Klaar om een eigen bedrijf te starten: herken de signalen

Klaar om een eigen bedrijf te starten: herken de signalen

Je staat op met een goed idee, snakt naar meer vrijheid en weet dat er kansen liggen op de mark. Het zijn signalen die erop wijzen dat jij helemaal klaar bent voor het ondernemerschap. In dit artikel zetten wij een aantal ‘startsignalen’ op een rij en hoe je dit gevoel ombuigt naar een daadwerkelijke (vliegende) start.

Je hebt een sterke ondernemerswens

Je droomt al jaren van een eigen zaak of een ander beroep, maar er zijn altijd redenen te bedenken om de stap niet te nemen. Je hebt een hypotheek of wilt een vaste baan niet zomaar opgeven.

Maar ondernemen is deze stap juist wel zetten, door durf te tonen. Natuurlijk is dit deels een gok, maar wie niet springt kan ook niet vallen. En ondernemen is ook opkrabbelen en weer doorgaan. 

Nu is een risico nemen niet hetzelfde als onverantwoord een afgrond induiken. Ga daarom niet zomaar aan de slag, maar bereid je goed voor op de start. De kansen komen niet vanzelf naar je toe, je moet ze zelf creëren. En grijpen. 

Je kunt hiervoor dit stappenplan als basis nemen. Te beginnen met het schrijven van een ondernemingsplan waarin je de kansen, risico's, concurrentie en klanten in kaart brengt.

Hoe goed je je ook voorbereidt: je zult altijd voor verrassingen komen te staan. Ervaringen waar je van leert en waar je een betere ondernemer door wordt. Jaag, kortom, die droom na.

Je hebt een briljant idee

Ineens zag je het licht: de kip met de gouden eieren, dat ene briljante idee waarmee je heel Nederland en wellicht zelfs de wereld gaat veroveren. Het idee krijgt steeds meer vorm in je hoofd en je hebt het zelfs al deels uitgewerkt op papier. Ga ervoor! 

Werk je idee uit en maak zo snel mogelijk een prototype om te testen bij potentiële klanten.

Blijf niet hangen in het steeds bijschaven van jouw idee, want er zijn altijd wel excuses te vinden om de start uit te stellen. Schrijf een bedrijfsplan, maak zo snel mogelijk een prototype en ga het testen bij potentiële klanten. Gaandeweg ontwikkel je het product door en pas je het onderweg aan tot het beoogde eindproduct. Gooi de onzekerheid overboord en ga aan de slag.

In onze serie Startersverhalen staan een aantal inspirerende voorbeelden van ondernemers met een gouden idee.

Lees bijvoorbeeld het verhaal van Steinar Henskes van Bird Control Group of Rens van den Berg van Social Deal, die niet twijfelden en zo snel mogelijk hun idee aan klanten voorlegden. 

Je wilt meer vrijheid

Je bent het zat om vijf dagen per week in de file of in een overvolle trein te staan. Altijd weer datzelfde ritme, dezelfde werktijden en de beperking van het aantal vakantiedagen.

Niet dat je de illusie hebt om als zelfstandige ondernemer plots twee keer zoveel op vakantie te gaan, maar je snakt naar de vrijheid om zelf te bepalen wat en vooral wanneer je iets doet. 

Eerst je kind naar school brengen en daarna thuis achter je laptop werken, het kan! Tussendoor een was draaien of boodschappen halen of gewoon je werk een halve dag uitstellen zonder daar aan iemand verantwoording over hoeven af te leggen.

Als zelfstandig professional zit je meestal niet continu vast aan de standaardwerktijden van negen tot vijf, tenzij je voor een specifiek project steeds op een bepaalde locatie aanwezig moet zijn.

Belangrijk is wel dat je de benodigde discipline ontwikkelt om alle deadlines te halen. Betrouwbaarheid is een van de belangrijkste criteria voor een ZZP'er. De klant moet er vanuit gaan dat je de afspraken nakomt, anders gaat hij naar de concurrent. 

Je haalt geen voldoening uit je baan

Wie plezier heeft in zijn werk, haalt daar voldoening uit. Natuurlijk, iedereen heeft mindere dagen op z’n werk, maar wie passie voor zijn vak heeft, haalt daar veel energie uit.

Uit onderzoek blijkt ook steeds weer dat jonge ondernemers meer werkgeluk ervaren dan jonge professionals in vaste dienst. Het verschil? De ondernemers kunnen meer van hun talent en passie kwijt in hun onderneming.

Jonge ondernemers ervaren meer werkgeluk dan jonge professionals in vaste dienst.

Ben je het plezier kwijtgeraakt in je huidige baan? Bedenk dan goed of je nog wel op de juiste plek of in de goede branche werkt. Onderzoek waar je echt gelukkig van wordt en waar jouw passie ligt.

Wie zijn passie volgt, haalt het beste uit zichzelf en dat leidt weer tot nieuwe mogelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kun je daarnaast jouw werk grotendeels inrichten zoals je zelf wilt.

Je kunt het beter dan je baas

Je levert al jaren goed werk af, maar het is jouw baas die met de eer en de opbrengst gaat strijken. Natuurlijk heeft jouw baas de verantwoordelijkheid, de kosten en de risico's, maar op een gegeven moment denk je: dat kan ik ook. En dat wil ik ook!

Denk aan een IT-specialist die voor anderhalf keer modaal salaris in dienst is en tegen een uurtarief van 120 euro gedetacheerd wordt. Dan kan het vanzelf een keer gaan kriebelen om voor jezelf te beginnen.

Startersvoordeel ZZP

Start je als ZZP’er?

Dan komt er veel op je af. Bij de Rabobank is de zakelijke rekening voor starters het eerste jaar gratis. 

Meer weten

 
Werk je in een branche met veel concurrentie? Bedenk dan goed wat jouw toegevoegde waarde is voor de klant en waarin jij je onderscheidt.

Een handig hulpmiddel hiervoor is het Business Model Canvas. Hierin beschrijf je de negen bouwstenen van jouw bedrijf, waaronder de klanten, hun behoeftes, jouw relatie met hen en jouw toegevoegde waarde hierin. 

Starten met ondernemen is altijd spannend. Maar wie niet springt, kan ook niet vallen.

Je bent net je baan kwijt

Het kan zijn dat jouw contract net is afgelopen en je daardoor via het UWV de optie kreeg voorgelegd om voor jezelf te beginnen. En zo vreemd is die optie helemaal niet. Waar mensen vroeger 25 jaar lang bij hetzelfde bedrijf werkten, is dit nu verleden tijd. 

Flexibiliteit is de nieuwe maatstaf. Vaste banen liggen niet meer voor het oprapen, laat staan dat die ene beschikbare vaste functie aan al jouw wensen voldoet.

Dan kun je net zo goed zelf proberen deze baan te creëren. Dat kan dus: volg je passie en start een eigen onderneming. Lees hier hoe je vanuit een uitkering een bedrijf start.

Lees ook

Een goed bedrijfsplan schrijven? Zo doe je dat
8 goede redenen om ondernemer te worden
Ondernemer worden: ben jij er klaar voor?
9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf
8 redenen om nu te starten met ondernemen

Gepubliceerd op:
02-05-2017

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Of je nu het gat in de markt vindt, je product aanpast of overstapt op een nieuw verdienmodel: innovatie is van groot belang voor het succes van je bedrijf. Ongeacht in welke ondernemersfase je zit.

Innovatie gloeilamp
Innovatie gloeilamp

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tools van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten: maak een bedrijfsplan in 10 stappen.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.