‘Meer stageplekken voor mbo-leerlingen bij ZZP'ers’

‘Meer stageplekken voor mbo-leerlingen bij ZZP'ers’

Als het aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs ligt, moet het in de toekomst voor leerlingen uit het mbo een stuk makkelijker worden om stage te kunnen lopen bij Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers). Dat stond eind vorige week in een brief die de minister schreef aan de Tweede Kamer.

Het is voor mbo-leerlingen momenteel nog niet gangbaar om stage te lopen bij een zelfstandige professional. Dit komt mede doordat er onder onderwijsinstellingen en ZZP'ers nu nog veel onduidelijkheid heerst over de voorwaarden, zo stelt Bussemaker in haar brief. De minister wil ervoor zorgen dat ZZP’ers in de toekomst makkelijker kunnen worden erkend als officieel leerbedrijf.

Specialistische beroepen

Om officieel erkend te worden als leer-werkbedrijf moet een ZZP'er die een leerling wil aannemen als stagiair wel voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Bussemaker doelt hierbij vooral op kleine bedrijven in specialistische en vaak creatieve beroepen, zoals goud- en zilversmeden of schoonheidsspecialisten.

Volgens de minister is het juist in deze sectoren van belang dat leerlingen in de leer kunnen gaan bij een eenpitter, omdat de kans groot is dat zij na hun opleiding zelf ook als ZZP'er aan de slag zullen gaan.

Praktijkervaring

De brief van Bussemaker was een reactie op de oproep van de Tweede Kamer om het voor ZZP'ers en mbo-instellingen makkelijker om samen meer stageplekken te creëeren. Mbo-leerlingen hebben nu nog vaak moeite om ergens ervaring op te doen in de praktijk, terwijl dat wel nodig is om hun opleiding af te ronden.

Subsidie voor ZZP'ers

ZZP Nederland reageerde afgelopen weekend positief op de nieuwe plannen van minister Bussemaker, maar is wel van mening dat de ZZP'ers die stagiairs gaan begeleiden hiervoor een subsidie zouden moeten ontvangen.

Voorzitter Maarten Post: "Het begeleiden van leerlingen en de bijbehorende papierwinkel kosten veel tijd, dus er moet een subsidie tegenover staan."

Bron: NU.nl en NOS.nl

Gepubliceerd op:
23-08-2018

Wat vind je van dit artikel?

x7
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.