MKB Nederland ziet niets in boete voor laatbetalers

MKB Nederland ziet niets in boete voor laatbetalers

Mkb-bedrijven moeten vaak lang wachten op betalingen uit het grootbedrijf. Maar het wetsvoorstel van de PvdA en het CDA, waarin staat dat grote bedrijven rente verschuldigd zijn als zij hun mkb-leveranciers te laat betalen, is volgens MKB Nederland niet de oplossing. De belangenbehartiger ziet meer in het stimuleren van snelle betalingen op een positieve manier.

Een boete zou juist een averechts effect kunnen hebben, zo stelde de directeur van MKB-Nederland, Leendert-Jan Visser, vrijdag op NPO Radio 1. Hij vindt het wel positief dat CDA en PvdA erkennen dat er een oplossing moet komen voor het overschot aan late betalingen. 

Gevolgen voor levensvatbaarheid

Het langdurige wachten op de daadwerkelijke betaling van een factuur beïnvloedt de kaspositie, het concurrentievermogen en de levensvatbaarheid van ondernemingen. Visser: "Veel mkb-bedrijven moeten ongelooflijk lang op hun geld wachten." Hij benadrukt echter ook dat een dergelijke boeteregeling ook tot gevolg kan hebben dat een betaaltermijn van zestig dagen de norm wordt. 

Betaalme.nu

Het zou volgens MKB-Nederland daarom verstandiger zijn om af te zien van een boete en het betalingsprobleem op een positieve manier te benaderen. Een voorbeeld van een gemoedelijker alternatief is Betaalme.nu, waarin al een aantal grote ondernemingen hebben toegezegd hun leveranciers voortaan weer sneller te betalen.

Tips voor ZZP'ers

Het feit dat mkb-bedrijven lang op hun betalingen moeten wachten heeft ook steeds vaker gevolgen voor zelfstandige professionals die werken voor het mkb. Maak jij als ZZP'er wel eens mee dat een factuur niet of veel te laat wordt betaald? Lees wat je ertegen kunt doen in het artikel Betalingstermijnen op facturen, hoe zit dat?

Bron: MKB Nederland

Gepubliceerd op:
13-06-2016

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

  1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
  2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
  3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.