Voordelen zzp'er worden

5 grote voordelen van zzp’er zijn

'Voor jezelf beginnen' is een bekende toekomstdroom: veel Nederlanders zien zichzelf ooit een bedrijf starten. Steeds meer mensen wagen ook daadwerkelijk de sprong naar het ondernemerschap. Maar wat maakt werken als zzp'er nou zo leuk?

Wat zijn de voordelen van werken als zzp'er ten opzichte van loondienst? We hebben vijf redenen op een rij gezet waarom je zou kiezen voor zelfstandigheid:

 1. Baas over je eigen tijd
 2. Je netwerk vergroten
 3. Dingen doen die jij leuk vindt
 4. Fiscale voordelen
 5. Veel afwisseling in je werk
   

Reden #1: baas over je eigen tijd 

Misschien wel het bekendste pluspunt van zelfstandig ondernemen, is dat jij je eigen tijd kunt indelen.

Jij bepaalt dus vaak zelf waar, wanneer en hoe je jouw werkzaamheden inricht. Op een weekdag vrij nemen en jouw uren in het weekend of in de avonduren inhalen? Geen probleem.

Heb je een afspraak bij de tandarts staan, moet je thuis de loodgieter opvangen of moet jij de kinderen ophalen van hockeytraining? Dan hoef je daarvoor geen toestemming bij de baas te vragen. Dat ben je tenslotte zelf.

Vakantie als zzp'er

Hetzelfde geldt voor het inplannen van vakanties. Als zzp’er ben je vrij om op vakantie te gaan wanneer je maar wilt.

Je bent dus niet afhankelijk van de actuele bezetting bij een klant. Je kan in principe gewoon vertrekken wanneer je wilt en komt pas weer terug als je daar zin in hebt. 

Die trektocht door Azië kan uitmonden in een sabbatical van een half jaar.

Als je heel lang op vakantie bent, heeft dit uiteraard wel een keerzijde: opdrachtgevers en klanten blijven niet eeuwig op jouw terugkeer wachten. Helder communiceren over de duur van jouw afwezigheid is dus erg belangrijk.

Werken waar je wil als zzp'er

Sterker nog, steeds meer zzp'ers combineren werk en vakantie. Je kunt in de meeste beroepen als zzp'er werken waar je wil: dus ook vanaf een hotelbalkon in Spanje of in een café in Bali. Ook dan deel je je tijd zelf in. Begin 's ochtends vroeg, zodat je 's middags lekker verkoeling kunt opzoeken op het strand. 

Als zzp'er kun je makkelijk op workcation of tijdelijk digital nomad worden.

Reden #2: je netwerk vergroten

Als zelfstandige professional werk je vaak aan uiteenlopende projecten bij meerdere klanten of organisaties. Wanneer je fulltime een aantal maanden aan een specifieke opdracht werkt, leer je het bedrijf persoonlijk kennen.  

Die opdrachtgever of contactpersonen bij de organisatie kun je aan je netwerk toevoegen. Een actief netwerk zorgt weer voor aanwas van nieuwe klussen en brengt je in contact met interessante relaties.

Als je voor meerdere bedrijven of cliënten werkt, krijg je een exclusief kijkje 'in de keuken'. Ook die kennis kan leiden tot nieuwe businesskansen.

Dingen doen die jij leuk vindt

Reden #3: dingen doen die jij leuk vindt

Een positief aspect van het zelfstandig ondernemerschap is dat jij tot op zekere hoogte zelf bepaalt:

 • Wat voor werk je doet
 • Welke opdrachten je aanneemt (en welke klussen je liever aan je voorbij laat gaan)
 • Op welke gebieden je jezelf verder wilt ontwikkelen

Je bent uiteraard werkzaam in een bepaalde branche of specifiek werkveld, zoals de financiële dienstverlening of de grafische vormgeving, maar er staat meestal geen baas over je schouder heen te kijken die jou verplicht om bepaalde taken uit te voeren.

Het feit dat je je als zzp’er primair kunt focussen op werkzaamheden die jij leuk vindt geeft energie: daardoor ga je iedere dag met plezier aan het werk. 

Reden #4: de fiscale voordelen

Als ondernemer loop je doorgaans meer risico dan iemand die in vaste dienst is. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor het:

Je mag zelf bepalen of je deze risico's wilt afdekken, maar als jij door een ongeluk arbeidsongeschikt raakt, moet je zelf voor een financiële buffer hebben gezorgd.

Slimme aftrekposten zzp

Om de risicofactor van het ondernemerschap te compenseren kunnen zzp’ers gebruikmaken van slimme aftrekposten. Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek en eventuele startersaftrek. 

En betaal je nog maar weinig of geen btw? Dan is de kleineondernemersregeling mogelijk op jou van toepassing.

Verlaging zelfstandigenaftrek 2021

De zelfstandigenaftrek 2021 is vastgesteld op € 6.670, maar dat bedrag geldt alleen voor het jaar 2021. De komende jaren wordt de zelfstandigenaftrek langzaam afgebouwd tot € 3.240 in 2036.

De startersaftrek blijft de komende jaren wel gelijk: deze bedraagt in 2021 nog altijd €2.123.

Aangepast urencriterium 2021

Vanwege de coronacrisis heeft het kabinet besloten het urencriterium ook in 2021 te versoepelen. De Belastingdienst gaat ervan uit dat ondernemers van 1 januari tot en met 30 juni 2021 minstens 24 uur per week in hun bedrijf hebben gestoken.

Iedere ondernemer mag dus voor 2021 tot 1 juli sowieso de helft van het aantal uur (613 uur) opschrijven als gewerkte uren.

Afwisseling in je werk

Reden #5: veel afwisseling in je werk

Wanneer je als zzp'er in korte tijd voor jouw opdrachtgevers meerdere dingen kunt oppakken, blijft het 'rondje om de kerk'-gevoel vaak langer uit dan wanneer je dag in dag uit hetzelfde type werk doet. 

Overigens zijn er ook zelfstandigen te vinden die van enige vastigheid houden en de voorkeur geven aan het opbouwen van een langdurige relatie met een klant of opdrachtgever, zodat ze voor een langere periode verzekerd zijn van inkomsten.

Zzp'ers doen vaak afwisselend werk: zo blijft het 'rondje om de kerk'-gevoel vaak lang uit.

Wisselen van opdracht

Maar: de mogelijkheid om te kiezen voor een andere opdrachtgever of nieuw project is er altijd.

Dus geeft een bestaande opdracht of specifieke taak jou niet langer de energie die je ooit van dit werk kreeg? Dan kun je altijd besluiten om op zoek te gaan naar iets anders.

Als zelfstandige heb je de toekomst immers dus deels in eigen hand. Als jij goed met die verantwoordelijkheid (en bijbehorende risico's) kunt omgaan, is zzp'er worden misschien wel de beste beslissing die je zult nemen. Je kunt er ook nog voor kiezen om zzp'er te worden naast je vaste baan. Dan heb je de afwisseling die je wil, maar ook een vast inkomen. 

Veelgestelde vragen over starten als zzp'er

 • Wat zijn de voordelen om als zzp'er te starten? Een van de grootste voordelen van zelfstandig ondernemen, is dat jij je eigen tijd kunt indelen. Jij bent nu de baas en jij bepaalt hoe je dag eruit ziet. Verder levert werken als zzp'er veel afwisseling op omdat je diverse klanten en opdrachtgevers hebt.
 • Wat zijn de fiscale voordelen als zzp'er? Om de risicofactor van het ondernemerschap te compenseren kunnen zzp’ers gebruikmaken van fiscale aftrekposten. De bekendste is de zelfstandigenaftrek, maar ook de startersaftrek, mkb-vrijstelling en de kleine ondernemersregeling zijn interessant.
 • Hoe start ik als zzp'er? Met dit artikel over starten als zzp'er volg je een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven en administratie opzetten tot het openen van een zakelijke rekening.
Bijgewerkt op: 10-06-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.