marieke

'ZZP'ers zorg tijdelijk gedwongen werkloos'

Honderden ZZP'ers uit de zorgsector raken in het nauw nu de belastingdienst hen vooralsnog weigert een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) af te geven. Hierdoor dreigt er voor deze zelfstandigen een (tijdelijke) periode zonder werk en inkomsten.

Het gaat om bijna duizend zelfstandigen in de zorg, die eerder waren aangesloten bij een zorgbureau. De belastingdienst oordeelde in oktober dat er bij dit bureau sprake was van verkapte dienstverbanden, waarop de VAR-verklaringen van de ZZP'ers werden ingetrokken. De fiscus beschouwt een contract van een zelfstandige met een AWBZ-zorgaanbieder als een dienstbetrekking en weigert daarom in deze sector nog VAR-verklaringen te verstrekken.

Uitsluitsel in februari

Omdat de belastingdienst nu strenger controleert op schijnzelfstandigheid zijn veel aanvragen vertraagd. Volgens Stichting ZZP Nederland geeft de belastingdienst pas in februari uitsluitsel over een deel van deze aangevraagde VAR-verklaringen. Omdat de meeste bedrijven een VAR WUO van ZZP’ers eisen voordat ze hen inhuren, dreigt er nu voor honderden zelfstandigen een periode zonder werk en inkomsten. Een door de belastingdienst aan zelfstandigen afgegeven VAR WUO (Winst uit Onderneming) garandeert opdrachtgevers dat zij geen premies of loonheffingen hoeven te betalen voor ZZP’ers.

Lees het gehele artikel bij Stichting ZZP Nederland

Gepubliceerd op:
27-12-2013

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Overweeg jij om zzp'er te worden? Met deze checklist ga je goed voorbereid van start met jouw bedrijf en vergroot je de kansen op succes als zelfstandig ondernemer.

Zzp
Offerte maken en opstellen
Offerte maken en opstellen

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Uurtarief bepalen
Uurtarief bepalen

Ben jij werkzaam in de zorg en droom je van een eigen praktijk? Weet dan dat je bij de oprichting of overname gebonden bent aan regels van de overheid. We zetten de regels voor zorgprofessionals op een rij.

Eigen praktijk in 10 stappen
Eigen praktijk in 10 stappen

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.