Zzp’er worden in de zorg? Hulpverlener Hamed Nikou vertelt over zijn ervaring

Bijgewerkt op 07 januari 2022
6 min  leestijd
1.429
interview zzp zorg hulpverlener

Wil jij graag zzp’er worden in de zorg, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Veel zorgprofessionals twijfelen over de overstap naar een carrière als zelfstandige. We spreken met freelance hulpverlener Hamed Nikou over zijn start als zzp’er.

Toen Hamed Nikou in 2011 afstudeerde van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW), is hij een tijdje in de jeugdgevangenis gaan werken. Toch wilde hij graag verder leren, hij had een sterke interesse in verschillende beperkingen en wat er zich bij mensen in het hoofd afspeelt.

“Ik besloot Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) op niveau vijf (HBO) te gaan doen”, vertelt hij. Al tijdens zijn studie proefde Hamed van het ondernemerschap, hij richtte eventbureau Downup events op in Wijchen.

Toch bleef de zorg hem aantrekken. “Dat was toch leuker, in 2016 ben ik daarom begonnen met flexwerken voor een bemiddelingsbureau in de zorg.”

Grote vraag naar goede mensen in de zorg

Image
Hamed Nikou zzp'er in de zorg

Hoewel Hamed het erg naar zijn zin had, had hij behoefte aan meer uitdaging. “Als zzp’er heb je ook de administratie, financiën en het ondernemerschap. Ook dacht ik dat ik meer waard was dan dat het bureau me kon bieden. Ik heb me toen meteen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel”.

Al snel ging het balletje rollen, Hamed kom direct aan de slag voor verschillende bemiddelingsbureau’s. “Er is een enorm grote behoefte aan goed opgeleide mensen met werkervaring, dan kan het heel snel gaan.”

Tip: neem een boekhouder

Toch liep Hamed ook tegen knelpunten aan. “Het ging allemaal best wel snel, maar ik kwam er ook achter dat de administratie lastig kan zijn. Er zijn zoveel aspecten om op te letten. Ik zou alle beginnende zzp’ers daarom aanraden een boekhouder in de arm te nemen.”

Om een beter overzicht te houden over zijn financiën, heeft Hamed een zakelijke rekening geopend. “Dat is makkelijker en overzichtelijker voor je boekhouder, je kunt zaken dan beter van elkaar scheiden. Ook kom je wat professioneler over.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

Verzekeringen zijn broodnodig

Hamed besefte zich maar al te goed dat het in zijn branche belangrijk is om je goed te verzekeren. “Je kunt nog zo sterk zijn, maar iedereen kan arbeidsongeschikt worden. Ik sport zelf elke dag, maar ook ik kan een been breken, een burn-out of een depressie krijgen. Ik ben alleen, dus ik heb ook geen vangnet van een partner”

Hij sloot daarom snel na zijn start een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Ook koos hij voor een rechtsbijstandverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Die laatste wordt door bemiddelaars en opdrachtgevers in de zorg vaak verplicht gesteld.

Denk nu al na over de lange termijn

Omdat Hamed het zo naar zijn zin had als zzp’er, inspireerde hij veel collega-zorgmedewerkers om ook de sprong te wagen. “Wel zie ik heel veel jonge mensen er tegenaan lopen dat ze heel snel willen verdienen, maar niet aan de lange termijn denken.”

“Ze willen gas geven en een snelle auto kopen, maar vergeten de Belastingdienst en hun pensioen. Ik heb net een huis gekocht en rijd een mooie auto, maar dat is wel pas na een aantal jaar. Ik heb daarbij ook goed gekeken naar mijn draagkracht.”

Ontdek wat er allemaal komt kijken bij je eerste belastingaangifte.

Te veel werken is volgens deze hulpverlener ook niet goed. “Als je 200-250 uur in de maand gaat werken, dan is dat leuk voor twee of drie jaar. Daarna wordt het meer productie draaien dan dat je er plezier in hebt, en ga je klachten ervaren. Zelf neem ik nu bewust een beetje gas terug.”

Regelingen voor je pensioen

Waar sommige collega’s vooral nadenken over hoeveel ze volgende maand op hun bankrekening zien, is Hamed nu al bezig met zijn pensioen. “Je kunt natuurlijk geld sparen voor je toekomst, maar ik koos voor de crypto. Dat is mijn pensioen, ik heb er veel rendement uitgehaald.” 

Het belang van goede samenwerkingen

Hoewel Hamed is begonnen bij bemiddelingsbureau’s, heeft hij inmiddels een stevig netwerk opgebouwd. “Het is belangrijk om als ondernemer een naam op te bouwen. Wees gemoedelijk, maar ook serieus. Kom op tijd en maak er geen probleem van om een keer iets langer te blijven.”

Soms komt hij bij een organisatie waar hij door zijn ervaring snel verbeterpunten ziet. Toch springt hij hier dan niet direct op in. “Daar zitten ze vaak helemaal niet op te wachten, ik weet mijn positie in het team. Ze hebben iemand nodig om bepaalde klussen voor ze te doen."

"Als je geen stapje terug kunt doen om te zien wat een organisatie echt nodig heeft, ga je niet groot worden.”

Loyaliteit en vrijheid

Hamed vindt het heel belangrijk om integer en loyaal te zijn aan zijn klanten, ook wanneer hij anders meer zou verdienen. “Laatst draaide ik een dienst via een bemiddelingsbureau, maar vroeg de manager of ik niet direct via hen wilde werken. Ik snap dat het voor hen voordeliger is, maar dat is niet mijn manier van werken.”

Hij is nog steeds erg blij met zijn keuze om zelfstandig te worden. “Ik vind die vrijheid het allermooiste, ook denk ik dat het goed is voor je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt bepalen waar je komt te werken, wanneer en voor welk tarief. Ik denk dat daarom ook veel mensen voor het zzp-schap kiezen.”

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, zonder vaste kosten

Betaal als zzp’er alleen wat je gebruikt.
Bekijk de voordelen

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten