marieke

ZZP'er rijdt zelden in een auto van de zaak

Er zijn maar weinig ZZP'ers die in een auto rijden die op naam staat van hun bedrijf. Om de kosten te drukken, kiezen verreweg de meeste ZZP'ers er voor om in een privéauto te rijden en de zakelijk gereden kilometers te registreren.

Dat blijkt uit een peiling van FNV Zelfstandigen. Tweederde van de ZZP'ers met een auto van de zaak geeft aan dat ze te maken hebben met bijtelling voor privégebruik. De kosten voor zakelijke kilometers staan al jaren vast op € 0,19 per kilometer. De respondenten vinden dit bedrag oneerlijk, omdat de kosten voor autorijden ieder jaar stijgen.

Andere regeling
Meer dan de helft van de ondervraagden zou graag een andere fiscale regeling zien voor kleine bedrijven en ZZP'ers. Ook vinden ze de huidige regeling ingewikkeld en inflexibel, omdat het lastig is om de ritten te administreren.

Werknemers
Daarnaast vinden veel zelfstandigen dat de huidige regeling zich teveel richt op werknemers. Een auto van de zaak is volgens de ondernemers alleen aantrekkelijk voor bedrijven met een hoge omzet, omdat de auto moet worden gefinancierd uit de bedrijfskosten en de bijtelling uit de winst. Lukt dat niet, of nemen de autokosten een te grote hap van de omzet, dan moet de ondernemer het bedrijf privé ondersteunen door een auto ter beschikking te stellen.

Cataloguswaarde
Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen, licht toe: "Bij de keuze om een auto privé of zakelijk te rijden, spelen verschillende factoren een rol, zoals cataloguswaarde en het aantal gereden kilometers. Doorgaans is het verstandig om de auto in privé-eigendom te houden als je weinig zakelijke kilometers rijdt. Een auto van de zaak is in de regel voordelig als je veel zakelijke kilometers maakt en/of een duurdere auto hebt."

Niet representatief
Omdat ondernemers over het algemeen meer afhankelijk zijn van hun auto dan werknemers, pleit FNV Zelfstandigen voor een goede fiscale regeling die aansluit op de zakelijke situatie waarin iemand zich bevindt. "Het autorijden is ook veel duurder geworden. Daarom vinden wij de 19 cent per kilometer niet meer representatief. Andere financiële regelingen gaan tenslotte ook mee met de tijd", aldus Gonggrijp.

Alles over de zakelijke auto vindt u onder Auto van de Zaak.

Gepubliceerd op:
10-02-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Voor het zevende jaar op rij verwacht de regering economische groei in 2020. Profiteert jouw bedrijf daar ook van? Je leest het in dit overzicht, met 6 belangrijke Prinsjesdag-maatregelen voor starters, zzp'ers en mkb'ers.

Prinsjesdag 2019
Prinsjesdag 2019

Belasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

  1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
  2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
  3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

​Lees meer over de  belastingaangifte voor ondernemers.
 

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.