Goed voorbereid een bedrijf starten doe je zo

Goed voorbereid een bedrijf starten doe je zo

Als je eenmaal besluit om voor jezelf te beginnen, ga je tijdens de voorbereidende fase liever niet over één nacht ijs. Een verstandige keuze, omdat een goede voorbereiding de slagingskans van je onderneming aanzienlijk vergroot. Ook jouw kansen op succes positief beïnvloeden? In dit artikel vind je 4 elementen die bijdragen aan een goede start van je bedrijf.

1. Open een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening openen staat wellicht niet bij iedereen meteen bovenaan de 'to do-lijst', maar alleen al voor de overzichtelijkheid van je administratie is zakelijk bankieren het overwegen waard.

Het gebruik van een zakelijke rekening is niet verplicht, maar hiermee houd je zakelijke en privé- inkomsten en uitgaven een stuk beter gescheiden. 

Daarnaast vergroot een zakelijke rekening de professionele uitstraling van je onderneming. Bovendien maak je straks wat zakelijke communicatie betreft vaker melding van je rekeningnummer dan je misschien denkt. Denk maar aan:  

 • Facturen
 • Offertes
 • Zakelijke website
 • Brochures


andres

Succesvolle administratie

Je zakelijke én privé-administratie op orde houden? Een zakelijke rekening is voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

Meer weten

Dat een klant straks geld overboekt naar een bankrekening die op naam staat van jouw bedrijf, geeft iemand - deels onbewust - het gevoel dat zij te maken hebben met een onderneming en niet met een individu.

Tot slot is een zakelijk rekeningnummer doorgaans een must bij de aanvraag van een zakelijk krediet of andere financiële producten voor ondernemers.

Ben jij een startende ondernemer en zoek je nog een goede zakelijke rekening? Dan kun je bij de Rabobank profiteren van aantrekkelijk startersvoordeel. Klik hier voor meer informatie.

Dat ook het afdekken van belangrijke risico's bijdraagt aan een goed verzekerde start van je bedrijf, lees je bij punt 2. 

2. Dek relevante risico's af

Afhankelijk van je beroep en de branche waarin je werkzaam bent loop je als ondernemer bepaalde risico's.

Denk aan een jurist die een beroepstermijn vergeet, waardoor hij zijn cliënt onbedoeld financieel benadeelt. Of een aannemer wiens werknemer met een bestelbusje van de zaak een forse aanrijding veroorzaakt.

Een aansprakelijkheidsclaim kan al snel aardig in de papieren lopen, dus het afdekken van je grootste zakelijke risico's kan een grote rol spelen bij de continuïteit van het bedrijf. Hier vind je een overzicht van verzekeringen die door andere starters het vaakst worden afgesloten.

Wil je het afsluiten van enkele premies liever in één keer geregeld hebben? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van Interpolis ZekerVanJeZaak®

Welke verzekeringen relevant zijn kan per persoon, branche en type onderneming verschillen. Wil je inzicht krijgen in de risico's waarmee jij straks te maken krijgt? Met onderstaande tool kom ontdek je snel welke risico's er zijn in jouw situatie. 

3. Zoek (en vind) de juiste financiering

Een financieringsregeling zal niet op iedere startende ondernemer van toepassing zijn, maar wanneer je financiële ondersteuning nodig hebt om een goede start te kunnen maken met je bedrijf, is het van belang dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden in jouw situatie.

Zo kan het zijn dat een bancair krediet het best aansluit bij jouw behoeften, of dat er eerder kansen liggen op het gebied van overheidssubsidies of crowdfunding.

Heb jij na het opstellen van een ondernemingsplan een beeld gekregen van jouw plannen en persoonlijke situatie? Dan kan een Rabobank-adviseur jou op weg helpen bij het vinden van een passende financiering.

Wist je dat het in bepaalde gevallen ook mogelijk is om verschillende financieringsvormen te combineren? Denk daarbij aan een combinatie een krediet met staatsgarantie of financiering via private investeerders.

Nieuwsgierig geworden naar hoe zo'n bancaire financieringsaanvraag in zijn werk gaat? In dit artikel lees je hoe een financieel adviseur van Rabobank jouw aanvraag beoordeelt.

4. Implementeer relevante betaalmethoden

Of je nou thuiskapper wordt, een tuincentrum wilt beginnen, een bestaande B&B overneemt of een webshop aan het bouwen bent: je kunt het jouw klanten maar beter zo makkelijk mogelijk maken om hun aankoop te betalen.

Anno 2017 bestaan er natuurlijk veel meer betaalmogelijkheden dan het 'ouderwetse' betalen met cash of pinnen. Hieronder vind je een selectie van betaalmiddelen die je zakelijk kunt inzetten:

Uitgebreide informatie over de mogelijkheden van zakelijke betaalmethoden bij de Rabobank vind je op de overzichtspagina Geld Ontvangen

Ook interessant voor jou

4 voordelen van een zakelijke rekening
Een zakelijke rekening voor ZZP'ers: wanneer relevant?
Alle betaalmethoden voor ondernemers
Alle bedrijfsverzekeringen op een rijtje
Meerdere financieringsvormen combineren: zo werkt het
Stappenplan: een eigen zaak beginnen

Bijgewerkt op: 04-01-2017

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.