96% starters wil groeien

Recordaantal startende ondernemers 2019

Het starten van een onderneming wordt steeds populairder. In de eerste negen maanden van 2019 hebben maar liefst 161.076 mensen een bedrijf opgericht. Dit is 11% meer dan in dezelfde periode in 2018.

Meer bedrijven gestart in 2019

Uit de cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat steeds meer mensen de stap wagen naar het ondernemerschap. Wil jij ook een eigen bedrijf starten? Het is slim om te beginnen met je ondernemingsplan. Zo maak je een bedrijfsplan in 10 stappen.

Bedrijf starten?

Denk bij de start van je bedrijf ook na over waar je klanten zich bevinden. Hoe ga je ervoor zorgen dat ze je product of dienst willen hebben? In dit artikel vind je 6 manieren om klanten te vinden.

Benieuwd wat voor type ondernemer jij bent? Doe de gratis test in de startversterker. Misschien ben je wel een typische 'zzp'er zonder zorgen'.

Steeds meer jonge starters 

Ondernemers beginnen op een steeds jongere leeftijd. Hierdoor daalt de gemiddelde leeftijd ook: van 37 jaar in 2017 naar 35 jaar in 2019.

 • Vergeleken met 2018 steeg het aantal starters onder de 20 jaar met 65%, een enorm verschil.
 • Ook de groep van 20 tot en met 24 jaar steeg met 28%. 

Lees alles over de voordelen én vooroordelen die bij jong ondernemen komen kijken.

Jong ondernemen

Jonge starters kijken vaak anders naar het runnen van een bedrijf dan hun oudere collega's. Thomas Lijten begon op zijn 15e een ijssalon. Hij vertelt: "Als je jong bent, heb je toch een andere instelling. Je bent vaak ook creatiever."

"Voor mijn personeel ben ik ook meer een collega dan een baas. We bespreken alles, van hoe het in de liefde gaat tot school. Ik krijg ook heel veel sollicitaties binnen, dat is toch een compliment. Ik zou nooit in loondienst willen gaan, je denkt toch op een andere manier, minder gebonden aan vaste protocollen".

Bijgewerkt op: 31-10-2019

Wat vind je van dit artikel?

x5
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid

Het kabinet wil een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil dat die webmodule vanaf 2021 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangt.

Opdrachtgeversverklaring
Opdrachtgeversverklaring

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.