Goed voorbereid een bedrijf starten doe je zo

Bijgewerkt op 03 februari 2021
4 min  leestijd
3.112
Image
Voorbereid bedrijf starten

Als je eenmaal besluit om voor jezelf te beginnen, ga je tijdens de voorbereidende fase liever niet over één nacht ijs. Een verstandige keuze, omdat een goede voorbereiding de slagingskans van je onderneming aanzienlijk vergroot. Ook jouw kansen op succes positief beïnvloeden?

In dit artikel vind je de 4 elementen die bijdragen aan een goede start van je bedrijf:

1. Open een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening openen staat wellicht niet bij iedereen meteen bovenaan de 'to do-lijst', maar alleen al voor de overzichtelijkheid van je administratie is zakelijk bankieren haast noodzakelijk.

Met een zakelijke rekening houd je namelijk zakelijke en privé- inkomsten en uitgaven een stuk beter gescheiden. 

Professionele uitstraling

Daarnaast vergroot een zakelijke rekening de professionele uitstraling van je onderneming. Bovendien maak je straks wat zakelijke communicatie betreft vaker melding van je rekeningnummer dan je misschien denkt.

Denk maar aan:  

  • Facturen
  • Offertes
  • Zakelijke website
  • Brochures

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld 

Dat een klant straks geld overboekt naar een bankrekening die op naam staat van jouw bedrijf, geeft iemand - deels onbewust - het gevoel dat zij te maken hebben met een onderneming en niet met een individu.

Aanvraag zakelijk krediet

Tot slot is een zakelijk rekeningnummer doorgaans een must bij de aanvraag van een zakelijk krediet of andere financiële producten voor ondernemers.

Ben jij een startende ondernemer en zoek je nog een goede zakelijke rekening? Dan kun je bij de Rabobank profiteren van aantrekkelijk Rabo Startersvoordeel.

2. Dek relevante bedrijfsrisico's af

Afhankelijk van je beroep en de branche waarin je werkzaam bent, loop je als ondernemer bepaalde risico's.

Denk aan een jurist die een beroepstermijn vergeet, waardoor hij zijn cliënt onbedoeld financieel benadeelt. Of een aannemer wiens werknemer met een bestelbusje van de zaak een aanrijding veroorzaakt.

Aansprakelijkheidsclaim

Een aansprakelijkheidsclaim kan al snel aardig in de papieren lopen, dus het afdekken van je grootste zakelijke risico's kan een grote rol spelen bij de continuïteit van het bedrijf. Hier vind je een overzicht van verzekeringen die door starters het vaakst worden afgesloten.

Welke verzekeringen relevant zijn kan per persoon, branche en type onderneming verschillen. Wil je het afsluiten van enkele premies liever in één keer geregeld hebben? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van Interpolis ZekerVanJeZaak®

3. Zoek (en vind) de juiste financiering

Heb jij na het opstellen van een ondernemingsplan een beeld gekregen van jouw plannen en persoonlijke situatie? Dan kun je, indien nodig, financiering gaan zoeken.

Wanneer je financiële ondersteuning nodig hebt om een goede start te kunnen maken met je bedrijf, is het van belang dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden in jouw situatie.

Financieringsmogelijkheden

Zo kan het zijn dat een bancair krediet het best aansluit bij jouw behoeften, of dat er eerder kansen liggen op het gebied van overheidssubsidies of crowdfunding.

Wist je dat het in bepaalde gevallen ook mogelijk is om verschillende financieringsvormen te combineren? Denk daarbij aan een combinatie een krediet met staatsgarantie of financiering via private investeerders.

Nieuwsgierig geworden naar hoe zo'n bancaire financieringsaanvraag in zijn werk gaat? In dit artikel lees je hoe een financieel adviseur van Rabobank jouw aanvraag beoordeelt.

4. Implementeer relevante betaalmethoden

Of je nou thuiskapper wordt, een tuincentrum wilt beginnen, een bestaande B&B overneemt of een webshop aan het bouwen bent: je kunt het jouw klanten maar beter zo makkelijk mogelijk maken om hun aankoop te betalen.

Zakelijke betaalmiddelen

Tegenwoordig bestaan er natuurlijk veel meer betaalmogelijkheden dan het 'ouderwetse' betalen met cash of pinnen. Hieronder vind je een selectie van betaalmiddelen die je zakelijk kunt inzetten:

​Uitgebreide informatie over de mogelijkheden van zakelijke betaalmethoden bij de Rabobank vind je op de overzichtspagina betaalmethoden

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

4 voordelen van een zakelijke rekening
Alle betaalmethoden voor ondernemers
Stappenplan: een eigen zaak beginnen

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten

Andere thema's

Bedrijf starten Gratis whitepapers Zzp Mijn branche Ondernemingsplan Financiën Belasting Marketing en verkoop Verzekeren Startersverhalen Overig
Whitepaper aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten