3 signalen die aangeven dat je een bedrijf gaat starten

3 signalen die aangeven dat je een bedrijf gaat starten

Een bedrijf starten doe je meestal niet van de een op de andere dag. Je moet eerst de nodige afwegingen maken om te bepalen of dit wel écht een goed moment is. Maar als jij je in onderstaande situaties herkent, zou het wel eens het juiste moment kunnen zijn om te starten met ondernemen. 

1. Je haalt geen voldoening meer uit je huidige werk

Je kunt als werknemer met een vast dienstverband jarenlang rondlopen met een goed idee voor het opzetten van een eigen onderneming, maar het toch nog steeds prima naar je zin hebben in vaste dienst. Dan kan het idee om voor jezelf te beginnen al snel naar de achtergrond verdwijnen.

Pas wanneer je het gevoel krijgt dat je geen echte voldoening meer haalt uit je huidige baan en na iedere werkdag bij je partner klaagt dat er van alles mis is, is dat een teken aan de wand dat je klaar bent voor een nieuwe fase in jouw leven.

Voor jezelf beginnen

Dat kan betekenen dat je op jacht gaat naar een nieuwe functie in loondienst bij een ander bedrijf, of eindelijk de stap gaat zetten om die lang gekoesterde droom te gaan verwezenlijken en voor jezelf te beginnen.

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat je de beslissing om je vaste baan op te zeggen altijd met de volle overtuiging moet nemen. Op zoek gaan naar een nieuwe professionele uitdaging zal jouw carrière in ieder geval een boost geven.

Een eigen bedrijf starten is natuurlijk een spannende periode en kan de nodige (financiële) onzekerheid geven, maar als je voldoende voorbereid bent, hoeft dat geen groot probleem te zijn.

Ondernemingsplan schrijven

Overweeg je bijvoorbeeld importeur te worden of wil je een nieuw horecabedrijf of een eigen praktijk starten?

Lees dan alles over het maken van een ondernemingsplan om te zien wat je bij de start van een bedrijf kunt verwachten.

2. Je werkt het liefst zelfstandig

Een typische karaktereigenschap van veel ondernemers is dat ze graag hun eigen boontjes doppen en zich fijner voelen als ze zelfstandig hun projecten kunnen uitvoeren.

Dus als je jezelf nog eens diep hoort zuchten wanneer je een onbelangrijk klusje voor een collega moet uitvoeren en jouw baas je advies om de administratiesoftware te updaten in de wind slaat, is het wellicht tijd je eens af te vragen of je wel echt gelukkig wordt van een baan in loondienst.

Ondernemerskwaliteiten

Misschien ben je dan eerder in de wieg gelegd voor een bestaan als consultant, die als zelfstandige ondernemer bedrijven adviseert over de juiste toepassing van zakelijke softwaresystemen.

Meer weten over kenmerkende eigenschappen van ondernemers? Lees het artikel 5 waardevolle ondernemerskwaliteiten.

3. De angst om te falen is kleiner dan jouw droom

Er zijn mensen die er al tijden van dromen om een eigen onderneming te starten, maar dit blijven uitstellen. Omdat ze bijvoorbeeld vrezen dat een bedrijf starten in tijden van economische tegenwind risicovol is, of omdat ze twijfelen aan hun capaciteiten als ondernemer.

Deze gevoelens komen veel voor en zijn begrijpelijk, want het is natuurlijk ook best eng om de vertrouwde situatie (met dito salarisstrook) achter je te laten en de sprong in het diepe te wagen.

Maar wanneer jouw angst om te falen kleiner is dan de wil om ondernemer te worden, is het tijd om alle voor- en nadelen nog eens goed tegen elkaar af te wegen.

Overtreffen de positieve kanten de negatieve kanten? Ga er dan voor. Risico's zullen er altijd zijn, of de economie nu floreert of in een recessie zit.

Als je een weloverwogen beslissing neemt en je minstens zo goed voorbereidt op de start van jouw onderneming - denk aan het onderzoeken van de markt, het vinden van een geschikte bedrijfslocatie en het bepalen van de juiste tarieven - zal dat de kans dat je succesvol wordt en je jouw dromen waarmaakt aanzienlijk vergroten.

Mark en Startup Cinema

Mark Vletter van Voys is dit najaar te gast bij de Startup Cinema-editie in Groningen.

Wil je meer weten over deze inspirerende events die de Rabobank gratis voor jou organiseert in een stad bij jou in de buurt? Kijk op ikgastarten.nl/startupcinema.

Lees ook

Stappenplan: een eigen zaak beginnen
7 verzekeringen voor startende ondernemers
9 rechtsvormen voor ondernemers
ZZP'er worden: zo doe je dat
Een goede factuur in 9 stappen
4 voordelen van een zakelijke rekening

Bijgewerkt op: 19-11-2019

Wat vind je van dit artikel?

x9
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

Opstellen ondernemersplan

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten over het opstellen van een ondernemingsplan:

Ondernemingsplan maken: de meest gestelde vragen

  • Wat is een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan wordt ook wel businessplan, bedrijfsplan of ondernemersplan genoemd. In het ondernemingsplan beschrijf je onder meer je doelen, de markt, hoe je de marketing aanpakt en maak je een financieel plan.
  • Hoe ziet een ondernemingsplan eruit? Het ondernemingsplan bestaat uit 7 onderdelen, waaronder het marketingplan en het financieel plan. Je beschrijft hierin je plan van aanpak om je onderneming tot een succes te maken. Download de verschillende voorbeeldplannen per branche die je verder helpen.
  • Waarom een ondernemingsplan schrijven? Voor startende ondernemers die financiering nodig hebben is het noodzakelijk een ondernemingsplan te schrijven. Ook als je geen directe financieringsbehoefte hebt, is het schrijven van een ondernemersplan belangrijk. Het geeft je inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming
  • Is een ondernemingsplan verplicht? Een ondernemingsplan opstellen is niet verplicht. Als je startkapitaal nodig hebt voor je onderneming, is het wel noodzakelijk een ondernemersplan te schrijven. Zonder een goed onderbouwd financieel plan kom je niet in aanmerking voor financiering.
  • Hoe maak ik een ondernemingsplan? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een ondernemersplan opstellen. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een ondernemingsplan schrijft.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.