marieke

Een veilige manier van starten

Een veilige manier van starten is het parttime ondernemen, terwijl u ook nog deels in loondienst bent. U heeft dan immers toch nog een zeker inkomen en bent niet geheel afhankelijk van uw eerste omzet. Let wel goed op: er zitten haken en ogen aan.

Toestemming werkgever
Het is van groot belang dat uw werkgever weet van uw plannen en geen bezwaar heeft tegen uw ondernemingszin. Ga er vanuit dat hij toestemming moet geven. In uw arbeidsovereenkomst, CAO of personeelsreglement kunt u terugvinden of u naast uw werk een bedrijf mag starten.

Concurrentie
De kans dat uw werkgever akkoord gaat, is groter als u een bedrijf start dat niet botst met zijn belangen. Gaat u precies hetzelfde doen, dan zal uw werkgever misschien niet direct enthousiast zijn. In veel gevallen moet u zich ook houden aan een concurrentiebeding en/of een relatiebeding. Daarin is vastgelegd wat u wel en niet mag doen.

Zware combinatie

Een bedrijf starten naast uw baan blijkt in de praktijk vaak een lastige combinatie. Als ondernemer wilt u zich graag 24 uur per dag inzetten voor uw (nieuwe) klanten, terwijl uw werkgever natuurlijk ook honderd procent inzet verwacht op de dagen dat u voor hem werkt.

Het vergt vaak veel regelwerk om alles in goede banen te leiden. Bovendien is bereikbaarheid vaak een probleem. Het is dus belangrijk dat u dat goed regelt, bijvoorbeeld door het inschakelen van een telefoonservice.

Gepubliceerd op:
22-10-2009

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.