marieke

Minder omzet voor detailhandel in december

De omzet in december 2012 is 4,1 procent lager uitgevallen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Hoewel de prijzen in de onderzochte maand 2,8 procent hoger uitvielen, is het niet gelukt om daarmee de volumedaling van 6,7 procent te compenseren. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De tegenvallende cijfers zijn deels te wijten aan het feit dat er in de laatste maand van 2012 minder koopdagen waren dan in december 2011. Het CBS schat het negatieve effect hiervan op de omzet van de totale detailhandelbranche op ongeveer vier procent.

Omzet

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden evenveel omzet als in 2011. Het volume was bijna vier procent kleiner, maar de prijzen kwamen bijna vier procent hoger uit. Hoewel de winkels in deze sector te maken hadden met een negatief koopdageffect van circa vijf procent, zijn supermarkten er toch in geslaagd het jaar met een kleine omzetstijging af te sluiten. Daarentegen nam de omzet van speciaalzaken in deze periode juist fors af. In de non-foodbranche was er sprake van een algemene omzetdaling. Postorderbedrijven en webwinkels deden het juist beter en boekten een omzetgroei van negen procent.

Lees het hele bericht op CBS.nl. Meer weten over hoe de detailhandel er momenteel voor staat? Bekijk hier actuele cijfers & trends in de sectoren detailhandel food en detailhandel non-food.

Gepubliceerd op:
18-02-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Detailhandel

Als je een bedrijf wilt starten in de detailhandel (non-food en food), ben je straks werkzaam in een uiterst diverse sector. Zo scharen we drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken onder de detailhandel. Bij het openen van een winkel of speciaalzaak komt meer kijken dan je misschien zou denken. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers in de detailhandel, zoals:

  1. Stappenplan 1: een winkel beginnen in 11 stappen
  2. Checklist 2: zo combineer je een online en fysieke winkel
  3. Een webshop starten? Dat doe je zo

Op zoek naar recente informatie over jouw branche? Klik hier voor cijfers en trends over de detailhandel non-food sector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.