marieke

ZZP'er gebruikt oude werkgever als springplank

Voor startende ondernemers is in driekwart van de gevallen de oude werkgever hun eerste klant, of verantwoordelijk voor het regelen van de eerste klant. ZZP'ers gebruiken hun oude baas vervolgens als springplank voor nieuwe opdrachten. Dit schrijft Nuzakelijk op basis van het onderzoek 'echt ZZP' van Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap (KIZO), dat is gehouden onder 1400 ZZP'ers.

De helft van de ondervraagde startende ondernemers bleek al binnen een week de eerste opdracht te hebben binnengehaald. Voor 75 procent van deze ZZP'ers betreft dit een opdracht van de oude werkgever. Uiteindelijk bestaat tachtig procent van de verkregen opdrachten uit een voortzetting van een eerdere samenwerking met een opdrachtgever. ZZP'ers en opdrachtgevers bouwen een band op omdat ze de organisatie en mensen al kennen en weinig inwerktijd nodig hebben.

Acquisitie

Startende ZZP'ers gebruiken de eerste drie maanden vooral om de markt te verkennen en gesprekken te voeren. Zo proberen ze zichzelf te positioneren, aangezien in het wilde weg klanten benaderen vaak niet veel rendement oplevert. Het duurt voor ondernemers gemiddeld zes maanden om echt op gang te komen. De conclusie van KIZO luidt dan ook dat het niet zozeer een uitdaging is om de eerste klant binnen te halen, maar om nieuwe klanten te vinden.

Lees het volledige artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
23-06-2014

Wat vind je van dit artikel?

x4
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.