • Tip: met een zakelijke rekening houd je je inkomsten en kosten vanaf het begin meteen gescheiden, dat maakt je administratie een stuk makkelijker!

Zorg voor een buffer zodat je minder snel in financiële problemen komt. Kom je er zelf niet uit? Vraag hulp aan een ervaren boekhouder of accountant en geef je administratie uit handen aan een expert.

5. Verzekeringen afsluiten voor zzp'ers in de beveiliging 

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor de eventuele risico’s die je loopt. Als beveiliger heb je geen - relatief veilige - kantoorbaan. Zo is het bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat je te maken krijgt met vervelende vechtpartijen.

Om bepaalde risico’s af te dekken, kun je verzekeringen afsluiten als zzp beveiliger. In de beveiligingsbranche zijn bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering belangrijk. 

6. Uurtarief voor zzp'ers in de beveiliging

Hoe bepaal je als zelfstandig beveiliger je uurtarief?  Bedenk dat je uurtarief ook afhankelijk is van de specifieke beroepsgroep waarin je werkzaam bent en hoeveel ervaring je hebt. En het helpt natuurlijk ook als je goed kunt onderhandelen.

De gangbare beveiligerstarieven in 2024

Ben jij benieuwd welke prijs zelfstandige beveiligers rekenen voor hun diensten? Of wil je weten of jouw tarief overeenkomt met wat andere professionals rekenen? Dit zijn de tarieven in 2024 volgens Loonwijzer.

Beroep Minimum uurtarief Maximum uurtarief
Huisschilder € 25 € 50

Tip: Meer weten over het juiste uurtarief? IkGaStarten heeft een whitepaper gemaakt met handige rekenvoorbeelden. Deze is gratis te downloaden!

7. Klanten vinden voor zzp'ers in de beveiliging

Iets dat je ook al in je ondernemingsplan hebt behandeld: hoe vind je nu klanten als zzp beveiliger? Probeer jezelf op verschillende manieren zichtbaar te maken voor potentiële opdrachtgevers. Hoe?

 • Maak een professionele website die transparent én duidelijk is: dat wil men immers ook van een beveiliger.
 • Maak gebruik van social media zoals LinkedIn, waarin je jouw diensten aanbiedt. 
 • Ga op zoek naar een bemiddelingsbureau of online marktplaatsen en meld je daar aan. Denk aan Younited, een platform dat zelfstandig ondernemers koppelt aan opdrachtgevers.
 • Maak gebruik van je eigen netwerk of ga netwerken. Vertel eerdere werkgevers of collega's bijvoorbeeld dat je nu voor jezelf begint. 
 • Neem direct contact op met bedrijven waarvoor je graag wilt werken. Een proactieve houding is voor iédere beginnende ondernemer van belang. 

Tip: lees meer over hoe je als startende ondernemer klanten kunt vinden.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, zonder vaste kosten

Betaal als zzp’er alleen wat je gebruikt.
Bekijk de voordelen

Zzp beveiliging: veel gestelde vragen

 • Hoe word ik zzp’er in de beveiliging?
  Om als zzp’er in de beveiliging aan de slag te mogen, moet je voldoen aan de opleidingseisen van jouw beroepsgroep. Verder moet je in het bezit zijn van een geldig btw-nummer en een vergunning. Een vergunning kun je aanvragen bij Justis.
 • Wat is het uurtarief van een zzp beveiliger?
  Gemiddeld bedraagt het tarief tussen de € 20 en 35 per uur. Het uurtarief is onder andere afhankelijk van de specifieke beroepsgroep waarin je werkzaam bent en hoeveel ervaring je hebt.

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten