marieke

De vrouw als ondernemer

Weetje: in Nederland is ongeveer 1 op de 3 ondernemers vrouw. De overige 2 zijn dus van het mannelijk geslacht. Dit blijkt niets te maken te hebben met kunde of aanleg; mannen en vrouwen blijken gemiddeld even succesvol als ondernemer. Praktische overwegingen (gezin) en het durven aangaan van financiële risico's blijken echter wel een rol te spelen.

Na een periode waarin steeds meer vrouwen een eigen bedrijf startten, is dit aantal langzaam maar zeker aan het stabiliseren. Vorig jaar begonnen in totaal 49.512 (vooral jonge) vrouwen voor zichzelf, zo blijkt uit het Startersprofiel 2013 van de Kamer van Koophandel (KvK). Het grootste aantal vrouwelijke ondernemers is tussen de 40 en 44 jaar oud en te vinden in de sector persoonlijke diensten: Informatie & Communicatie, Advisering & Onderzoek, Onderwijs en Cultuur en Sport & Recreatie. Ook zijn veel vrouwelijke starters actief in de detailhandel, waarbij webshops een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

Verschillen

Qua ondernemingsgeest verschillen vrouwelijke ondernemers nauwelijks van hun mannelijke concollega's. Ze zoeken evenveel naar kansen, tonen net zoveel lef en netwerken evenveel en even goed als mannen. Vrouwen die voor zichzelf beginnen, zijn meestal hoogopgeleid, hebben (of komen uit) een baan en hebben een goed inkomen. Ze hebben vertrouwen in hun eigen capaciteiten en geloven in de kans op succes.

Failliet

Onderzoek door kredietbureau Graydon heeft uitgewezen dat vrouwen veel minder snel failliet gaan dan mannelijke ondernemers. Als oorzaken hiervoor wordt onder meer aangehaald dat vrouwen doorgaans voorzichtiger te werk gaan. Daarnaast blijkt dat ze, in tegenstelling tot mannen, niet zozeer de behoefte hebben om snel te groeien. Ook lenen vrouwen over het algemeen minder geld om te starten en starten ze vaak op latere leeftijd een bedrijf, waardoor ze meer ervaring hebben kunnen opdoen in het bedrijfsleven.

Ondernemersstijl

Omdat de meeste vrouwen hun bedrijf in eerste instantie bewust klein houden, vermijden ze veel lastige financiële, arbeidsrechterlijke en managementtechnische vraagstukken. Qua managementstijl zijn vrouwen dikwijls minder autoritair dan hun mannelijke collega's, waardoor ze meer draagvlak weten te creëren voor hun zakelijke beslissingen.

Gepubliceerd op:
25-02-2014

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.