Een bedrijf starten: waar begin je?

Bijgewerkt op 16 juni 2020
7 min  leestijd
81248
Image
Een bedrijf starten: waar begin je?

Wil jij een eigen bedrijf beginnen? Sommige ondernemers blijven hangen in de 'ideeënfase'. Dat gaat jou niet gebeuren! Dit stappenplan helpt je op weg bij het starten van een eigen zaak.

Let op: Dit is een algemeen stappenplan. Houd er rekening mee dat er in jouw branche nog aanvullende rechten en plichten kunnen gelden.

Geïnteresseerd in een specifiek onderwerp? Ga direct naar:

1. Rechtsvorm kiezen

Iedere ondernemer in Nederland moet een rechtsvorm bepalen voor zijn of haar bedrijf. Dit doe je bij op een kantoor van de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt wanneer je je gaat inschrijven in het handelsregister.

Aansprakelijkheid en belastingverplichtingen

De gekozen handelsvorm heeft invloed op de aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. Daarom is het belangrijk dat je de rechtsvorm kiest die het best bij jouw ondernemersplannen aansluit.

Je kunt de rechtsvorm later nog aanpassen, maar dit is een ingewikkeld proces. Dit geeft extra kosten en administratieve verplichtingen, waaronder het opnieuw aanvragen van vergunningen.

Eenmanszaak populair

Veruit de meeste starters kiezen voor een eenmanszaak, maar het zou best kunnen dat een vof of stichting eigenlijk beter aansluit bij jouw bedrijf.

Doe dus eerst goed onderzoek naar de verschillende rechtsvormen voordat je een bezoek gaat brengen aan de KvK.

2. Bedrijfsnaam verzinnen

Een goede bedrijfsnaam betekent meer dan alleen een naam. Met een duidelijke en goed in het gehoor liggende handelsnaam kun je namelijk in één klap jouw bereik vergoten. Je kunt bij potentiële klanten de belangrijkste boodschap van je bedrijf, product of dienst benadrukken.

In principe ben je vrij om een handelsnaam naar keuze te kiezen, mits jij je wel aan de regels houdt. Zo mag jouw bedrijfsnaam niet te veel lijken op die van concurrenten en is misleiding ook verboden.

Mag deze bedrijfsnaam?

Twijfel je of de naam die jij op het oog hebt teveel op een bestaand merk lijkt? Dit kun je controleren in het merkenregister van het BBIE (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom).

Hoe vind je de bedrijfsnaam die écht bij jou past en aan alle regels voldoet? Download hier de gratis PDF over bedrijfsnamen en ontvang onze tips direct in je mailbox.

3. Ondernemingsplan schrijven

Waarom het aan te raden is om een bedrijfsplan te schrijven? Omdat jij met een concreet businessplan de belangrijkste plannen echt concreet kunt maken en daarnaast eventuele toekomstige probleemsituaties of tegenvallende periodes in kaart brengt.

Sommige starters zien in eerste instantie misschien een beetje op tegen het schrijven van zo'n plan. Naarmate je er serieus mee aan de slag gaat, zul je merken dat dit proces juist helpt bij het concreet worden van je plannen.

Tip: het business model canvas is een fijn hulpmiddel om jouw ideeën vast te leggen.

4. Inschrijven bij de KvK

Iedere onderneming in Nederland moet vermeld staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Bij de meeste rechtsvormen, zoals een eenmanszaak, commanditaire vennootschap of maatschap, moet je alleen even persoonlijk bij een KvK-kantoor langsgaan.

Start je een rechtspersoon, zoals een besloten vennootschap? Dan zal jouw notaris de inschrijving meestal regelen. Jij hoeft je daarna niet meer apart aan te melden bij de Belastingdienst (de KvK geeft deze gegevens automatisch door aan de fiscus).

5. Beroepseisen checken

In principe is iedereen vrij om voor zichzelf te beginnen, maar in bepaalde branches (zoals de gezondheidszorg) mag je de betreffende werkzaamheden alleen uitvoeren wanneer je daartoe bevoegd bent.

Nuffic

Zo mogen bepaalde gereglementeerde (beschermde) beroepen alleen worden uitgeoefend na het behalen van een nationaal diploma.

In de database van beschermde beroepen in de EU vind je meer informatie over de beroepen waarop deze beperking van toepassing is.

Ook kan in bepaalde branches sprake zijn van zogeheten vakbekwaamheidseisen. Hiermee krijgen ondernemers in de kinderopvang, maar bijvoorbeeld ook horecaportiers en rijinstructeurs te maken.

6. Bestemmingsplan controleren

Het zal je maar gebeuren: heb je net in het centrum van de stad een perfect pand gevonden voor je nieuwe sierradenwinkel, kom je erachter dat dit gebouw over een paar jaar zal worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwproject.

Image
Whitepaper Bedrijfsnaam cover

De perfecte bedrijfsnaam?

Een ijzersterke naam is van groot belang. Waar moet je op letten? We hebben de gouden regels voor je op een rijtje gezet.

Download de PDF

Dit is precies de reden dat je altijd het bestemmingsplan van de betreffende gemeente moet checken vóórdat je een huur- of koopconctract ondertekent.  

Als er op (korte) termijn plannen zijn om wijzigingen aan te brengen op de beoogde locatie (of in de nabije omgeving), is het wellicht verstandiger om uit te wijken naar een alternatieve plek.

7. Website maken

Tegenwoordig kun je als startende ondernemer eigenlijk niet meer zonder: een goede zakelijke website. Hiermee breng je immers jouw bedrijf en de producten of diensten op professionele wijze onder de aandacht bij de doelgroep. Datzelfde geldt voor het aanmaken van een zakelijk e-mailadres.

Sommige starters kiezen ervoor om dit door een professioneel bureau te laten doen, maar je kunt er ook voor kiezen om op eigen houtje een (simpelere) variant te lanceren.

Het ligt echter aan jouw specifieke wensen, budget en vooral - je technische vaardigheden - of dit een slim alternatief is.

SEO

Belangrijk om te onthouden is dat jij - of de persoon die je voor deze werkzaamheden inhuurt - ervoor moet zorgen dat de inhoud van je website (teksten, beeld etc.) voldoet aan de actuele SEO-richtlijnen. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel: zoekmachineoptimalisatie.

Op deze manier vergroot je de kans dat de website straks beter scoort in Google en andere zoekmachines. Lees hier hoe je zelf een eigen website kunt maken

8. Administratie opzetten

Bij veel ondernemers staat het bijwerken van de bedrijfsadministratie niet hoog op het lijstje van favoriete werkzaamheden, maar dit moet om de zoveel tijd toch echt goed gebeuren.

Boekhouden, oftewel het op orde brengen (en houden) van de financiële administratie, is namelijk wettelijk verplicht voor iedereen die een bedrijf start.

Boekhouding uitbesteden?

Je kunt uiteraard ervoor kiezen om de boekhouding uit te besteden aan een professional. Of dit voor jou de juiste keuze is, hangt met name af van hoe goed je met cijfertjes bent. Het maakt ook uit hoeveel beschikbare uren je wilt besteden aan het op orde brengen van de bedrijfsadministratie.

9. Zakelijke rekening openen

Een zakelijke rekening is dé manier om overzicht te houden in jouw financiën en te voorkomen dat je zakelijke en privéadministratie straks onverhoopt door elkaar lopen.

Dat is niet alleen handig voor jezelf om beter overzicht te houden op je cashflow, maar kan ook van pas komen wanneer de Belastingdienst inzage wil krijgen in jouw administratie.

Goed om te weten: bij sommige accountants en boekhouders is het openen van een zakelijke rekening een vereiste voor al hun klanten. 

10. Relevante verzekeringen afsluiten

Een bekend gezegde luidt niet voor niets: een ongeluk zit in een klein hoekje. Je zou niet de eerste ondernemer zijn die enthousiast van start gaat zonder de grootste risico's af te dekken en daar achteraf de (kostbare) rekening van betaalt.

Als ondernemer loop jij en - als je personeel gaat aannemen - ook jouw werknemers - nou eenmaal bepaalde risico's.

Risico's afdekken bedrijf

Daarbij kun je denken aan arbeidsongeschiktheid door een bedrijfsongeval of ziekte, maar ook aan stormschade aan je bedrijfspand of het morsen van een kop thee over de computer op locatie bij een klant of opdrachtgever.

Vervelende situaties, maar stuk voor stuk risico's die je kunt afdekken door het afsluiten van relevante verzekeringen.

Wanneer ben je klaar voor de start?

Tot slot: menig oriënterende starter vraagt zich af wat hét perfecte moment is om de sprong naar het ondernemerschap te wagen.

Volgens Mark Vletter van Voys bestaat dat moment niet en is het aan jou om te bepalen wanneer je klaar bent om te starten: 

Image
zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Ook interessant voor jou

Checklist: de juiste doelgroep bepalen
De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas

Meer over rechtsvorm

Meer over rechtsvorm