Dienstverlenende sector blijft populair onder startende ondernemers

Dienstverlenende sector blijft populair onder startende ondernemers

De meeste (oriënterende) ondernemers die recent een onderneming zijn gestart of binnenkort willen beginnen met ondernemen, kiezen voor het starten van een bedrijf in de zakelijke of persoonlijke dienstverlening. Dat blijkt uit een recente peiling op IkGaStarten onder 1836 startende ondernemers.

De zakelijke dienstverlening (onder wie accountants, bedrijvenadviseurs en loopbaanbegeleiders) heeft de grootste aantrekkingskracht op startende ondernemers: 21 procent kiest ervoor om in deze branche een onderneming te starten.

De sub-branche persoonlijke dienstverlening behaalde een tweede plek in de peiling van IkGaStarten: 19 procent van de respondenten ziet een toekomst voor zichzelf als - bijvoorbeeld - schoonheidsspecialist, autorijschoolhouder of kapper.

Overige branches

Ook de horeca (17 procent), detailhandel (14 procent) en gezondheidszorg (11 procent) zijn populair onder bezoekers van IkGaStarten. Een klein deel van de respondenten geeft tenslotte aan zich te richten op een toekomst in de bouw (9 procent), e-commerce (5 procent) en landbouw (4 procent).

Jaaroverzicht 2016

De resultaten van deze peiling op IkGaStarten komen voor een groot deel overeen met cijfers in het KvK-rapport 'Bedrijfsleven 2016 - Jaaroverzicht ondernemend Nederland'. In onderstaande tabel is goed te zien dat meeste starters zich in het Handelsregister inschrijven als zakelijk dienstverlener. 

Er waren bij de Kamer van Koophandel vorig jaar wel minder inschrijvingen in de branches persoonlijke dienstverlening en de horeca. Daarentegen werden er in  de gezondheidszorg en detailhandel juist meer bedrijven geregistreerd dan in bijvoorbeeld de horeca.

Tabel KvK - jaaroverzicht 2016Meer weten?

Ben je op zoek naar actuele informatie over belangrijke ontwikkelingen in de sector waarin je een bedrijf wilt starten? Kijk dan eens bij Cijfers en Trends.

Gepubliceerd op:
06-03-2017

Mijn branche

Van de gezondheidszorg tot detailhandel en van zakelijke dienstverlening tot de horeca: als het om branches gaat, zijn er talloze sectoren waarin je als startende ondernemer je hart kunt ophalen. De stappenplannen in deze categorie vertellen je per populaire branche welke stappen je moet zetten om een succesvolle start te maken. Daarnaast helpen de volgende tools je verder bij de voorbereiding:

  1. Check de laatste cijfers en trends in jouw branche
  2. ​Op zoek goed naar een goed voorbeeld ondernemingsplan? Download hier gratis een voorbeeldplan voor ZZP'ers (PDF).

Klik hier om alle aandachtspunten voor starters te zien.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Zakelijke rekening: het eerste jaar gratis

Gratis zakelijke rekening openen

Bij de Rabobank is de zakelijke rekening voor startende ondernemers het eerste jaar gratis. Ben je al klant? Dan kun je ook online een zakelijke rekening openen.

Bekijk jouw Startersvoordeel

Bedrijf starten?

bedrijf starten

Hier komt meer bij kijken dan je denkt. Kom alles te weten over rechtsvormen, namen, de KvK en andere zaken die je nodig hebt om een goede start te maken.

Zo start je een bedrijf

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhaal - Nimbles

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.