Forse groei ZZP’ers leidt tot recordaantal bedrijven

Forse groei ZZP’ers leidt tot recordaantal bedrijven

Het aantal bedrijven en ZZP’ers in Nederland blijft toenemen. In totaal kwamen er vorig jaar ruim 65.000 ondernemingen bij waardoor er inmiddels bijna 1,5 miljoen bedrijven in Nederland actief zijn. Een recordaantal dat wordt veroorzaakt doordat er vooral steeds meer eenmanszaken worden opgericht.

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) publiceert ieder jaar de groeicijfers van het aantal bedrijven in Nederland. Vorig jaar is er dankzij de forse toename van eenmanszaken het recordaantal van bijna 1,5 miljoen bedrijven in Nederland bereikt. Volgens het statistiekbureau is de toename van het aantal eenmanszaken al langer gaande. Sinds 2010 is dit aantal bedrijven, waarbij bij het overgrote deel alleen de eigenaar werkzaam is, met ruim 225 duizend toegenomen, een groei van liefst dertig procent.

Het CBS maakt overigens een onderscheid tussen eenmanszaken en ZZP’ers. Volgens het CBS zijn er in Nederland per 1 januari 2015 ruim 1,1 miljoen eenmanszaken actief, waarvan er 828.000 ZZP’er zijn. Een eenmanszaak impliceert namelijk niet dat er maar één persoon werkt, de eigenaar van deze rechtsvorm mag personeel aannemen. 

Forse groei ZZP'ers

De groei van het totaal aantal bedrijven zit met name in de toename van de zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers). Als we dit in historisch perspectief plaatsen: in 1996 waren er 330.000 ZZP’ers actief, inmiddels zijn dat er 828.000. De tabellen van het CBS laten zien dat ongeveer een derde van het aantal ZZP’ers vrouw is. Zij zijn het vaakst werkzaam in de gezondheids- en welzijnszorg, terwijl mannelijke ZZP’ers het vaakst actief zijn in de bouw. Bij zowel mannen als vrouwen staat het aanbieden van specialistische zakelijke diensten op de tweede plaats.Infographic verhouding man/vrouw ZZP'erDe grootste groep ZZP’ers, zo’n zestig procent, valt in de leeftijdscategorie van 35 tot 55 jaar, met in totaal bijna een half miljoen ondernemers. Van de ZZP'ers is twintig procent jonger dan 35 jaar. Oudere ZZP'ers werken in vergelijking met jongeren relatief vaak in de landbouw en de gezondheids- en welzijnszorg, zo valt te lezen in het CBS-rapport (pdf) Achtergrondkenmerken en ontwikkelingen van zzp’ers in NederlandInfographic leeftijdscategorieën ZZP'ersHet gemiddelde onderwijsniveau is relatief hoog, zo blijkt uit de gepubliceerde cijfers; bijna veertig procent is hoogopgeleid, waarbij nog eens ruim 35 procent middelbaar opgeleid is. Waar lager opgeleiden met name werkzaam zijn in de bouw en de handel, zijn de middelbaar geschoolden relatief vaak te vinden in de zakelijke (en overige) dienstverlening. Hoger opgeleiden concentreren zich binnen de zakelijke diensten en de zorg. Infographic opleidingsniveau ZZP'ers

Toename webwinkels

Het aantal webwinkels groeide volgens het CBS vorig jaar met ruim 5.000 tot bijna 30.000. De cijfers over het aantal webshops lopen overigens enorm uiteen. Zo valt bij de website webwinkelweblog te lezen dat het er bijna 70.000 zijn - volgens de blog komt dit door de hantering van verschillende definities. Als we de cijfers van het CBS aanhouden, zijn er sinds 2010 bijna 17.000 webwinkels bijgekomen, een verdubbeling van het aantal webshops. De dynamiek in deze branche is groot: vorig jaar zijn drie op de tien webwinkels opgericht. Tegelijkertijd zijn er ruim 4000 webshops gestopt.

Groei zakelijke dienstverlening en gezondheidszorg

De afgelopen vijf jaar kwamen er veel bedrijven bij in de zakelijke dienstverlening en de gezondheidszorg. In de zakelijke dienstverlening zijn er veel organisatieadviesbureaus als eenmanszaak bijgekomen. Van deze groep waren er in 2010 bijna 40.000, begin 2015 zijn het er ruim 55.000. In de gezondheidszorg is veel groei te zien bij paramedische praktijken. Vorig jaar kwamen er alleen al in deze sector 23.000 bedrijven bij. Een andere opvallende stijging is te zien in de thuiszorg: daar werden 7000 nieuwe ondernemingen geregistreerd. Kijk hier voor de laatste ontwikkelingen in jouw branche.

Lees ook

Rechtsvormen: welke vorm past bij jou?
Eenmanszaak oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?
Een bedrijfsplan in 10 stappen
Ontwijk deze 5 valkuilen als startende ondernemer
Hoe maak je van jouw webshop een succes?

Gepubliceerd op:
12-05-2015

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.