Dienstverlenende sector blijft populair onder startende ondernemers

Dienstverlenende sector blijft populair onder startende ondernemers

De meeste (oriënterende) ondernemers die recent een onderneming zijn gestart of binnenkort willen beginnen met ondernemen, kiezen voor het starten van een bedrijf in de zakelijke of persoonlijke dienstverlening. Dat blijkt uit een recente peiling op IkGaStarten onder 1836 startende ondernemers.

De zakelijke dienstverlening (onder wie accountants, bedrijvenadviseurs en loopbaanbegeleiders) heeft de grootste aantrekkingskracht op startende ondernemers: 21 procent kiest ervoor om in deze branche een onderneming te starten.

De sub-branche persoonlijke dienstverlening behaalde een tweede plek in de peiling van IkGaStarten: 19 procent van de respondenten ziet een toekomst voor zichzelf als - bijvoorbeeld - schoonheidsspecialist, autorijschoolhouder of kapper.

Overige branches

Ook de horeca (17 procent), detailhandel (14 procent) en gezondheidszorg (11 procent) zijn populair onder bezoekers van IkGaStarten. Een klein deel van de respondenten geeft tenslotte aan zich te richten op een toekomst in de bouw (9 procent), e-commerce (5 procent) en landbouw (4 procent).

Jaaroverzicht 2016

De resultaten van deze peiling op IkGaStarten komen voor een groot deel overeen met cijfers in het KvK-rapport 'Bedrijfsleven 2016 - Jaaroverzicht ondernemend Nederland'. In onderstaande tabel is goed te zien dat meeste starters zich in het Handelsregister inschrijven als zakelijk dienstverlener. 

Er waren bij de Kamer van Koophandel vorig jaar wel minder inschrijvingen in de branches persoonlijke dienstverlening en de horeca. Daarentegen werden er in  de gezondheidszorg en detailhandel juist meer bedrijven geregistreerd dan in bijvoorbeeld de horeca.

Tabel KvK - jaaroverzicht 2016Meer weten?

Ben je op zoek naar actuele informatie over belangrijke ontwikkelingen in de sector waarin je een bedrijf wilt starten? Kijk dan eens bij Cijfers en Trends.

Gepubliceerd op:
06-03-2017

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als je start met ondernemen kun je door middel van brancheonderzoek veel informatie over je markt en branche vinden. Zo ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kun je een succesvolle start maken. Hoe vind je deze branche-informatie?

Branche informatie brancheonderzoek
Branche informatie brancheonderzoek

Mijn branche

Van de gezondheidszorg tot detailhandel en van zakelijke dienstverlening tot de horeca: als het om branches gaat, zijn er talloze sectoren waarin je als startende ondernemer je hart kunt ophalen.

De stappenplannen in deze categorie vertellen je per populaire branche welke stappen je moet zetten om een succesvolle start te maken. Je vindt de branches onder 'Onderwerpen'. Daarnaast helpen de volgende tools je verder bij de voorbereiding:

  1. Check de laatste cijfers en trends in jouw branche
  2. ​Op zoek goed naar een goed voorbeeld ondernemingsplan? Download hier gratis een voorbeeldplan voor zzp'ers (PDF).

Hier vind je alle aandachtspunten voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.