marieke

6 op de 10 ZZP'ers heeft te laag uurtarief

Bijna 60 procent van de Nederlandse ZZP'ers hanteert een te laag uurtarief en verdienen minder dan ze eigenlijk zouden willen. Dat bijkt uit recent onderzoek van Martijn Pennekamp van ikwordzzper.nl en Arjan van den Born, hoogleraar creatief ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg.

Een enquête van gebruikers en het analyseren van data van zzptarief.nl, de website van Van den Born en Pennekamp waar je je ideale uurloon kunt bereken, toont aan dat zelfstandige professionals vaak een lager tarief rekenen dan een redelijke prijs om de kosten te dekken én er daarnaast een redelijk inkomen aan over te houden. Het gaat daarbij gemiddeld om een maandbedrag van 2850 euro, aldus zzptarief.nl.

Bezuinigen

De reden dat deze ZZP'ers op den duur niet ten onder gaan aan hun eigen lage kostprijs, komt volgens Pennekamp en Van den Born doordat zelfstandige professionals indien nodig snel op 'persoonlijke' kosten, zoals een AOV-verzekering, relevante opleiding of de pensioenopbouw, kunnen bezuinigen. Al mag je volgens Pennekamp hieruit niet "de conclusie trekken dat iedereen maar aan het bezuinigen is op verzekeringen."

Pensioen

Pennekamp vindt echter wel dat ZZP'ers nog te vaak weinig pensioen opbouwen. "Want", zo stelt hij, "als je kijkt naar wat men opgeeft als het bedrag wat ze jaarlijks voor hun pensioen willen inleggen, 2500 euro per jaar, dan is dat belachelijk weinig ten opzichte van je eigenlijk zou moeten sparen."

Lees het oorspronkelijke artikel op Z24.

Gepubliceerd op:
07-02-2014

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De bepaling van het juiste uurtarief hangt af van je vaste lasten, ondernemerskosten en het aantal declarabele uren, maar ook van de branche, concurrentie én jouw toegevoegde waarde. Met deze vijf handige stappen helpen we je bij het vaststellen van je uurtarief.

Uurtarief
Uurtarief

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Uurtarief bepalen
Uurtarief bepalen

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.