Businessplan

4 gouden regels bij het maken van een businessplan

Ondernemen begint met een idee. Alle vragen die uit dat idee voortkomen, worden beantwoord in het ondernemingsplan. Aan deze 4 gouden regels voldoet een goed businessplan.

1. Omschrijf het idee tot in detail

Als je een goed idee hebt, werk dit idee dan in het businessplan uit door jezelf kritische vragen te stellen en deze te beantwoorden op papier. Stel bijvoorbeeld deze vragen: 

 • Wat wil je precies gaan doen? 
 • Wat is je doelgroep?
 • Hoe ga je het product of de dienst verkrijgen of vervaardigen?
 • Waar en hoe ga je het aanbieden?
 • In welke behoefte voorzie je en bij wie?

Wees zo precies mogelijk. Ontbreekt er nog bepaalde informatie? Ga dan op onderzoek uit: lees vakbladen, doe een branche- en marktonderzoek, al is het een enquête via Facebook.

Dit is je kans om zakelijk inzicht, visie en enthousiasme te tonen. Vergeet niet een korte persoonlijke motivatie in het ondernemingsplan te schrijven. Hoe ben je hierin gerold? Wat zorgt ervoor dat je het tot een succes gaat maken? Wees altijd eerlijk over je sterke én zwakke punten en beschrijf hoe je deze gaat verbeteren.

2. Kort maar krachtig

Om het je lezers – banken, investeerders – zo makkelijk mogelijk te maken, voeg je ook een samenvatting van één pagina aan het ondernemersplan toe. Media-ondernemer Derk Sauer zei ooit eens: "Als het niet op één A4-tje past, dan is het niks."

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

3. Zorg voor een financiële onderbouwing

Het financieel plan moet staan als een huis. Reken uit hoeveel startkapitaal je nodig hebt en waar je het aan wilt besteden. Deze investeringsbegroting sluit nauw, weet The Next Entrepreneur-expert Arko van Brakel: "Wat me wel eens opvalt aan starters, is dat ze eigenlijk een investeerder zoeken die hun salaris wil betalen. Ik zeg: neem zelf risico als je zo'n goed plan hebt."

 • Lees hier meer over de verschillende manieren om aan startkapitaal te komen

De financiering van het bedrijfsplan stoelt op twee poten: eigen vermogen en zonodig vreemd vermogen (banken, business angels etc). Nog een onmisbaar onderdeel van je financiële onderbouwing is de exploitatiebegroting. Hierin komen de volgende vragen aan de orde: 

 • Wat is de kostprijs van je product?
 • Welke kosten drukken nog meer je winst?
 • Welke omzet moet je minimaal draaien om winst te maken?

4. Denk vooruit

Waar wil je over vijf jaar als ondernemer staan? Natuurlijk wens je dat de bomen dan tot de hemel groeien. Maar wat is je plan om te groeien? Wil je wel groter worden, personeel aannemen en meerdere vestigingen openen? Past dat bij je persoonlijke doelen en talenten?

Bij het schrijven van een businessplan is het raadzaam om ook hierbij stil te staan. Ga bij jezelf te rade. Ontdek wat voor ondernemerstype je bent. Zoek een ondernemingsvorm die hierbij past; alleen of functioneer je juist beter als je met anderen kunt samenwerken? Samen ondernemen heeft veel voordelen, maar er zijn ook valkuilen. 

Bijgewerkt op: 23-04-2020

Wat vind je van dit artikel?

x11
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.