Ontwijk deze 5 valkuilen als startende zzp'er

Bijgewerkt op 25 januari 2022
7 min  leestijd
0
Image
Ontwijk deze 5 valkuilen als startende zzp'er

Als startende zzp'er kom je de nodige valkuilen tegen. Je moet veel regelen, klanten vinden en je administratie op orde houden. Ben jij klaar voor de start? Met deze tips trap je in elk geval niet in de grootste valkuilen.

Valkuil 1: geen financiële buffer opbouwen

De eerste omzet wordt op je zakelijke rekening bijgeschreven. Je eerste betaalde factuur is een feit, een geweldig moment. Maar geef niet direct al je verdiende geld uit, want omzet is geen winst! Daar moeten de kosten en de btw nog vanaf.

Geld voor belasting en btw opzijzetten

Toen je eerder in vaste loondienst zat, werd er automatisch belasting ingehouden. Nu moet je zelf geld opzijzetten om uiteindelijk de inkomstenbelasting terug te betalen.

Bouw een goede buffer op door standaard zo'n 30% van je inkomsten apart te zetten voor de belasting.

En vergeet ook de btw niet. Je zou niet de eerste startende ondernemer zijn die geen geld opzij zet voor de omzetbelasting. Op je omzet reken je vaak nog 21% aan btw door. Bovenop iedere € 100 die je aan omzet factureert, reken je dus € 21 aan btw. Dit bedrag loopt in lucratieve tijden flink op.

Onthoud dat je de ontvangen btw ieder kwartaal via de btw-aangifte moet terugbetalen aan de Belastingdienst.

Belastingvoordeel door zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is de belangrijkste aftrekpost voor (startende) ondernemers. Daarmee vermindert de winst waarover je belasting moet betalen. De zelfstandigenaftrek in 2021 is vastgesteld op € 6.670, in 2022 bedraagt deze € 6.310.

De komende jaren wordt de zelfstandigenaftrek langzaam afgebouwd tot € 3.240 in 2036. Houd hier rekening mee bij je begrotingen. 

Buffer opbouwen voor mindere tijden

Het is verstandig om het in je eerste jaar als zelfstandig ondernemer zuinig aan te doen. Er zijn momenten dat je veel geld verdient, maar er zullen ook tijden zijn dat je minder klanten of opdrachtgevers hebt (en je dus minder omzet draait).

Zet daarom geld opzij op je zakelijke spaarrekening. Die kun je gratis koppelen aan je zakelijke rekening. Het is normaal dat winstgevende tijden zich afwisselen met periodes van verlies: deze dipjes in jouw inkomen moet je kunnen opvangen. Vergeet ook niet dat je tijdens vakanties of ziekte geen geld verdient.

  • In dit artikel vertellen drie specialisten wat je met je financiële buffer kunt doen 

Valkuil 2: de acquisitie laten versloffen

Startende zzp'ers en freelancers hebben vaak één opdrachtgever en bouwen vervolgens hun klantenbestand uit. Zeker in de beginfase is het dus noodzakelijk om klanten te blijven zoeken (acquisitie plegen).

Ook al kom je nu om in het werk, blijf altijd vooruitkijken. Wat doe je als deze klus ineens ophoudt? 

Als je maar weinig opdrachtgevers hebt, loop je het risico in één klap je inkomen kwijt te raken. Probeer je netwerk dus uit te breiden en te onderhouden.

Dit kan op verschillende manieren:

Aanpassing urencriterium 2021

Heb je tijdelijk minder klanten of was je zaak gesloten vanwege corona? In verband met de pandemie heeft het kabinet besloten het urencriterium in 2020 én 2021 te versoepelen.  De Belastingdienst gaat er automatisch vanuit dat ondernemers (waaronder zzp'ers) van 1 januari tot en met 30 juni 2021 minstens 24 uur per week in hun bedrijf hebben gestoken.

Valkuil 3: de focus verliezen

Definieer bij de start van je bedrijf een duidelijk doel en pas daar jouw bedrijfsstrategie op aan. Een bekende valkuil is namelijk dat je de rode draad uit het oog verliest en dan verzandt in bijzaken. Je moet de hoofdlijnen bepalen en deze ook zien vast te houden.

Bedenk dus van tevoren waarom je dit bedrijf opricht en wat je hiermee wilt bereiken. Deze doelstellingen schrijf je op in het ondernemingsplan.

Werk uitbesteden en om hulp vragen

Kijk ook of het nodig is om bepaalde taken uit te besteden aan andere professionals of partijen. Het is een grote valkuil van ondernemers om alles zelf te willen doen.

Een boekhouder is een investering, maar wel een die jou een hoop tijd én belastingvoordelen oplevert.

Je kunt natuurlijk niet overal gespecialiseerd in zijn. Schakel voor de administratie bijvoorbeeld een accountant of boekhouder in als je geen held bent met cijfers.

Gezond en fit ondernemen

Om je focus te behouden is het ook belangrijk om gezond en fit te ondernemen en te blijven. Daar word je niet alleen energieker en productiever van, maar ook een betere ondernemer. Laat bijvoorbeeld niet de agenda jouw leven bepalen, maar word de baas over je agenda.

Valkuil 4: onvoldoende voorbereid zijn op wanbetalers

Wanbetalers, veel zzp'ers zijn er helaas maar al te bekend mee. Zorg dus dat je jouw bedrijfsadministratie goed op orde hebt. Niet alleen vanwege de bewaarplicht en de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, maar ook om je cashflow te monitoren.

Zo weet je precies wanneer je welke herinnering moet sturen. Niet betaalde facturen door wanbetalers kunnen in het ergste geval zelfs leiden tot een faillissement.

  • Lees in deze gratis whitepaper hoe je een goede administratie opzet

Voorwaarden factuur

Een goede factuur moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het toevoegen van een factuurdatum en betalingstermijn is in elk geval een must. Door een vaste betalingstermijn naar iedere klant of opdrachtgever te communiceren, kun je een hoop ergernis en financiële perikelen voorkomen.

Wanbetaler aanpakken

Verstuur rekeningen op tijd en onderneem direct actie als een klant te laat (of helemaal niet) betaalt. Blijf wel altijd netjes in je communicatie, aangezien de klant een factuur altijd per ongeluk over het hoofd kan hebben gezien.

Voel je overigens niet bezwaard om contact op te nemen, je staat volledig in je recht. Het is een veelvoorkomende valkuil om zulke facturen maar te laten zitten. 

Valkuil 5: belangrijke risico's niet afdekken

Je denkt wellicht dat jou niets overkomt, maar fouten maken is menselijk. En ook ziektes of ongelukken kun je helaas niet uitsluiten.

Je hoeft niet overal een verzekering voor af te sluiten: kijk per branche en beroepsgroep welke risico's je moet afdekken.

Het begint met de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), waar veel ondernemers over twijfelen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je kunt de premie van je AOV verwerken in je (uur)tarief.  

Voor een deel bepaal jij de AOV-premie zelf, je stelt namelijk je eigen AOV samen. We hebben een aantal premievoorbeelden verzameld om jou een beeld van de premie te geven.

Zakelijke verzekeringen afsluiten

Goed om te weten: verzekeringsmaatschappijen maken onderscheid tussen zakelijk en privé.

Jouw privéverzekering is dus niet geldig als je aan het werk bent. Voor alle zakelijke activiteiten moet je in principe een aparte verzekering afsluiten. Dat geldt voor de:

Pensioen voor ondernemers

Een van de valkuilen voor starters is dat ze niet altijd nadenken over hun inkomen na de pensioensleeftijd. Ondernemers hebben na hun pensionering alleen recht op AOW. Het is dus belangrijk om je pensioenmogelijkheden te onderzoeken.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

  • Welke bedragen moet ik opzij zetten en sparen als startende ondernemer? Omzet is geen winst! Van de omzet moet je nog zakelijke kosten aftrekken en je moet geld opzij zetten voor de btw-aangifte en de inkomstenbelasting. Vergeet verder niet om een financiële buffer op te bouwen voor financieel moeilijke tijden, zoals corona.
  • Heb ik zakelijke verzekeringen nodig als startende ondernemer? Verzekeringsmaatschappijen maken onderscheid tussen privé en zakelijke verzekeringen. Voor alle zakelijke activiteiten moet je in principe een aparte verzekering afsluiten. Vergeet vooral ook niet te kijken naar een AOV en een verzekering voor je pensioen.
  • Ik heb genoeg klanten, waarom moet ik blijven netwerken? Als zzp'er moet je altijd acquisitie plegen. Het afgelopen coronajaar heeft bewezen dat in onzekere tijden plotseling grote klanten kunnen wegvallen. En dat betekent veel omzetverlies. Investeer daarom altijd tijd om je netwerk te onderhouden én uit te breiden. 
  • Hoe krijg ik mijn facturen sneller betaald? Iedere zzp'er krijgt met wanbetalers te maken. Tegen wanbetalers kun je verschillende (juridische) stappen nemen. Verder kun je er zelf voor zorgen dat je administratie op orde is en dat je facturen aan alle voorwaarden voldoen – inclusief duidelijke betalingstermijn.

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten