starten vanuit loondienst doe je zo

Van werknemer naar ondernemer: starten vanuit loondienst doe je zo

Van werknemer naar ondernemer: zet jij deze stap binnenkort? De 4 tips in dit artikel zorgen voor de juiste mindset en dragen bij aan een soepele overgang, zodat jij straks een vliegende start met je bedrijf maakt.

Tip #1: starten met parttime ondernemen

Als je jarenlang in loondienst hebt gewerkt, is de stap naar het ondernemerschap een drastische verandering in je leven. Gun jezelf dus wat tijd om de 'vastgeroeste' werknemershouding in je los te laten.

Dat gaat gemakkelijker als je begint als hybride (parttime) ondernemer, dus dat je jouw bedrijfsactiviteiten in eerste instantie combineert met je baan.

Minder financieel risico

Op die manier ben je verzekerd vaninkomen gewaarborgd en kun je zonder financieel risico uitvinden of ondernemen echt iets voor je is. Loopt het goed met je bedrijf? Dan kun je het aantal uren dat je nog in loondienst werkt langzaam maar zeker afbouwen.

Starten met ondernemen is een tijd van verandering. Geef jezelf tijd om de werknemer in jezelf los te laten.

Tip #2: bouw voldoende routine in

Voor ondernemen geldt (tot op zekere hoogte) meer vrijheid. Er is geen baas meer die over je schouder meekijkt en bepaalt wat je wanneer moet doen.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Flexibiliteit een valkuil

Als (zelfstandig) ondernemer bepaal je zelf waar en wanneer je werkt en in welk tempo je dat doet. Klinkt heerlijk, nietwaar? Toch kan deze onder werknemers felbegeerde mate van flexbiliteit ook een valkuil zijn.

Niet iedere startende ondernemer heeft het van nature in zich om voor zichzelf deadlines en doelen te stellen en die ook daadwerkelijk (op tijd) te halen.

Daar komt bij dat een bedrijf starten de nodige energie, maar vooral tijd kost. Zeker in het begin zul je waarschijnlijk meer uren (moeten) werken dan de gemiddelde werknemer.

Werk op vaste dagen en tijdstippen

Zorg dus dat je hiervoor vanaf de start een routine inbouwt. Werk zoveel mogelijk op vaste dagen en tijdstippen en doe dit het liefst volgens een vast ritme.

Vrijheid, blijheid: als zelfstandig ondernemer bepaal je zelf waar, hoe vaak en wanneer je werkt.

Tip #3: stel heldere doelen voor jezelf

Zoals we al eerder schreven: er is straks niet langer een baas of manager die precies vertelt wat je moet doen.

Jijzelf beslist wat er moet gebeuren en wanneer. Dat gaat soms gemakkelijker met behulp van een to-do-lijst, een speciale app of computersoftware.

Het maakt niet uit hoe je jouw prioriteiten stelt, zolang je de dag maar op een logische manier indeelt en je niet teveel tijd verspilt aan energieverslindende afleidingen.

Neem op tijd pauze

Wat ook vaak vergeten wordt: neem op tijd pauze. Ga lunchen met een oud-collega of vriend(in), of zoals nu in coronatijd, loop even een rondje buiten. 

En durf op vakantie te gaan: ook als startende ondernemer moet je bijtijds je rust pakken om langdurige stress (en het risico op een burn-out) zo klein mogelijk te houden.

Tip #4: wees bewust van je verantwoordelijkheid als ondernemer

In loondienst hoef je je over het langetermijneffect van jouw projecten meestal geen zorgen te maken. Als ondernemer is dat wel anders: straks rust alle verantwoordelijkheid op jouw schouders.

Besef dat jouw klanten en opdrachtgevers geen boodschap hebben aan een fout van een medewerker of leverancier, een open brug of een vastgelopen laptop.

Jij bent verantwoordelijk: aanvaard dit gegeven en handel hier ook naar. Zorg ervoor dat je jouw zaakjes goed op orde hebt, zodat je daarmee in ieder geval niet de fout ingaat.

Denk bijvoorbeeld aan:

Van loondienst naar ondernemer

Of je nu een geleidelijke of vrij abrupte overgang van werknemer naar het ondernemerschap maakt: het zal even duren voordat je helemaal gewend bent aan de nieuwe situatie.

Maar dat is bij een nieuwe vaste baan natuurlijk niet anders.

Sommige ondernemersinzichten zul je alleen opdoen door ervaring, andere mogelijk door goed te luisteren naar adviezen. Tot slot zal ook een ondernemende mindset bijdragen aan jouw succes.

Bijgewerkt op: 27-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.