marieke

De vrouw als ondernemer

Weetje: in Nederland is ongeveer 1 op de 3 ondernemers vrouw. De overige 2 zijn dus van het mannelijk geslacht. Dit blijkt niets te maken te hebben met kunde of aanleg; mannen en vrouwen blijken gemiddeld even succesvol als ondernemer. Praktische overwegingen (gezin) en het durven aangaan van financiële risico's blijken echter wel een rol te spelen.

Na een periode waarin steeds meer vrouwen een eigen bedrijf startten, is dit aantal langzaam maar zeker aan het stabiliseren. Vorig jaar begonnen in totaal 49.512 (vooral jonge) vrouwen voor zichzelf, zo blijkt uit het Startersprofiel 2013 van de Kamer van Koophandel (KvK). Het grootste aantal vrouwelijke ondernemers is tussen de 40 en 44 jaar oud en te vinden in de sector persoonlijke diensten: Informatie & Communicatie, Advisering & Onderzoek, Onderwijs en Cultuur en Sport & Recreatie. Ook zijn veel vrouwelijke starters actief in de detailhandel, waarbij webshops een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

Verschillen

Qua ondernemingsgeest verschillen vrouwelijke ondernemers nauwelijks van hun mannelijke concollega's. Ze zoeken evenveel naar kansen, tonen net zoveel lef en netwerken evenveel en even goed als mannen. Vrouwen die voor zichzelf beginnen, zijn meestal hoogopgeleid, hebben (of komen uit) een baan en hebben een goed inkomen. Ze hebben vertrouwen in hun eigen capaciteiten en geloven in de kans op succes.

Failliet

Onderzoek door kredietbureau Graydon heeft uitgewezen dat vrouwen veel minder snel failliet gaan dan mannelijke ondernemers. Als oorzaken hiervoor wordt onder meer aangehaald dat vrouwen doorgaans voorzichtiger te werk gaan. Daarnaast blijkt dat ze, in tegenstelling tot mannen, niet zozeer de behoefte hebben om snel te groeien. Ook lenen vrouwen over het algemeen minder geld om te starten en starten ze vaak op latere leeftijd een bedrijf, waardoor ze meer ervaring hebben kunnen opdoen in het bedrijfsleven.

Ondernemersstijl

Omdat de meeste vrouwen hun bedrijf in eerste instantie bewust klein houden, vermijden ze veel lastige financiële, arbeidsrechterlijke en managementtechnische vraagstukken. Qua managementstijl zijn vrouwen dikwijls minder autoritair dan hun mannelijke collega's, waardoor ze meer draagvlak weten te creëren voor hun zakelijke beslissingen.

Gepubliceerd op:
25-02-2014

ZZP

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als Zelfstandige Zonder Personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als ZZP'er:

 1. schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de modelovereenkomsten/wet DBA
 6. lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende ZZP'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor ZZP'ers.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Ondernemende vrouwen
Vrouw promoblok - 3

Wist jij dat een op de drie Nederlandse ondernemers een vrouw is? Hier vind je een overzicht van artikelen en interviews met vrouwelijke ondernemers.

Alles over vrouwelijke ondernemers

Ondernemerstalent

6 kenmerkende eigenschappen van ondernemers

Beschik jij over de competenties om het maken als zelfstandig ondernemer? 

Hoe succesvol word jij?

Gratis PDF's voor starters

Gratis whitepapers voor startende ondernemers

Alle informatie die je nodig hebt in één PDF: met deze whitepapers ga je goed voorbereid van start met je bedrijf:

 • Ondernemingsplan in 10 stappen
 • Bedenk de perfecte bedrijfsnaam
 • Bereken je uurtarief
 • Een administratie opzetten doe je zo
   

Download gratis PDF

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.