marieke

Nog geen volledig herstel voor Europese MKB

Flink banenverlies leidt ertoe dat de stijgende lijn in het Europese MKB van de afgelopen jaren nog niet voldoende is om van een volledig herstel te kunnen spreken. Dat schrijft NUzakelijk op basis van een recent rapport van de Europese Commissie over het midden- en kleinbedrijf.

Hoewel het MKB in 2009 nog met 6,4 procent kromp, krabbelden de ondernemers vorig jaar weer op met een groei van 3,4 procent. Dit jaar zal de groei naar verwachting worden voortgezet en uitkomen op 3,7 procent. De afgenomen werkgelegenheid speelt een verder snel herstel van de sector echter parten. De crisis heeft het Europese MKB zo'n 823.000 banen gekost. In 2009 daalde de werkgelegenheid met 2,7 procent, in 2010 met 0,9 procent.

Nederland

In Nederland bestaat het totale bedrijfsleven voor 99,7 procent uit MKB-bedrijven. In de private sector is het MKB goed voor 68,2 procent. Het personeelsbestand van Nederlandse MKB-ondernemingen zit in de lift en steeg van 2008 tot 2010 met 3,8 procent.

Voorzichtig

Volgens de Europese Commissie zal het aantal ondernemingen in Europa dit jaar toenemen met 0,9 procent. Ook het aantal werknemers groeit door in 2011 (met 0,4 procent). Toch blijft voorzichtigheid geboden. "De crisis is nog niet voorbij en het MKB moet zich handhaven in een onzeker economisch klimaat", aldus het rapport.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
06-10-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.