marieke

Export hoger dan voor de crisis

Voor het eerst is de waarde van de export van Nederlandse goederen weer uitgekomen boven het niveau van vóór de kredietcrisis. De omstandigheden voor de Nederlandse export zijn gunstiger geworden, en dat komt onder meer door een daling van de euro ten opzichte van de dollar.

Het volume van de export vanuit Nederland was in mei bijna 18 procent hoger dan een jaar eerder. De waarde kwam uit op 29,9 miljard euro, en dat is een kwart meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS wijst er wel op dat het uitvoervolume in de eerste helft van 2009 steeds 11 tot 15 procent kleiner was dan in 2008.

De waarde van geïmporteerde goederen steeg in mei met 26 procent en kwam uit op 27,1 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 2,8 miljard euro. Dit is 0,3 miljard euro meer dan in mei 2009. Het volume van de invoer nam in mei met ruim 18 procent toe. De groei van het volume van de invoer was daarmee veel groter dan in de voorgaande maanden. Net als het volume van de uitvoer ligt dat van de invoer iets boven het niveau van mei 2008.

 

Gepubliceerd op:
14-07-2010

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.