De vrouw als ondernemer

Bijgewerkt op 07 april 2023
2 min  leestijd
2.277
Auteur: Marieke Leijnen

Weetje: in Nederland is ongeveer 1 op de 3 ondernemers vrouw. De overige 2 zijn dus van het mannelijk geslacht. Dit blijkt niets te maken te hebben met kunde of aanleg; mannen en vrouwen blijken gemiddeld even succesvol als ondernemer. Praktische overwegingen (gezin) en het durven aangaan van financiële risico's blijken echter wel een rol te spelen.

Na een periode waarin steeds meer vrouwen een eigen bedrijf startten, is dit aantal langzaam maar zeker aan het stabiliseren. Vorig jaar begonnen in totaal 49.512 (vooral jonge) vrouwen voor zichzelf, zo blijkt uit het Startersprofiel 2013 van de Kamer van Koophandel (KvK). Het grootste aantal vrouwelijke ondernemers is tussen de 40 en 44 jaar oud en te vinden in de sector persoonlijke diensten: Informatie & Communicatie, Advisering & Onderzoek, Onderwijs en Cultuur en Sport & Recreatie. Ook zijn veel vrouwelijke starters actief in de detailhandel, waarbij webshops een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

Verschillen

Qua ondernemingsgeest verschillen vrouwelijke ondernemers nauwelijks van hun mannelijke concollega's. Ze zoeken evenveel naar kansen, tonen net zoveel lef en netwerken evenveel en even goed als mannen. Vrouwen die voor zichzelf beginnen, zijn meestal hoogopgeleid, hebben (of komen uit) een baan en hebben een goed inkomen. Ze hebben vertrouwen in hun eigen capaciteiten en geloven in de kans op succes.

Failliet

Onderzoek door kredietbureau Graydon heeft uitgewezen dat vrouwen veel minder snel failliet gaan dan mannelijke ondernemers. Als oorzaken hiervoor wordt onder meer aangehaald dat vrouwen doorgaans voorzichtiger te werk gaan. Daarnaast blijkt dat ze, in tegenstelling tot mannen, niet zozeer de behoefte hebben om snel te groeien. Ook lenen vrouwen over het algemeen minder geld om te starten en starten ze vaak op latere leeftijd een bedrijf, waardoor ze meer ervaring hebben kunnen opdoen in het bedrijfsleven.

Ondernemersstijl

Omdat de meeste vrouwen hun bedrijf in eerste instantie bewust klein houden, vermijden ze veel lastige financiële, arbeidsrechterlijke en managementtechnische vraagstukken. Qua managementstijl zijn vrouwen dikwijls minder autoritair dan hun mannelijke collega's, waardoor ze meer draagvlak weten te creëren voor hun zakelijke beslissingen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten