marieke

ZZP-pensioenfonds gaat begin 2015 van start

Begin 2015 komt er een speciale pensioenregeling voor Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers). Vanaf dat moment kunnen zelfstandige professionals via deze regeling zelf sparen voor hun oudedagvoorziening. De hoop is dat op die manier meer ZZP'ers pensioen gaan opbouwen en na hun pensionering niet meer alleen afhankelijk zullen zijn van een AOW-uitkering.

Initiatiefnemers Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, FNV Zelfstandigen en PZO-ZZP voeren momenteel vergevorderde gesprekken met enkele pensioenuitvoerders. Over een paar weken moet bekend worden met welke instantie de ZZP-organisaties op dit vlak gaan samenwerken. Het gezamenlijke doel is om de prijs zo laag mogelijk te houden: "Het moet voor iedere ZZP'er zeer aantrekkelijk zijn om zelfs bij een geringe pensioeninleg in het fonds te stappen", zo stellen de organisaties.

Flexibele deelname

Het ZZP-pensioenfonds moet daarnaast zo flexibel mogelijk worden gemaakt. Zo kan een zelfstandige zelf beslissen of hij hieraan meedoet en zo ja, welk bedrag hij op dat moment opzij wil zetten voor zijn oude dag. "Zijn inkomsten kunnen immers ook van jaar tot jaar verschillen."

Verder zullen deelnemende ZZP'ers de keuze krijgen tussen een uitkering voor tien, vijftien of twintig jaar. En mocht er sprake zijn van langdurige arbeidsongeschiktheid zal de zelfstandige in kwestie straks al een deel van het opgebouwde pensioen kunnen opnemen.

Lees het hele bericht op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
19-05-2014

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Slimme apps maken je leven als zzp'er een heel stuk makkelijker. Even chatten, een aantekening maken of een rekening betalen, je hoeft er niet meer naar je laptop. Deze apps zijn handig voor vrijwel elke zzp'er.

Zzp
Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.