Na een periode waarin steeds meer vrouwen een eigen bedrijf startten, is dit aantal langzaam maar zeker aan het stabiliseren. Vorig jaar begonnen in totaal 49.512 (vooral jonge) vrouwen voor zichzelf, zo blijkt uit het Startersprofiel 2013 van de Kamer van Koophandel (KvK). Het grootste aantal vrouwelijke ondernemers is tussen de 40 en 44 jaar oud en te vinden in de sector persoonlijke diensten: Informatie & Communicatie, Advisering & Onderzoek, Onderwijs en Cultuur en Sport & Recreatie. Ook zijn veel vrouwelijke starters actief in de detailhandel, waarbij webshops een steeds belangrijkere rol gaat spelen.
Verschillen
Qua ondernemingsgeest verschillen vrouwelijke ondernemers nauwelijks van hun mannelijke concollega's. Ze zoeken evenveel naar kansen, tonen net zoveel lef en netwerken evenveel en even goed als mannen. Vrouwen die voor zichzelf beginnen, zijn meestal hoogopgeleid, hebben (of komen uit) een baan en hebben een goed inkomen. Ze hebben vertrouwen in hun eigen capaciteiten en geloven in de kans op succes.
Failliet
Onderzoek door kredietbureau Graydon heeft uitgewezen dat vrouwen veel minder snel failliet gaan dan mannelijke ondernemers. Als oorzaken hiervoor wordt onder meer aangehaald dat vrouwen doorgaans voorzichtiger te werk gaan. Daarnaast blijkt dat ze, in tegenstelling tot mannen, niet zozeer de behoefte hebben om snel te groeien. Ook lenen vrouwen over het algemeen minder geld om te starten en starten ze vaak op latere leeftijd een bedrijf, waardoor ze meer ervaring hebben kunnen opdoen in het bedrijfsleven.
Ondernemersstijl
Omdat de meeste vrouwen hun bedrijf in eerste instantie bewust klein houden, vermijden ze veel lastige financiële, arbeidsrechterlijke en managementtechnische vraagstukken. Qua managementstijl zijn vrouwen dikwijls minder autoritair dan hun mannelijke collega's, waardoor ze meer draagvlak weten te creëren voor hun zakelijke beslissingen.