marieke

De belangrijkste belastingwijzigingen voor 2012

Het kabinet heeft het Belastingplan 2012 gepresenteerd met een aantal belangrijke maatregelen die betrekking hebben op zelfstandige ondernemers. Van het vaststellen van één vast bedrag aan zelfstandigenaftrek tot de afschaffing van de rittenadministratie voor zakelijke bestelbussen. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen uit het Belastingplan 2012.

Let op: Dit artikel is verouderd. We hebben een handige checklist voor je gemaakt over de inkomstenbelasting.

Naar het up-to-date artikel

Zelfstandigenaftrek wordt één vast bedrag

De zelfstandigenaftrek wordt één vast bedrag van 7.280 euro, ongeacht de winst die u maakt. Momenteel is deze aftrek variabel, de hoogte hangt af van de gemaakte winst. Hoe hoger de winst, hoe lager de aftrek. De nieuwe maatregel betekent dat de acht schijven die tot dit jaar gebruikelijk waren, zullen verdwijnen. De vaste basisaftrek wordt dus 7.280 euro, een wijziging waarvan de ondernemers die tussen de 18.540 euro en 53.070 euro winst maken, weinig zullen merken - de huidige zelfstandigenaftrek in deze schijf bedraagt 7.266 euro. Zelfstandige ondernemers met een winst lager dan 18.540 euro komen door deze wijziging een stuk lager uit dan met de huidige zelfstandigenaftrek. De ondernemers met een hoge winst - boven 53.070 euro - profiteren juist van deze wijziging.

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek moet u wel aan twee voorwaarden voldoen. U moet zelf de onderneming drijven en daarnaast moet u voldoen aan het urencriterium: u moet minimaal 1.225 uren per kalenderjaar besteden aan uw onderneming. Daarnaast heeft u als startende ondernemer ook nog recht op startersaftrek van 2.110 euro. Ook hier moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U moet recht hebben op zelfstandigenaftrek en u mag in de eerste vijf jaar van uw onderneming in totaal drie keer deze aftrek gebruiken. Lees ook het artikel 8 belastingvoordelen voor starters.

Verklaring van uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

De rittenregistratie voor ZZP'ers met een bestelbus is vanaf 2012 verleden tijd. Vanaf 1 januari hoeft u als zakelijke gebruiker geen rekening meer te houden met de administratie. Momenteel moeten zelfstandigen die niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden een uitgebreide rittenadministratie bijhouden om geen bijtelling te krijgen voor privégebruik van een bestelauto van de onderneming.

Er dient vanaf 1 januari alleen nog maar een verklaring van uitsluitend zakelijk gebruik te worden ingeleverd dat het een zakelijke auto betreft. Wel zal er uitgebreid worden getoetst of de afspraak wordt nageleefd. De regeling geldt ook voor werknemers die in een bestelauto van hun werkgever rijden.

Vitaliteitssparen

Deze opvolger van de spaarloon- en levensloopregeling is vanaf 2012 ook toegankelijk voor ondernemers en ZZP'ers. Waar eerder de werkgever het spaargeld inhield van het brutoloon en de ondernemer geen gebruik van deze regelingen kon maken, staat het vitaliteitssparen voor iedereen open. Met vitaliteitssparen kan er fiscaal voordelig gespaard worden. Er mag vier jaar lang maximaal 5.000 euro per jaar worden gespaard tot een maximum van 20.000 euro. De stortingen zijn aftrekbaar in box 1 van de inkomstenbelasting.

Het gespaarde bedrag is vrij te besteden en kan op ieder zelfgekozen moment opgenomen worden. Wel moet er bij opname van het totaalbedrag belasting over worden betaald. Voor een werknemer in vaste dienst levert dit dus weinig voordeel op, of je nu vooraf of achteraf belasting betaalt, het inkomen fluctueert weinig. De regeling is dan ook vooral gunstig in situaties waarbij het inkomen schommelt: de ZZP'ers en ondernemers.

Tien procent belastingkorting voor innoverende ondernemers

Ondernemers krijgen vanaf 1 januari 2012 een belastingvoordeel wanneer ze investeren in de ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten. Deze 'Research & Development aftrek' is een extra aftrekpost op de winst voor ondernemingen voor niet-loonkosten en investeringen die betrekking hebben op de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Volgens staatssecretaris Weekers van Financiën geeft deze maatregel het bedrijfsleven nog meer vrijheid voor het ontwikkelen van innovatieve producten.

Het belastingvoordeel levert voor bedrijven in de vennootschapsbelasting - bij een tarief van 25 procent - een netto voordeel op van tien procent. Ook ondernemers die inkomstenbelasting betalen krijgen belastingkorting, de hoogte hiervan hangt af van welk belastingtarief de ondernemer betaalt. Lees ook de sectorprognose over 2012 en de cijfers en trends van uw branche of dit op u van toepassing kan zijn.

Gepubliceerd op:
27-10-2011

Wat vind je van dit artikel?

x3
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ben jij werkzaam in de zorg en droom je van een eigen praktijk? Weet dan dat je bij de oprichting of overname gebonden bent aan regels van de overheid. We zetten de regels voor zorgprofessionals op een rij.

Eigen praktijk in 10 stappen
Eigen praktijk in 10 stappen

Als je start als zzp'er, is het een vraag die vaak door je hoofd speelt: hoe kom ik aan klanten? Zonder voldoende opdrachtgevers heb je immers ook geen uitzicht op veel inkomsten. Met de tips in deze checklist kom je verder.

Zzp
Acquisitie-klanten vinden
Acquisitie-klanten vinden

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.