marieke

‘ZZP’ers in de bouw vaak schijnzelfstandig’

Zelfstandigen in de bouw moeten verplicht worden zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Nu zijn ze vaak eigenlijk werknemers, maar dan met geen enkele bescherming.

Dat stelt Charles Verhoef, voorzitter van de FNV-bond voor zelfstandigen in de bouw, SBO. Daarnaast vraagt hij in een brief aan alle politieke partijen om ‘één duidelijke definitie van ZZP’ers voor alle wetgeving, ook de belasting.’

Louche

Verhoef signaleert een groot probleem onder schijnzelfstandigen. Zij worden onderbetaald en zijn niet verzekerd Door middel van wetgeving en verplichte inschrijving in het handelsregister moet duidelijk worden wie echt kiest voor het ondernemerschap en wie niet. ‘Louche bemiddelingsbedrijven en koppelbazen’ krijgen dan minder gelegenheid voor uitbuiting in schijnconstructies’, meent Verhoef.

 

Minimumtarief

Een voorstel van de PvdA eerder dit jaar om een minimumtarief voor ZZP’ers in voeren, om uitbuiting te voorkomen, ziet de FNV-bond niet zitten. Ze is bang dat dat al snel als maximumtarief gaat gelden.

 

Gepubliceerd op:
03-08-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.