Checklist: zakelijk scoren met Pinterest

6 min  leestijd
1.012
Image

Pinterest is een van de snelst groeiende sociale netwerken van dit moment. Voor startende ondernemers in bepaalde sectoren kan het zeker lonen om hun bedrijf ook via Pinterest te promoten, mits u goed voorbereid van start gaat. In deze checklist leest u alles over het nut van deze social media-site en hoe u hiermee succes kunt boeken: zakelijk scoren met Pinterest.

1. Zorg voor een goed (visueel) product en dito website

Voordat u als enthousiaste starter serieus met Pinterest aan de slag gaat, zult u enige voorbereidingen moeten treffen. Zo is het verstandig om eerst een zakelijke website te laten maken, zodat u bij de afbeeldingen die u straks op uw prikbord plaatst kunt verwijzen naar uw website en/of andere social media-accounts met contactgegevens van u en uw onderneming. Omgekeerd is het straks ook zaak om de pin up-button op uw website te installeren, zodat bezoekers uw content ook zelf op Pinterest kunnen delen. Daarnaast is het essentieel om uzelf eerst af te vragen of uw kerndoelgroep eigenlijk wel deel uitmaakt van de Pinterest-community.

Uit onderzoek is gebleken dat het grootste deel van de gebruikers vrouwen zijn van 25 tot 35 jaar oud. Indien uw bedrijf zich richt op een veel oudere of juist jongere doelgroep, kunt u zich dus afvragen of een actieve inzet op Pinterest wel zin heeft. Om u een idee te geven: afbeeldingen die tot nu toe het vaakst worden ge-repind ('pinnen' staat voor delen op Pinterest), zijn interieur of mode-gerelateerd, maar ook bepaalde infographics, reizen en gadgets zijn populair bij de Pinterest-community. Voor een reisorganisatie, schoenenfabrikant of nieuw restaurant biedt Pinterest op het eerste gezicht dus meer mogelijkheden dan voor een net gestarte zelfstandige stukadoor.

2. Maak kennis met Pinterest

Maakt (een aanzienlijk deel van) de doelgroep van uw merk deel uit van Pinterest en heeft u (afbeeldingen van) producten of diensten beschikbaar die u goed kunt delen? Dan is het aanmaken van een eigen profiel een kleine stap. Voorheen moest u voor een lidmaatschap worden uitgenodigd door een andere Pinterest-gebruiker, maar tegenwoordig kunt u ook inloggen via uw Facebook- of Twitteraccount. Eenmaal ingelogd raden wij u aan eerst eens rustig rond te klikken op de site: hoe gaat alles in zijn werk en welke afbeeldingen worden het snelst gedeeld door andere gebruikers? Onder het tabje 'populair' ziet u bijvoorbeeld de meest recente goed scorende afbeeldingen, maar u kunt ook per categorie zoeken naar vergelijkbare foto's of illustraties. Is de stijl van de afbeeldingen die u namens uw organisatie wilt gaan pinnen vergelijkbaar met populaire content op de site?

Uiteraard moet u niet vergeten uw profiel zo compleet mogelijk te maken; denk aan het toevoegen van een profielfoto, beschrijving en links naar uw account op Twitter, Facebook, Google+ etc. Pinterest is een social media-site; dat houdt dat u tijd moet kunnen en wíllen investeren in het interactieve aspect van dit medium. Wees, net als op Twitter en Facebook, altijd bereikbaar voor eventuele vragen en/of commentaar en ga hier op respectvolle wijze mee om. Zo kunt u langzaam maar zeker een goede band opbouwen met de Pinterest-community.

3. Plaats alleen 'pinnable' content

Wie zich voorneemt om Pinterest puur in te zetten voor het promoten van zijn eigen producten of dienst (denk aan advertenties voor een nieuwe dienst of aanbieding), zal de plank behoorlijk misslaan. Pinterest is namelijk verre vang een extra digitaal uithangbord voor aanbiedingen van uw bedrijf. U kunt dergelijk afbeeldingsmateriaal wel 'pinnen' op uw prikbord, maar de kans dat andere gebruikers deze afbeeldingen uit eigen initiatief 'liken' of 'repinnen' op andere prikborden, is niet heel groot.

Probeer daarentegen liever te denken en te handelen vanuit het oogpunt van de Pinterest-gebruiker. Wanneer zijn zij bereid een afbeelding van bedrijven en/of merken op hun eigen prikbord te plaatsen? Juist: wanneer de content aansluit bij hun persoonlijke interesses. Een grappig bedoelde slogan of mooie afbeelding die in verbinding staat met het gedachtegoed of missie van uw merk zal in veel gevallen meer 'repins' opleveren dan een kopie van uw reclamefolder of facebook-advertentie. Of uw producten moeten bij het publiek net zo geliefd zijn als die van (bijvoorbeeld) Apple of Nike, maar dat is bij veel startups (nog) niet zo.

In het geval van een reisorganisatie zou u, wanneer u binnenkort een reis naar New York in de aanbieding heeft, bijvoorbeeld kunnen denken aan een mooie afbeelding van de beroemde skyline van Manhattan. En het repinnen van afbeeldingen van andere gebruikers die te maken hebben met uw vakgebied, is ook een goede manier om aan te tonen dat u niet alleen op Pinterest zit om reclame te maken voor uw eigen bedrijf. Overigens kunt u Pinterest ook raadplegen als extra bron voor een nieuw marktonderzoek. U krijgt op deze site snel een goed beeld van welke producten en diensten momenteel populair zijn bij gebruikers of veel reacties opleveren.

4. Meten is weten: ook op Pinterest

Zoals bij ieder ander sociaal netwerk is het verstandig om uw activiteit (en de respons hierop) regelmatig te analyseren, zodat u leert van eerdere handelingen en - indien nodig - hierop uw social media-strategie kunt aanpassen. Dit kunt u doen via GoogleAnalytics of PinPuff, een speciale site die uw zogenaamde 'pinfluence' berekent door te kijken naar de activiteit en populariteit, waarde, het bereik en traffic die uw pins gedurende een bepaalde periode hebben gegenereerd.

5. De toekomst van Pinterest

De meningen over de zakelijke relevantie van Pinterest lopen overigens uiteen. Sommige experts vinden dat Pinterest niet mag ontbreken in een volledige social media marketing-strategie, terwijl anderen van mening zijn dat de site zich eerst nog op de lange termijn moet bewijzen. De groeicijfers van de site verschillen in ieder geval van week tot week. En ook de activiteit van gebruikers laat nog wel eens wat te wensen over; sommige mensen hebben uit nieuwsgierigheid dan wel een account aangemaakt, maar blijken er later vrij weinig mee te doen.

De toekomst zal moeten uitwijzen of we Pinterest qua zakelijke relevantie straks ook in het rijtje van giganten als Twitter en Facebook kunnen scharen, of dat dit sociale netwerk in de toekomst een eendagsvlieg blijkt te zijn geweest. Vooralsnog kan het - als de visuele aard van de site bij uw type onderneming past - in ieder geval geen kwaad om zakelijk actief te zijn op Pinterest, al is het alleen maar om meer bezoekers te trekken naar uw website.

Lees ook

Starten met social media doet u zo
4 dingen die u nog niet wist over Google+
5 tips om meer te halen uit sociale netwerksites
10 LinkedIn-tips voor startende ondernemers
6 tips voor zakelijk succes op Facebook
5 tips voor succesvol zakelijk twitteren

Meer over marketing en verkoop

Meer over marketing en verkoop

Andere thema's

Bedrijf starten Gratis whitepapers Zzp Mijn branche Ondernemingsplan Financiën Belasting Marketing en verkoop Verzekeren Startersverhalen Overig
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten