Studenten bedrijf starten

'Studenten beginnen steeds vaker een bedrijf'

Het komt steeds vaker voor dat studenten naast hun studie een eigen bedrijf starten. Het aantal Nederlandse student-ondernemers is sinds 2012 verdubbeld, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Twee jaar geleden lag het percentage ondernemende studenten nog op drie procent, maar in 2014 is die hoeveelheid gestegen naar zes procent. 

Aan het onderzoek van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) werkten tienduizend Nederlandse studenten mee. ECE-directeur Hendrik Halbe denkt dat de toename onder deze groep deels te maken heeft met het feit dat studenten hun ambities sneller willen verwezenlijken. "Voor een deel komt dat doordat ze tijdens hun opleiding meer in aanraking komen met ondernemerschap."

Ondernemersbloed

Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna een derde van alle studenten (33 procent) een opleiding of vak volgt dat raakvlakken heeft met ondernemen. Toch is lang niet bij alle respondenten het ondernemersbloed hierdoor sneller gaan stromen. 

Daling

Hoewel in 2012 nog tien procent van de ondervraagde studenten aangaf direct een bedrijf te willen beginnen na de studie, is dat percentage bij dit onderzoek opvallend genoeg gedaald naar zes procent. "Deels komt dat omdat meer mensen met een goed idee al tijdens hun studie beginnen", legt Halbe uit. "Anderen wachten rustig af. Velen van hen (dertig procent) willen vijf jaar na hun opleiding alsnog een bedrijf starten."

Gepubliceerd op:
15-09-2014

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.