5 grote voordelen van zzp’er zijn

Bijgewerkt op 09 oktober 2023
8 min  leestijd
68.125
Auteur: Redactie
De 5 grote voordelen van zzp’er zijn

'Voor jezelf beginnen' is een bekende toekomstdroom: veel Nederlanders zien zichzelf ooit een bedrijf starten. Steeds meer mensen wagen ook daadwerkelijk de sprong naar het ondernemerschap. Maar wat maakt werken als zelfstandige nou zo leuk? Wat zijn de voordelen, waarom zou je als zzp'er aan de slag willen?

Als zzp'er werk je niet meer voor een baas maar voor opdrachtgevers. Je kiest zelf met wie je samenwerkt en wat voor opdrachten je oppakt. Daar staat tegenover dat je een hele hoop zelf moet regelen: facturen sturen, verzekeringen regelen, je administratie.

Wat zijn de voordelen als zzp'er?

Starten als zzp'er is een grote stap. Wat zijn de voordelen van werken als zzp'er ten opzichte van in loondienst? We hebben vijf redenen op een rij gezet waarom je zou kiezen voor zelfstandigheid. 

Klik op de link om direct naar een voordeel te gaan:

 1. Baas over je eigen tijd
 2. Je netwerk vergroten
 3. Dingen doen die jij leuk vindt
 4. Fiscale voordelen
 5. Veel afwisseling in je werk

Voordeel #1: baas over je eigen tijd 

Misschien wel het bekendste pluspunt van zelfstandig ondernemen, is dat jij je eigen tijd kunt indelen.

Jij bepaalt dus vaak zelf waar, wanneer en hoe je jouw werkzaamheden inricht. Op een weekdag vrij nemen en jouw uren in het weekend of in de avonduren inhalen? Geen probleem.

Heb je een afspraak bij de tandarts staan, moet je thuis de loodgieter opvangen of moet jij de kinderen ophalen van hockeytraining? Dan hoef je daarvoor geen toestemming bij de baas te vragen. Dat ben je tenslotte zelf.

Vakantie als zzp'er

Hetzelfde geldt voor het inplannen van vakanties. Als zzp’er ben je vrij om op vakantie te gaan wanneer je maar wilt. Je bent dus niet afhankelijk van de actuele bezetting bij een klant. Je kan in principe gewoon vertrekken wanneer je wilt en komt pas weer terug als je daar zin in hebt. 

Die trektocht door Azië kan uitmonden in een sabbatical van een half jaar.

Als je heel lang op vakantie bent, heeft dit uiteraard wel een keerzijde: opdrachtgevers en klanten blijven niet eeuwig op jouw terugkeer wachten. Helder communiceren over de duur van jouw afwezigheid en goede afspraken maken over jouw bereikbaarheid is dus erg belangrijk.

Werken waar je wil als zzp'er

Sterker nog, steeds meer zzp'ers combineren werk en vakantie. Dit noem je ook wel remote werken. Je kunt in de meeste beroepen als zzp'er werken waar je wil: dus ook vanaf een hotelbalkon in Spanje of in een café in Bali. Ook dan deel je je tijd zelf in. Begin 's ochtends vroeg, zodat je 's middags lekker verkoeling kunt opzoeken op het strand. 

Als zzp'er kun je makkelijk op workcation of tijdelijk digital nomad worden.

Voordeel #2: je netwerk vergroten

Als zelfstandige professional werk je vaak aan uiteenlopende projecten bij meerdere klanten of organisaties. Wanneer je fulltime een aantal maanden aan een specifieke opdracht werkt, leer je het bedrijf persoonlijk kennen.  

Die opdrachtgever of contactpersonen bij de organisatie kun je aan je netwerk toevoegen. Een actief netwerk zorgt weer voor aanwas van nieuwe klussen en brengt je in contact met interessante relaties.

Als je voor meerdere bedrijven of cliënten werkt, krijg je een exclusief kijkje 'in de keuken'. Ook die kennis kan leiden tot nieuwe businesskansen.

Voordeel #3: dingen doen die jij leuk vindt

Een positief aspect van het zelfstandig ondernemerschap is dat jij tot op zekere hoogte zelf bepaalt:

 • Wat voor werk je doet
 • Welke opdrachten je aanneemt (en welke klussen je liever aan je voorbij laat gaan)
 • Op welke gebieden je jezelf verder wilt ontwikkelen

Je bent uiteraard werkzaam in een bepaalde branche of specifiek werkveld, zoals de financiële dienstverlening of de grafische vormgeving, maar er staat meestal geen baas over je schouder heen te kijken die jou verplicht om bepaalde taken uit te voeren.

Het feit dat je je als zzp’er primair kunt focussen op werkzaamheden die jij leuk vindt geeft energie: daardoor ga je iedere dag met plezier aan het werk. 

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

Voordeel #4: de fiscale voordelen

Als ondernemer loop je doorgaans meer risico dan iemand die in vaste dienst is. Zo ben je als zzp'er zelf verantwoordelijk voor het:

Je mag zelf bepalen of je deze risico's wilt afdekken, maar als jij door een ongeluk arbeidsongeschikt raakt, moet je zelf voor een financiële buffer hebben gezorgd.

Slimme aftrekposten zzp

Om de risicofactor van het ondernemerschap te compenseren kunnen zzp’ers gebruikmaken van slimme aftrekposten. Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek en eventuele startersaftrek

En betaal je nog maar weinig of geen btw? Dan is de kleineondernemersregeling mogelijk op jou van toepassing.

Verlaging zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek 2023 is vastgesteld op € 5.030, maar deze aftrekpost wordt geleidelijk afgebouwd de komende jaren. In 2027 is de zelfstandigenaftrek dan nog maar € 900. 

2022 2023 2024 2025 2026 2027
€ 6.310 € 5.030 € 3.750 € 2.470 € 1.200 € 900

De startersaftrek blijft de komende jaren wel gelijk: deze bedraagt in 2023 nog altijd €2.123. Lees alles over de zelfstandigenaftrek in 2023

Voordeel #5: veel afwisseling in je werk

Wanneer je als zzp'er in korte tijd voor jouw opdrachtgevers meerdere dingen kunt oppakken, blijft het 'rondje om de kerk'-gevoel vaak langer uit dan wanneer je dag in dag uit hetzelfde type werk doet. 

Overigens zijn er ook zelfstandigen te vinden die van enige vastigheid houden en de voorkeur geven aan het opbouwen van een langdurige relatie met een klant of opdrachtgever, zodat ze voor een langere periode verzekerd zijn van inkomsten.

Zzp'ers doen vaak afwisselend werk: zo blijft het 'rondje om de kerk'-gevoel vaak lang uit.

Wisselen van opdracht

Maar: de mogelijkheid om te kiezen voor een andere opdrachtgever of nieuw project is er altijd.

Dus geeft een bestaande opdracht of specifieke taak jou niet langer de energie die je ooit van dit werk kreeg? Dan kun je altijd besluiten om op zoek te gaan naar iets anders.

Als zelfstandige heb je de toekomst immers dus deels in eigen hand. Als jij goed met die verantwoordelijkheid (en bijbehorende risico's) kunt omgaan, is zzp'er worden misschien wel de beste beslissing die je zult nemen.

Je kunt er ook nog voor kiezen om zzp'er te worden naast je vaste baan. Dan heb je de afwisseling die je wil, maar ook een vast inkomen. 

Ook benieuwd naar de nadelen en risico's van ondernemer worden? Dat lees je in dit artikel over de nadelen van zzp'er worden

Starten als zzp'er

Hebben deze voordelen jou overtuigd en wil je gaan starten als zzp'er? Gefeliciteerd! Je zult veel vrijheid en plezier ervaren in het leven als zzp'er. Er komen natuurlijk wel wat dingen op je af als starter. Om je daarmee te helpen hebben we een Stappenplan Succesvol van start opgezet.

Met deze vijf stappen weet je zeker dat je niets vergeet. Uurtarief, ondernemingsplan, opdrachtgevers zoeken, verzekeringen, administratie, zakelijke rekening, alles dat je moet regelen staat in dit stappenplan.

Met onze whitepapers duik je dieper in onderwerpen als het bepalen van je perfecte uurtarief of administratie. Bekijk ook het gratis voorbeeld ondernemingsplan voor zzp'ers, zodat je daar makkelijk mee aan de slag kunt!

En schrijf je in voor onze nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van belangrijke ontwikkelingen, zoals de wetgeving rondom schijnzelfstandigheid. 

Kan ik als zelfstandige personeel aannemen

Ga jij starten als ZZP'er?

Begin goed met je privé en zakelijke financiën gescheiden. Open nu de nieuwe Rabo ZZP Rekening zonder vaste kosten. 

Ontdek je voordeel

Veelgestelde vragen over starten als zzp'er en de voordelen

 • Wat zijn de voordelen om als zzp'er te starten? Een van de grootste voordelen van zelfstandig ondernemen, is dat jij je eigen tijd kunt indelen. Jij bent nu de baas en jij bepaalt hoe je dag eruit ziet. Verder levert werken als zzp'er veel afwisseling op omdat je diverse klanten en opdrachtgevers hebt.
 • Wat zijn de fiscale voordelen als zzp'er? Om de risicofactor van het ondernemerschap te compenseren kunnen zzp’ers gebruikmaken van fiscale aftrekposten. De bekendste is de zelfstandigenaftrek, maar ook de startersaftrek, mkb-vrijstelling en de kleine ondernemersregeling zijn interessant.
 • Hoe start ik als zzp'er? In dit artikel over starten als zzp'er lees je hoe je in 6 stappen een sterke start als zzp'er  kunt maken. volg je een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven en administratie opzetten tot het openen van een zakelijke rekening.

(Bron: Rijksoverheid) 

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten