Pensioen veilig voor werkloze ZZP’ers

Werkloze ZZP’ers behouden pensioen

ZZP’ers hoeven hun pensioen niet meer 'op te eten' voordat ze een beroep kunnen doen op de bijstand. De Tweede Kamer heeft hiervoor een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangenomen. Het voorstel regelt dat het opgebouwde pensioen niet meetelt met de vermogenstoets bij het aanvragen van een uitkering.

De Tweede Kamer is unaniem akkoord gegaan met het wetsvoorstel, dat nog wel door Eerste Kamer goedgekeurd moet worden. De bescherming van het pensioen geldt voor de ruim 800.000 ZZP’ers tot een pensioenvermogen van 250.000 euro. Ook werknemers en zelfstandige ondernemers die zelf hun pensioen hebben geregeld, en dus niet bij een fonds zitten, komen hiervoor in aanmerking. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2016.

Sinds 1 januari 2015 hoefden de zelfstandigen zonder personeel al niet meer hun pensioen aan te spreken voordat ze in de bijstand terecht zouden komen, maar dat was een tijdelijke regeling. De Tweede Kamer heeft deze regeling nu bekrachtigd. Staatssecretaris Klijnsma: "Ook ZZP’ers verdienen een goede oude dag. Met dit wetsvoorstel regel ik dat zij geld opzij kunnen zetten. En dat zij later niet worden geconfronteerd met een grote inkomensterugval."

Meer weten over pensioenen voor ZZP’ers? Lees dan het artikel Pensioen opbouwen als ZZP'er: wat zijn de mogelijkheden?

Gepubliceerd op:
09-11-2015

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen

Omdat je als zzp'er zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen, is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke premies het meest relevant zijn. 

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt sterk af van je branche. De CAR-verzekering is bijvoorbeeld alleen relevant als je in de bouw werkt. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn voor elke ondernemer.

Een reëel risico is bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Mocht je in de toekomst onverhoopt niet meer kunnen werken, zorgt een AOV voor een vervangend inkomen. Bereken hoeveel premie jij zou betalen.

Naast arbeidsongeschiktheid kun je dan ook denken aan:

Benieuwd naar de risico's die zzp'ers het vaakst al meteen willen afdekken? Je leest er meer over in het artikel 7 verzekeringen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.