KvK - Meer startende ZZPers in Zeeland

KvK: ‘Meer startende ZZP’ers in Zeeland’

Steeds meer Zeeuwen wagen de sprong naar het ondernemerschap en zijn sindsdien werkzaam als kleine zelfstandige. Ondernemen wordt in Zeeland dan ook steeds populairder. Zo is het aantal ZZP’ers in de kustprovincie sinds 2010 met 28,7 procent toegenomen, zo blijkt uit recente cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).

Vijf jaar geleden waren er 12.910 ZZP’ers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Zeeland. Op 1 januari van dit jaar stond deze teller op 16.626 actieve zelfstandigen. Volgens de gegevens van de KvK zijn er in 2014 774 ZZP’ers bij gekomen. Dat komt neer op zo’n twee startende Zeeuwse zelfstandigen per dag. 

Van zorg tot dienstverlening

Volgens de KvK is het groeiende aantal ZZP’ers in de provincie iets van deze tijd. “Als we kijken naar de economische ontwikkelingen en de veranderingen in de zorg, dan is het niet gek dat steeds meer mensen als zelfstandige verder gaan”, aldus ondernemersadviseur Marleen Goedhart. “In de sectoren zorg en welzijn, de bouw en de (financiële) dienstverlening zien we de meeste ZZP’ers.”

Het hele bericht vind je op de website van Omroep Zeeland. Overweeg jij om het voorbeeld van deze Zeeuwse starters te volgen? Lees dan hier wat je moet doen om nu succesvol te starten als ZZP’er.

Gepubliceerd op:
19-01-2015

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - is van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 introduceerde plan opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wilde niet verder met de wet DBA. Wel wilden ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat? Het bleek voor opdrachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Webmodule opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Inmiddels is de overheid aan het testen met deze webmodule om te onderzoeken of deze werkbaar is. 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.