marieke

Uurtarieven ZZP'ers flink omlaag

Het aantal opdrachten voor ZZP'ers mag dan weer aantrekken; de uurtarieven staan nog behoorlijk onder druk. De verschillen in uurtarieven zijn bovendien groot. Zo ligt het uurtarief in de Randstad op gemiddeld €80,-, terwijl dat in Drenthe slechts € 55,- is. Een en ander blijkt uit onderzoek van Freelancematch.nl.

Het hoogste uurtarief wordt in rekening gebracht door softwaretesters en ontwikkelaars van mobiele applicaties. Zij rekenen gemiddeld € 100,- per uur. Administratieve krachten worden met gemiddeld € 53,- per uur het slechtst betaald. Het gemiddelde in Nederland is € 72,- per uur. Uit het onderzoek van Freelancematch.nl blijkt dat ZZP'ers in de Randstad, Limburg en Gelderland relatief de hoogste tarieven hanteren. Een en ander heeft volgens de onderzoekers te maken met de vraag naar ZZP'ers, die in deze gebieden groter is dan elders.

 

Gepubliceerd op:
17-06-2010

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.