5 grote voordelen van ZZP’er zijn - home

5 grote voordelen van ZZP’er zijn

'Voor jezelf beginnen' is een bekende toekomstdroom: veel Nederlanders zien zichzelf ooit een bedrijf starten. Steeds meer mensen wagen ook daadwerkelijk de sprong naar het ondernemerschap. Maar wat maakt werken als zelfstandige nou zo leuk? Dit zijn de voordelen die andere ZZP'ers het vaakst noemen.

Reden #1: baas zijn over eigen tijd 

Misschien wel het bekendste pluspunt van zelfstandig ondernemen, is dat jij je eigen tijd kunt indelen. Jij bepaalt dus vaak zelf waar, wanneer en hoe je jouw werkzaamheden inricht. Op een weekdag vrij nemen en jouw uren in het weekend of in de avonduren inhalen? Geen probleem.

Heb je een afspraak bij de tandarts staan, moet je thuis de loodgieter opvangen of moet jij vanmiddag de kinderen ophalen van hockeytraining? Dan hoef je daarvoor geen toestemming bij de baas te vragen.

Zolang jij aan de onderling gemaakte afspraken houdt en jouw werk op tijd afrondt, is het aan jou om je tijd flexibel in te delen.

Hetzelfde geldt voor het inplannen van vakanties

Als ZZP’er ben je vrij om op vakantie te gaan wanneer je maar wilt. Je bent dus niet afhankelijk van de actuele bezetting bij een klant: je kan in principe gewoon vertrekken wanneer je wilt en komt pas weer terug als je daar zin in hebt. 

Zelf je uren indelen: overdag vrij nemen en jouw uren in het weekend of 's avonds inhalen? Geen probleem.

Als die trektocht door Azië uitmondt in een sabbatical van een half jaar, hoef je je daarvoor in principe dus niet tegenover klanten te verantwoorden.

Dit mes snijdt overigens aan twee kanten: opdrachtgevers en klanten blijven waarschijnlijk niet eeuwig op jouw terugkeer wachten. Helder communiceren over de duur van jouw afwezigheid is dus erg belangrijk.

Reden #2: je netwerk vergroten

Als zelfstandige professional werk je vaak aan uiteenlopende projecten bij meerdere klanten of organisaties.

Wanneer je fulltime een aantal maanden aan een specifieke opdracht werkt, leer je in die periode het bedrijf (en je opdrachtgever of contactpersonen bij de organisatie) persoonlijk kennen en kun je jouw netwerk vergroten

Een actief netwerk zorgt op zijn beurt weer voor aanwas van nieuwe klussen en brengt je in contact met interessante relaties.

Als je voor meerdere bedrijven of cliënten werkt, krijg je een exclusief kijk je 'in de keuken'. Oók die kennis kan leiden tot nieuwe businesskansen.

Dingen doen die jij leuk vindt

Reden #3: dingen doen die jij leuk vindt

Een positief aspect van het zelfstandig ondernemerschap is dat jij tot op zekere hoogte zelf bepaalt:

 • wat voor werk je doet
 • welke opdrachten je aanneemt (en welke klussen die je liever aan je voorbij laat gaan)
 • op welke gebieden je jezelf verder wilt ontwikkelen
   

Je bent uiteraard werkzaam in een bepaalde branche of specifiek werkveld, zoals de financiële dienstverlening of de grafische vormgeving, maar er staat meestal geen baas over je schouder heen te kijken die jou verplicht om bepaalde taken uit te voeren.

Het feit dat je je als ZZP’er primair kunt focussen op werkzaamheden die jij leuk vindt geeft energie: daardoor ga je iedere dag met plezier aan het werk. 

Reden #4: de fiscale voordelen

Als ondernemer loop je doorgaans meer risico dan iemand die in vaste dienst is. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor het:

Je mag zelf bepalen of je deze risico's wilt afdekken, maar als jij door een ongeluk arbeidsongeschikt raakt, moet je zelf voor een financiële buffer hebben gezorgd.

Om de risicofactor van het ondernemerschap te compenseren kunnen ZZP’ers gebruikmaken van fiscale aftrekposten.

Als je voldoet aan het urencriterium (je moet jaarlijks ten minste 1.225 uur aan je bedrijf werken), kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek en - als starter - voor de startersaftrek. 

En betaal je nog maar weinig of geen btw? Dan is de kleineondernemersregeling mogelijk op jou van toepassing. Lees hier meer over de belangrijkste aftrekposten voor ZZP'ers.

Afwisseling in je werk

Reden #5: veel afwisseling in je werk

Wanneer je als ZZP'er in korte tijd voor jouw opdrachtgevers meerdere dingen kunt oppakken, blijft het 'rondje om de kerk'-gevoel vaak langer uit dan wanneer je dag in dag uit hetzelfde type werk doet. 

Overigens zijn er ook zelfstandigen te vinden die van enige vastigheid houden en de voorkeur geven aan het opbouwen van een langdurige relatie met een klant of opdrachtgever, zodat ze voor een langere periode verzekerd zijn van inkomsten.

ZZP'ers doen vaak afwisselend werk: zo blijft het 'rondje om de kerk'-gevoel vaak lang uit.

Maar: de mogelijkheid om te kiezen voor een andere opdrachtgever of nieuw project is er altijd.

Dus geeft een bestaande opdracht of specifieke taak jou niet langer de energie die je ooit van dit werk kreeg? Dan kun je altijd besluiten om op zoek te gaan naar iets anders.

Als zelfstandige heb je de toekomst immers dus deels in eigen hand.

En als jij goed met die verantwoordelijkheid (en bijbehorende risico's) kunt omgaan, is ZZP'er worden misschien wel de beste beslissing die je ooit zult maken. 

Bijgewerkt op: 27-03-2017

Wat vind je van dit artikel?

x11
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.490 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.