5 businesslessen van Richard Branson

5 min  leestijd
2.641
Auteur: Marieke Leijnen

Richard Branson is een van de meest tot de verbeelding sprekende entrepreneurs van onze tijd. Met Virgin veroverde de Brit op succesvolle wijze meerdere markten. Maar ook hij is ooit bij het begin begonnen en weet hoe intensief het starten van een bedrijf kan zijn. Op zijn LinkedIn-pagina gaf hij starters daarom onlangs wat tips: 5 businesslessen van Richard Branson.

1. Praten is zilver, luisteren is goud

We hebben twee oren en maar één mond. Maak daar dan ook gebruik van! Een essentiële eigenschap van een goede leider is dat hij luistert naar zijn omgeving. Lumineuze ideeën kunnen immers overal ontstaan; soms komen ze zelfs uit geheel onverwachte hoek. Daarom is het ook zo belangrijk dat u uw ogen en oren altijd open houdt voor eventuele goede raad. Dit houdt in dat u online reacties op uw blog of website eigenlijk net zo goed zou moeten bijhouden als de notulen van een bestuursvergadering. En vraag daarnaast niet alleen de CEO's van belangrijke afdelingen om advies, maar betrek hierin liever uw voltallige personeel. Zet de oogkleppen af, betrek uw mensen bij uw bedrijfsactiviteiten en strategie en leer van hun ideeën.

2. Houd het simpel

Wie in de massa echt wil opvallen met zijn nieuwe product of dienst, zal iets radicaals anders moeten doen. Maar niemand heeft ooit gezegd dat dit 'anders' altijd iets complex moet zijn. Integendeel. Er zijn duizenden simpele zakelijke oplossingen te bedenken waarmee u met uw organisatie bestaande problemen kunt oplossen en u daarin heel groot kunt worden. Een innoverende strategie is belangrijk en daar moet u zich ook absoluut op richten, maar u hoeft het wiel echt niet opnieuw uit te vinden. Meestal blijkt het aanbrengen van een kleine verbetering in een bestaande strategie vaak stukken effectiever dan wanneer u iets geforceerd totaal anders gaat doen, waarmee u het risico op een mislukking juist vergroot.

3. Wees trots op uw bedrijf en medewerkers

Laatst was ik aanwezig bij de jaarlijkse Virgin Stars of the Year Awards, waar we bepaalde medewerkers die hebben bijgedragen aan het succes van de verschillende Virgin-divisies eren. Met al die bedrijven, nationaliteiten en persoonlijkheden die inmiddels deel uitmaken van de Virgin-paraplu, was het interessant om te zien welke kwaliteiten deze mensen gemeen hebben. Zo zijn ze stuk voor stuk trots op hun baan en het bedrijf waarvoor ze werken. Hoe groot u straks ook mag worden, vergeet dus nooit dat zakelijk gezien niet zozeer uw kleren, maar uw personeel de man maken. Zij zijn de grootste pleitbezorgers van uw merk en organisatie. Laat regelmatig weten dat u hun inspanningen waardeert; tevreden werknemers zullen eerder bereid zijn uw merk, producten en diensten te promoten en zullen dan ook eerder een stapje extra doen voor uw klanten.

4. Heb plezier (het succes volgt wel)

Als u geen lol heeft in uw werk, doet u toch echt iets verkeerd. Wanneer u zich 's ochtends maar met moeite uit bed kunt slepen om aan uw bedrijf te werken, wordt het tijd om iets anders te proberen. Als u daarentegen dagelijks met veel plezier aan de slag gaat, heeft u een veel grotere kans om van uw onderneming een succes te maken. U creëert zo een positieve en innovatieve sfeer op het werk, waardoor uw bedrijf sneller zal floreren. Een glimlach of geintje op zijn tijd kan wonderen doen, dus u doet er verstandig aan het leven altijd van de meest positieve kant te bekijken.

5. Geef niet te snel op

Bent u ondernemer en is uw eerste ondernemersavontuur op nieuwst uitgelopen? Welkom bij de club! Iedere entrepreneur die zichzelf succesvol mag noemen heeft wel een paar mislukkingen op zijn naam staan. Dat is niet erg. Belangrijk is dat u leert van uw fouten. Laat bij een tegenslag of twee niet meteen de moed in de schoenen zinken, maar klop na een businessflater het stof van de broek en achterhaal liever wat er precies verkeerd is gegaan. Hierdoor vindt u alsnog de pluspunten van het idee en kunt u analyseren wat eraan moet veranderen om wel succesvol te worden, waarna u het oorspronkelijke plan door de papierversnipperaar haalt en een nieuw begin kunt maken.

De start van Richard Branson

Ook 'serial entrepreneur' Richard Branson was ooit startende ondernemer. Lees hier alles over de start van zijn multinational Virgin.

Tips om een eigen bedrijf te starten

Wie voor zichzelf wil beginnen, moet eerst een heleboel zaken regelen. Wat te denken van het openen van een zakelijke rekening, het schrijven van een goed ondernemingsplan en het afsluiten van de juiste verzekeringen? Om er zeker van te zijn dat u niets over het hoofd ziet, hebben wij de belangrijkste zaken op een rij gezet op de pagina Speciaal voor starters

Lees ook

5 tips voor startende hybride ondernemers
10 LinkedIn-tips voor startende ondernemers
6 survivaltips voor starters
De 5 ingrediënten van een succesvolle startup
6 veel gemaakte fouten bij startups

Meer over ondernemingsplan

Meer over ondernemingsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten