Van werknemer naar ondernemer: starten vanuit loondienst doe je zo

Van werknemer naar ondernemer: starten vanuit loondienst doe je zo

Van werknemer met een vaste baan naar ondernemer: ga jij deze stap binnenkort zetten? De 4 tips in dit artikel zorgen voor de juiste mindset en dragen bij aan een soepele persoonlijke transformatie, zodat jij straks een vliegende start met je bedrijf maakt.

Tip #1: starten met minder risico: parttime ondernemen

Als je jarenlang in loondienst hebt gewerkt, is de stap naar het ondernemerschap een drastische verandering in je leven. Gun jezelf dus wat tijd om de 'vastgeroeste' werknemershouding in je los te laten.

Dat gaat gemakkelijker als je begint als hybride (parttime) ondernemer, dus dat je jouw bedrijfsactiviteiten in eerste instantie combineert met je baan.

Op die manier is jouw inkomen gewaarborgd en kun jij zonder risico uitvinden of ondernemen echt je ding is.  Gaat het lekker met je bedrijf? Dan kun je het aantal uren dat je nog in loondienst werkt langzaam maar zeker verder afbouwen.

Starten met ondernemen is een tijd van verandering. Geef jezelf tijd om de werknemer in jezelf los te laten.

Tip #2: bouw voldoende routine in

Voor ondernemen geldt (tot op zekere hoogte) vrijheid, blijheid. Er is immers geen baas die straks over jouw schouder meekijkt en bepaalt wat jij wanneer moet doen. Als (zelfstandig) ondernemer bepaal je zelf waar en wanneer je werkt in welk tempo je dat wil doen.

Klinkt heerlijk, nietwaar? Toch kan deze onder werknemers felbegeerde mate van flexbiliteit ook een valkuil zijn. Niet iedere startende ondernemer heeft het van nature in zich om voor zichzelf deadlines en doelen te stellen en die ook daadwerkelijk (op tijd) te halen.

Daar komt bij dat een bedrijf starten de nodige energie, maar vooral tijd kost. Zeker in het begin zul je waarschijnlijk meer uren (moeten) werken dan de gemiddelde werknemer. Zorg dus dat je hiervoor vanaf dag één zekere routine inbouwt. Werk zoveel mogelijk op regelmatige dagen en tijdstippen en doe dit het liefst volgens een vast ritme.

Vrijheid, blijheid: als zelfstandig ondernemer bepaal je zelf waar, hoe vaak en wanneer je werkt.

Tip #3: stel heldere doelen voor jezelf

Zoals we al eerder schreven: er is straks niet langer een baas of manager die precies vertelt wat je moet doen. Jijzelf beslist wat er moet gebeuren en wanneer. Dat gaat soms gemakkelijker met behulp van een to do-lijst, een speciale app of computersoftware.

Het maakt niet uit hoe je jouw prioriteiten stelt, zolang je de dag maar op een logische manier indeelt en je niet teveel tijd verspilt aan energieverslindende drukte en gedoe.

Wat ook vaak vergeten wordt: neem op tijd pauze. Ga in je lunchpauze even naar buiten of gezellig lunchen met een oud-collega of vriend(in).

En durf op vakantie te gaan: ook als startende ondernemer moet je bijtijds je rust pakken om langdurige stress (en het risico op een burn-out) zo klein mogelijk te houden.

Tip #4: wees je bewust van de verantwoordelijkheid die je draagt

In een loondienstverband hoef je je over het lange-termijneffect van jouw projecten meestal geen zorgen te maken. Als ondernemer is dat wel anders: straks rust alle verantwoordelijkheid op jouw schouders.

Besef dat jouw klanten en opdrachtgevers geen boodschap hebben aan een fout van een medewerker of leverancier, een open brug of een vastgelopen laptop.

Jij bent verantwoordelijk: aanvaard dit gegeven en handel hier ook naar. Zorg ervoor dat je jouw zaakjes goed op orde hebt, zodat je daarmee in ieder geval niet de fout ingaat. Denk bijvoorbeeld aan:

 • het afdekken van relevante risico's
 • een goede online propositie (professionele website, social media-strategie etc.)
 • het uitbesteden van taken die je zelf (nog) niet beheerst
 • het openen van een zakelijke rekening
 • zorg dragen voor een orderlijke administratie

Maar of je nu een geleidelijke of vrij abrupte overgang van werknemer naar het ondernemerschap wilt maken: er zal enige tijd overheen gaan voor je helemaal gewend bent aan de nieuwe situatie.

Maar dat is bij een nieuwe vaste baan natuurlijk niet anders.

Sommige ondernemersinzichten zul je alleen verwerven door ervaring, andere mogelijk door goed te luisteren naar adviezen van anderen. Tot slot zal ook een ondernemende mindset bijdragen aan jouw succes.

Bijgewerkt op: 15-05-2017

Wat vind je van dit artikel?

x7
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.